Social 02 Martie 2021, 08:21

Cheescake cu rodie

Scris de

Pentru noi, rodia este un fruct exotic pe care îl consumăm cu precădere în lunile de iarnă, atunci când apare pe rafturile din supermarket. Însă, în ultimii ani, rodiul, arbustul care oferă rodiile, a început să fie tot mai cultivat și la noi în țară, ce-i drept mai mult ca plantă de grădină, însă există și studii pentru descoperirea de soiuri care să se preteze climei din România.

Aspectuoase, gustoase și sănătoase, rodiile pot fi consumate în stare crudă, dar există numeroase rețete în care semințele de rodie pot fi incluse. Cel mai întâlnit este sucul de rodie, dar și sosurile ori salatele cu verdețuri sau cu fructe în care se adaugă și câteva semințe de rodie. În rețetele orientale este folosită în asociere cu vinetele, couscous-ul ori peștele.

Însă de data aceasta vă propun o rețetă dulce, cheescake cu rodie.


- Pentru blat avem nevoie de:

  • 150 g de biscuiți digestivi sau simpli
  • 80 g de unt la temperatura camerei

- Pentru cremă avem nevoie de:

  • 2 gălbenușuri
  • 90 g de zahăr fin
  • 200 g de ricotta
  • 100 ml de frișcă lichidă
  • 10 g de gelatină foi

- Pentru jeleu de rodie avem nevoie de:

  • 2 rodii mari
  • 1 linguriță de zahăr pudră
  • 12 g de gelatină foi

Mai întâi se pregătește baza de biscuiți, astfel încât să devină fină precum pesmetul, adică fie se zdrobesc cu un sucitor, fie se mărunțesc în blender. Peste acestea se adaugă untul tăiat cubulețe și se amestecă până când se obține compoziția pe care o așezăm în tava rotundă, de 20 cm, cu marginile detașabile. În timpul în care facem următorii pași, tava se pune la frigider.

Se pregătește sucul de rodie într-un storcător sau un blender și se păstrează doar zeama curată, fără pieliță sau urme de semințe, peste care adăugăm zahărul pudră.

Următorul pas este pregătirea cremei: se bat gălbenușurile cu zahăr până se obține o cremă fină, se adaugă ricotta. Separat se hidratează gelatina conform instrucțiunilor de pe pachet și apoi se adaugă în cremă și se amestecă. Între timp, frișca se bate spumă și se încorporează în cremă. Crema se toarnă peste blat și introducem din nou tava în frigider.

Pentru jeleu procedăm la fel cu foile de gelatină, le hidratăm și apoi încălzim puțin sucul de rodie, nu prea mult însă, cca un minut, și adăugăm gelatina pentru a se dizolva. Scoatem tava, adăugăm compoziția obținută și eventual putem orna deasupra cu câteva semințe de rodie pentru a-i oferi un aspect mai frumos. Apoi lăsăm preparatul la rece pentru cel puțin 2 ore.

Poftă bună!

Larissa Dinu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti