Horticultura

Ce este prosecco ? Ce este băutura prosecco, te întrebi? Ei bine, acesta este un vin alb spumant produs în Italia, într-o zonă care se întinde pe 9 provincii, în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia. Acesta a fost denumit după satul Prosecco, care se află în provincia italiană Trieste.…
Crăițele sunt apreciate pentru coloritul intens al florilor, perioada lungă de înflorire, de la începutul verii până spre sfârșitul toamnei și mirosul care favorizează îndepărtarea paraziților. Sunt plante rezistente la perioadele scurte de secetă pe timpul verilor, iar umbra încetinește procesul de înflorire a crăițelor. Înmulțirea crăițelor se face prin…
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Asociația „Amicii Rozelor“ din România au organizat, în data 10 iunie, expoziția „Parfum de Cluj“, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri și care s-a desfășurat la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cartierul Gheorgheni. Stațiunea găzduiește de zeci de ani o…
Floarea de bujor este recunoscută pentru eleganță, parfum, culorile uluitoare, dar și pentru simbolismul aparte. Bujorii se numără printre florile preferate ale floriștilor, grădinarilor și pasionaților de flori din întreaga lume. Bujorul simbolizează dragoste, compasiune, noroc și prosperitate. De asemenea, poate însemna demnitate și onoare. Denumiți „regina florilor“ în țara…
În cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București se derulează proiectul internațional de cercetare MARIGREEN (UTILIZAREA DURABILĂ A RESURSELOR MARINE PENTRU A STIMULA PRODUCȚIA VERDE DE PLANTE ÎN EUROPA), coordonat de Universitatea Politehnica din București. Proiectul își propune să ofere o alternativă pentru produsele de sinteză (îngrășăminte…
Marius Postolache, un tânăr în vârstă de 22 de ani, muncește cot la cot cu părinții săi o suprafață de 6 ha cu legume și 15 ha cu pomi fructiferi, în Probota, județul Iași. De la vârsta de 13 ani, Marius s-a implicat în afacerea demarată de părinți pentru că,…
Grădinăritul nu trebuie să fie un hobby specific pentru vremea caldă deoarece există o mulțime de flori de iarnă care se dezvoltă în frig. Așa este, chiar și atunci când temperaturile scad sub punctul de îngheț și o pătură groasă de zăpadă acoperă solul, unele flori pot crește și chiar…
La începutul lunii mai, Bucureștiul a fost gazda unui eveniment remarcabil care ne-a mai descrețit frunțile și ne-a umplut sufletul de bucurie. Cel mai frumos eveniment al primăverii, Zilele Horticulturii Bucureștene, s-a desfășurat în perioada 5-8 mai, în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală. Organizatorii au…
Despre beneficiile plantelor și despre cât de bine este să avem plante în casă știm cu toții. Pe lângă culorile minunate și purificarea aerului, îngrijirea plantelor are efect terapeutic. Dar știați că anumite plante atrag iubirea și prosperitatea? Fiecare plantă este un miracol în felul său și un dar al…
Interlocutorul pe care l-am ales pentru discuția de față, Eugen Pătraș, lucrează în armată, iar în timpul liber este antreprenor. În 2016 a inițiat în localitatea Bozieș, Bistrița-Năsăud, o afacere cu paulownia, dar are și plantații de mur, zmeur, coacăz, lavandă, proiecte susținute și cu ajutorul fondurilor europene de care…
Cultivarea afinului reprezintă la acest moment una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici. Randamentul bun de producție, dar și cererea mare de pe piața externă fac ca afinele să aducă micilor fermieri români un profit considerabil, susține antreprenoarea Laza Sorina de la plantația Transilvan Berries, din localitatea…
Copacii în miniatură sunt adevărate opere de artă admirate de o lume întreagă, bonsaii fiind chiar o provocare pentru specialiștii în peisagistică. Există sute de stiluri de a crea și crește un bonsai, care înseamnă deja artă. Iar arta și știința de a crește plante și arbori în miniatură vin…
Economia circulară reprezintă un subiect important la nivel mondial atât pe lista ecologiștilor, cercetătorilor, cât și a fermierilor. Reutilizarea resturilor vegetale (ramuri, fructe sau legume neconforme, resturi provenite în urma procesării ș.a.) reprezintă o prioritate, acestea contribuind la accelerarea realizării Pactului Verde European și la sprijinirea realizării obiectivului specific al…
Studenți ai Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții din Iași au vizitat una dintre cele mai mari sere de flori din Vânători, județul Neamț, coordonată de doi absolvenți ai universității – mamă și fiu. Împreună, aceștia duc mai departe o tradiție de familie de peste 27 de…
Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași, a organizat două mini-conferințe cu reprezentanții liderilor mondiali în materie de produse fitosanitare, producători de semințe și în domeniul înființării plantațiilor horticole și instalării sistemelor de susținere în viticultură și pomicultură. Întâlnirea a fost…
Malagrow lansează concursul Made in Romania pentru producători Concursul inițiat de Malagrow, organizat în premieră în acest an, dorește să identifice și să premieze cele mai bune soluții aplicate de horticultorii români. La concursul Made in Romania așteptăm participarea tuturor cultivatorilor care utilizează soluții neobișnuite, inovative în munca lor. Câștigătorii…
Sera din campus a Disciplinei de Floricultură și Arboricultură din cadrul Facultății de Horticultură (USAMV Cluj-Napoca) propune în această primăvară, în premieră, o varietate bogată de arbuști fructiferi, între care se numără coacăz negru, alb și roșu, Josta, un hibrid între coacăz negru și agriș, precum și mur fără spini…
Numărul producătorilor specializaţi exclusiv pe răsaduri va crește semnificativ în următorii cinci ani în România, ceea ce va contribui la stabilizarea și profesionalizarea horticulturii româneşti în decurs de un deceniu – este de părere Csaba Éber, director general adjunct al Malagrow. Legumicultura și pomicultura din România se află deja pe…
Nu lipsesc din nicio grădină datorită florilor intens colorate. Sunt rustice, au o înflorire îndelungată și nu sunt deloc greu de întreținut. Pentru că suntem în sezonul achiziționării mușcatelor, ne-am gândit să vă oferim mai multe informații despre cum putem îngriji corect aceste minunate plante decorative. La noi în țară…
În fiecare an, în luna lui Florar, din peisajul bucureștean nu poate lipsi și o sărbătoare a florilor. Și unde ar putea aceasta să-și găsească mai bine locul decât în parcul Facultății de Horticultură? Și în anul acesta, ca în toți cei 15 ani din 2004 încoace, în generosul campus…
În toamna anului 2018 s-a însămânțat o suprafață de 3.004.800 ha, din care grâul ocupă 2.055.682 ha, orzul 266.585 ha și rapița 476.936 ha. Culturile agricole se prezintă astfel: orzul şi grâul de toamnă sunt în faza de formare a frunzei a treia şi respectiv înfrățire; cultura de rapiţă parcurge…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti