Agrotehnica
- Septembrie 13 2023
Afacere floricolă de familie cu atestat de producător
Andreea-Iulia Pricob a absolvit Facultatea de Horticultură din Iași, în urmă cu puțin timp, dar s-a întors acasă, la Rădăuți, în județul Suceava, să dezvolte businessul părinților, o seră floricolă încălzită, cu o suprafață de 1.500 mp, unde producția este valorificată pe trei sezoane. „Afacerea a pornit de la pasiunea…
- Septembrie 13 2023
Agricultura ecologică, provocarea secolului XXI
La nivelul Uniunii Europene, prin strategiile „De la fermă la consumator“ și „Biodiversitate“ se propun acțiuni și angajamente ambițioase menite a combate declinul biodiversității și a transforma sistemele alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din…
- Septembrie 13 2023
Mihai a dat munca din străinătate pe o cultură de mure din România
Cultivarea fructelor de pădure, o afacere de succes. Aflaţi povestea unui fermier cu o producţie de câteva tone de fructe la hectar. Mihai Sandu, un tânăr de 33 de ani din Miroslava, județul Iași, s-a apucat în anul 2019 de cultivarea fructelor de pădure, mai exact mure și zmeură. Acum…
- Septembrie 12 2023
Alcedo lansează MyAlcedoSoil - powered by OGOR, un program dedicat analizelor de sol!
Programul MyAlcedoSoil – powered by OGOR are ca scop facilitarea întregului proces de analize de sol, respectiv: poți plasa online comenzi pentru analizele de sol în mai puțin de 10 minute; prelevarea se face prin intermediul aplicației mobile MyAlcedoSoil; rezultatele sunt geolocalizate în format PDF și digital. În plus, poți…
Pentru susţinerea producţiei de legume există un ajutor de minimis care se aplică pe întreg teritoriul României. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe criterii de eligibilitate, cum ar fi utilizarea unei suprafețe cumulate minime pe ciclu de producţie, cultivată exclusiv cu tomate…
În realizarea condițiilor optime pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, APA, pentru condițiile din țara noastră, mai ales în situația frecventelor schimbări climatice, constituie factorul esențial în definirea cantitativă și calitativă a recoltelor. Apa înmagazinată în sol trebuie să fie cât mai ușor accesibilă plantelor și pentru aceasta trebuie să…
- August 24 2023
O strânsă corelație între nivelul geneticii folosit și nivelul tehnologiei de cultivare aplicat
Fiecare zonă agricolă are un anumit potențial de producție care poate fi valorificat printr-o tehnologie de cultivare superioară. În mod corespunzător acestui potențial trebuie aleasă genetica ce poate asigura maximum de producție în zona respectivă. Soiurile (hibrizii) cu potențial superior de producție pretind condiții corespunzătoare (superioare) pentru valorificare. În condiții…
- August 24 2023
Accent pe soluții care să stimuleze agricultura regenerativă
Tehnologiile de vârf din industrie, cum ar fi alternativele la îngrășămintele sintetice, culturile de acoperire specializate și instrumentele pentru stocarea carbonului în sol, creează un potențial de creștere și permit creșterea productivității, conservând în același timp solul și contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului. „Noi definim agricultura regenerativă ca…
Floarea-soarelui are utilizări industriale şi energetice, în alimentația omului şi în hrana animalelor, dar şi multe altele. Planta se cultivă în principal pentru obținerea uleiului. Uleiul de floarea-soarelui este apreciat datorită conţinutului său ridicat de acid linoleic şi acid oleic (acizi graşi nesaturaţi), care reprezintă 85-90% din compoziţia acizilor graşi,…
- August 24 2023
Satul cu parfum de trandafiri din judeţul Alba
La Ciumbrud se cultivă peste 100 de soiuri de trandafiri, aproape fiecare casă având propria plantaţie de pe care obţine un venit important. În fiecare an, satul cu 1.000 de locuitori produce peste 1,5 milioane de fire de trandafir. Aproape toţi locuitorii din Ciumbrud, un sat aflat la 30 de…
- August 23 2023
Mure cu drag de la Colina Șorogari
Soţii Budeanu au amenajat pe Colina Şorogari, de la marginea municipiului Iaşi, o plantaţie de mure din soiul Thornfree, din dorința de a mânca ceva sănătos. Plantația se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătraţi, moștenire de la bunici. Familia care cultivă la marginea Iaşului Fructele-vedetă din această…
- August 23 2023
Fără un sistem logistic de colectare și distribuție, agricultura ecologică nu este rentabilă
Cele mai recente date ale Uniunii Europene cu privire la producția și consumul de produse ecologice arată o tendință de creștere a acestora în perioada 2010-2020. Cu 14,8 milioane de hectare în 2020, suprafața cultivată ecologic a reprezentat 9,1% din totalul terenurilor agricole din Uniunea Europeană și cca 20% din…
- August 22 2023
Soiuri de pepene verde
Scriitorul american Mark Twain spunea despre pepenele roşu că este „un produs de lux al acestei lumi“. Când îl guști, îţi dai seama ce mănâncă îngerii. Pepenii verzi se recoltează începând cu data de 18-20 iulie, până la sfârşitul lunii septembrie, vârful de producţie fiind între 5-25 august, dar în…
- August 18 2023
Ingineria Genetică, soluția pentru asigurarea necesarului de hrană din țările în curs de dezvoltare (II)
Departamentul Agriculturii din SUA se află într-o poziție incomodă de a supraveghea standardele „ecologice“, fără a-și face iluzii cu privire la ceea ce înseamnă denumirea. „Permiteți-mi să fiu clar cu privire la un lucru, eticheta organică este un instrument de marketing. Nu este o declarație despre siguranța alimentelor. Nici «organic»…
- August 08 2023
Să fim pregătiți permanent pentru secetă
Fenomenul de secetă a devenit tot mai frecvent în țara noastră și, dacă nu peste tot, în fiecare an avem zone secetoase. Referindu-ne la anul 2023 observăm că, în timp ce în zona de vest sunt precipitații abundente, cu inundații catastrofale, în Muntenia, Dobrogea și Sudul Moldoveni este secetă. Din…
Pentru Iuliana Elena Sîrbu, o tânără de doar 20 de ani din satul Fichitești, județul Bacău, studentă la Facultatea de Agricultură în anul I, agricultura nu e despre a munci pământul și atât. Agricultura te face să înveți continuu și să îți depășești limitele, de aceea, chiar de pe băncile…
Corteva Agriscience a anunțat, că Utrisha™ N, un produs de fixare a azotului, pe bază de bacterie, a fost certificat ca USDA Process Verified Program (PVP) de către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite. Certificarea USDA Process Verified asigură fermierii de validarea sistemelor de management al calității și punctelor de proces…
- Iulie 28 2023
Diabrotica virgifera a apărut în lanul de porumb
Porumbul este foarte profitabil în țara noastră, motiv pentru care suprafețele cultivate cu păpușoi se apropie sau chiar depășesc 2,5 milioane de hectare în fiecare an. Odată cu creșterea suprafeței cultivate cu porumb, concomitent cu reducerea sortimentului de culturi, pe motiv de rentabilitate, în cele mai multe cazuri, porumbul este…
În revista Lumea satului din 2022 am scris un articol cu acest titlu. De fapt, am urmărit în zonă o solă care a fost însămânțată cu grâu în toamna 2021, a fost recoltată în vara 2022 și i-am urmărit evoluția până în prezent. O tehnologie de cultivare corectă necesită ca,…
- Iulie 26 2023
Povestea fermei începută încă din timpul studenției
Lucian Negoiță a absolvit Facultatea de Horticultură USV Iași, promoția 2021, și ne spune că nu a ales domeniul, ci domeniul l-a ales pe el, în momentul în care el și asociatul lui și-au încheiat studiile și își doreau să producă sub eticheta „Produs în România“. „Povestea fermei începe la…
- Iulie 26 2023
Tratează sămânța și ai din start cultura protejată
Fără o sămânță de calitate și un tratament adecvat împotriva dăunătorilor din sol, dar și a bolilor cu transmitere prin sămânță și sol, startul unei culturi poate fi afectat, rezultând diminuarea producției sau chiar întoarcerea culturii. Tratamentul semințelor este una dintre măsurile aflate la îndemâna noastră, pentru a realiza o…