cemrom doloflor
update 20 Jun 2018

Agrotehnica

Din totalul de 180.432 hectare teren arabil din judeţul Suceava, în toamna anului 2017 s-au însămânţat 31.806 ha cu grâu, secară, orz, orzoaică, triticale, rapiţă, legume şi 41.781 ha plante furajere perene, iar în primăvară s-au însămânţat 106.147 hectare. Trecerea bruscă de la iarnă la vară, având în vedere temperaturile…
Careul culturilor, așa și-a numit compania Naturevo primul eveniment în câmp dedicat culturilor de rapiță, grâu, porumb și floarea-soarelui din acest an. Axat pe soluții de ultimă generație, adaptate schimbărilor climatice, evenimentul și-a propus să arate fermierilor cum pot arăta culturile, chiar și după ce au trecut prin condiții de…
Duminică, 03 Iunie 2018 11:50

Cultura ecologică a cepei de arpagic

Pentru cultura ecologică, soiurile de ceapă trebuie să răspundă câtorva cerințe: să aibă rezistență ridicată la viroze, bacterioze și micoze; să prezinte adaptabilitate la condițiile de mediu; să ofere capacitate mare de producție; să nu aparțină organismelor modificate genetic; să aibă rezistență la transport, păstrare și manevrare. Pregătirea solului și…
Practicarea agriculturii în spații protejate a însemnat, încă de la apariția ei, un uriaș pas înainte. Horticultorii au putut să o ia cu un pas înaintea vremii și să obțină producții cu mult înainte de sezonul obișnuit. Următorul pas a fost obținerea a mai multe cicluri de producție într-un singur…
Are o experiență de peste 20 de ani în agricultura ecologică, inovează permanent, găsește soluții să-și mărească rentabilitatea și vinde 80% din recolte la export. Motive suficiente să aflați de la Aurel Petruș din Călărași (1.300 ha cultivate în sistem ecologic) cum face să asocieze mai multe plante pe aceeași…
Desigur că, atunci când purcedem la amenajarea unei grădini pe lângă casă, fiecare dintre noi ne gândim la peticele de culoare care să ne bucure zilnic ochii și sufletul. Cea mai mare parte dintre aceste pete de culoare sunt obținute, evident, prin florile pe care le vom crește în grădină.…
Folosim noțiunea de asolament „special“ din următoarele motive: – Se prognozează că, la nivelul anului 2020, vor fi amenajate pentru irigații, în țara noastră, 2 milioane ha; – Pe baza actualei genetici superioare, când soiurile și hibrizii cultivați pot atinge niveluri de producție foarte înalte, apare un excedent de producție;…
Pătarea purpurie (antracnoza) frunzelor de cireș (Coccomyces hiemalis sau Blumeriella jaapii): atacul apare sub forma unor pete mici, circulare, roșietice sau purpurii, care interferează cu timpul, ocupând tot limbul. Zona centrală a petelor devine cenușie-albicioasă, iar pe partea inferioară se dezvoltă pernițe alb-roz, care reprezintă organele de fructificare ale ciupercii,…
Proprietățile antiseptice ale cimbrului de cultură (cimbrul de câmp, lămâioară, timișor) au fost descoperite de sumerieni. Grecii foloseau planta ca „sursă de curaj“, egiptenii utilizau extractul în procesul de îmbălsămare, iar romanii – pentru purificarea templelor. Ultimii sunt cei care au răspândit cimbrul în toată Europa. În Evul Mediu se…
Compania Lebosol®, cu sediul în Germania, este specializată, de mai bine de 30 de ani, în producția și comercializarea de îngrășăminte lichide pentru agricultură și horticultură, având și produse OMOLOGATE pentru agricultura ecologică. Portofoliul de produse, prin intermediul căruia suntem partenerul inovativ în nutriția plantelor, cuprinde soluții, suspensii concentrate și…
Recent, în cadrul manifestării Farm Food Forum organizată de Federația Națională ProAgro dl. profesor universitar dr. Toma Dinu, decanul Facultății de Management a USAMV București, a prezentat rezultatele unui foarte interesant studiu. Cercetarea a urmărit rezultatele obținute de 34 de ferme mari și foarte mari (peste 500 ha) din județul…
Încheiam episodul din numărul trecut cu precizarea că cea mai importantă operațiune de întreținere a gazonului este tunderea. De fapt, aceasta este vitală pentru gazon. Dacă nu este tuns, firul de iarbă ajuns la maturitate face spic, apoi începe să se usuce, la fel ca grâul. Așadar, iată un prim…
Astăzi există o mare varietate de uleiuri vegetale și uneori ne vine greu să înțelegem care ulei este util și care nu prea. În acest articol vom afla cum o familie tânără din satul Pata, județul Cluj, a creat o colecție de uleiuri presate la rece care păstrează toate beneficiile…
La acest capitol, în trecut, ne număram printre principalii exportatori din Europa, dar o lungă perioadă cânepa a dispărut din agricultura românească. Astăzi vorbim despre cultura de cânepă pentru sămânță cultivată în sistem ecologic în cadrul fermei Vicşani Farm din județul Suceava, iar Laurenţiu Pintrijel este cel care ține în…
„Cel mai important pentru dumneavoastră acum este să vă organizați! Singuri nu veți putea face față presiunilor pieței!“ Așa sună mesajul lui Paulo Gouveia, reprezentantul Copa Cogepa la Departamentul General de Agricultură al Comisiei Europene către fermierii români. La sfârșitul lunii agricole l-am întrebat ce ar dori să le transmită…
Joi, 17 Mai 2018 10:09

BIO - OFENSIVA ROMVAC

Utilizarea excesivă a produselor chimice pe întregul lanţ trofic - agricultură, zootehnie, industrie alimentară – a avut, în multe cazuri, urmări din cele mai nedorite și a generat dezechilibre majore. Aceste aspecte au determinat orientarea cercetărilor către elaborarea unor produse „prietenoase“ cu natura ca întreg – sol, aer, apă, plante,…
Joi, 17 Mai 2018 10:05

Neonicotinoidele, interzise

O veste bună pentru apicultori, cu toată opoziția României și a încă 3 state (Cehia, Danemarca și Ungaria), prin votul exprimat vineri, 27 aprilie 2018, s-a interzis folosirea neonicotinoidelor pentru tratarea culturilor agricole pe teritoriul Uniunii Europene. Trebuie precizat că pentru luarea acestei hotărâri au votat 15 state (Austria, Cipru,…
Făcând o retrospectivă sumară asupra nivelului producțiilor agricole din ultimul secol, se pot constata aspecte revelatoare. Concomitent cu dezvoltarea științei și tehnicii în general, se înregistrează dezvoltarea și modernizarea științei și tehnicii agricole care au asigurat tehnologii de cultură adecvate noilor creații biologice (soiuri și hibrizi). Trebuie menționată în mod…
Miercuri, 02 Mai 2018 13:17

Bolile și dăunătorii salatei

Mana (Bremia lactucae) este cea mai gravă boală a culturilor de salată deoarece afectează atât creșterea și dezvoltarea, cât și calitatea frunzelor din căpățână. Apare în condiții de umiditate în exces, respectiv apă pe frunze, din irigarea prin aspersie (spații protejate), rouă sau precipitații (câmp) și umiditate a aerului de…
Miercuri, 02 Mai 2018 13:08

Cultura bamelor

Posibilii strămoși ai bamelor (Hibiscus esculentus sau Abelmoschus esculentus) se mai găsesc și astăzi în flora spontană din Asia Centrală și de Est. În cultură, planta a fost introdusă în urmă cu 2-3 mii de ani mai întâi în China și India, trecând apoi în Orientul Apropiat și Europa. Cele…
Miercuri, 02 Mai 2018 13:00

Trandafirul pentru dulceață

Trei specii sunt utilizate pentru cultura trandafirului pentru petale (dulceață): Rosa rugosa, Rosa damascena și Rosa centifolia. Pentru România, cercetătorii au tras concluzia că rezultatele cele mai bune sunt asigurate de Rosa rugosa, scop în care au fost create și două soiuri, Argeș 1 și Argeș 2. În general, trandafirul…
Abonează-te la acest feed RSS