Cultura
- Aprilie 19 2023
105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment cultural-artistic la Casa Academiei Române
La sfârșitul lunii martie 2023, Fundația Culturală „Doina și Ion Aldea Teodorovici“ a invitat publicul, oameni de artă, politicieni, reprezentanți ai guvernului, jurnaliști la Casa Academiei Române din Calea Rahovei nr. 147, vizavis de Palatul Bragadiru, pentru participarea la un program cultural-artistic prilejuit de aniversarea a 105 ani de la…
- Ianuarie 15 2023
15 ianuarie - 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează, anul acesta, o serie de evenimente specifice, derulate în întreaga țară, dar și în spațiul online, pentru a marca Ziua Culturii Naționale. „Unul dintre cele mai prețioase bunuri ale acestei națiuni este, fără-ndoială, Cultura Română! Duminică, mai mult ca oricând, va fi prezent în…
- Octombrie 10 2022
Andrei Octavian Ciocîrlan, interpretul ambițios din Dolheștii Mici
Ghidat încă din copilărie spre tradiții și muzică populară, Andrei Octavian Ciocîrlan este un adolescent care știe ce vrea să facă în viață. Prin talentul său, la care va avea grijă să adauge multă muncă și mult studiu, vrea să bucure oamenii care-l ascultă. Mai știe că nu-i va fi…
- Octombrie 10 2022
Concurs de literatură la Cicârlău-Maramureș
În 3 și 4 decembrie 2022, Comuna Cicârlău organizează a XXII-a ediție bienală a Festivalului național de literatură “Vasile Lucaciu” (ediția 2020 a fost suspendată din cauza pandemiei de Covid). Juriul va acorda șapte premii (marele premiu, trei premii pentru poezie și trei premii pentru proză), constând în: diplome, bani,…
Ion Cristea ne primește în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași ca la el acasă. Pentru noi am putea spune că este un super birou, cu trei camere, de cca 400 mp, în inima Iașului, din 1977, construit chiar înainte de cutremur. Locul este unul de poveste, iar…
- Februarie 24 2022
O impresionantă colecție de costume populare într-un sat mureșean. Micul tezaur de la Deleni
Satul Deleni este o așezare în care simți, de cum intri, că ai vrea să petreci câteva zile. Te îndeamnă natura ispititoare, dar și oamenii, primitori și vorbăreți, care nu se sfiesc să intre repede în vorbă cu cei care le calcă pragul. Cornelia Mircea este printre puținii oameni care…
- Februarie 24 2022
Muzeul ASTRA, minunăția din Dumbrava Sibiului
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din pădurea Dumbrava, județul Sibiu, este probabil al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Muzeul ASTRA înseamnă mai mult decât o instituție culturală, este un act de implicare în dezvoltarea rurală. Ca modalitate în care se pliază pe ceea ce înseamnă…
După o copilărie fericită și o adolescență cu lipsuri, Ioan Slavici trăiește o viață de coșmar, fiind acuzat de trădare și spionaj în favoarea nemților. Chiar și la bătrânețe, Ioan Slavici este târât prin pușcării – cumplit destin al unui valoros scriitor ce ne-a oferit opere nemuritoare și personaje bine…
Deși ziua oficială de naștere a poetului nepereche este 15 ianuarie 1850 și data la care aceasta este serbată a devenit Ziua Culturii Române, nu este deloc sigur că ziua de naștere ar fi aceasta. Declarat poet național, Eminescu s-a născut cu numele Eminovici, cel care i-a schimbat numele de…
- August 23 2021
Renaște Cetatea „Sf. Ladislau“ din Coronini
Scriam așa, în 2018, într-un articol despre Cetatea Ladislau din Coronini, județul Caraș-Severin: „Coronini are o zestre culturală și istorică importantă lăsată de înaintași, cum ar fi «Cetatea „Sf. Ladislau», de pe dealul Cula. Numai că a fost lăsată să se ruineze... Spre comparație, pe malul sârbesc există o replică…
- Noiembrie 04 2020
Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca, actriţă de film şi poetă
Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin propriul repertoriu care include cântece încărcate de emoţii şi stări ale ţăranului bucovinean. Pe lângă cei peste 60 de ani de carieră muzicală, şi cu o discografie formată din peste 60 de discuri, casete audio şi cd-uri cu muzică proprie, artista a…
- Aprilie 17 2019
Mazărea, sursă alternativă de proteină în hrana monogastricelor
Șrotul de soia este folosit ca sursă proteică vegetală de referință în industria de nutrețuri combinate pentru monogastrice (porci și păsări). Cu toate acestea, piața șroturilor de soia înregistrează o mare fluctuație în privința aprovizionării, ceea ce conduce și la oscilații mari ale prețului de comercializare. Importurile de șroturi de…
- Aprilie 01 2019
Despre patriotism și iubirea de glie
Prof. Niculina Merceanu, președinte-fondator al Asociației Culturale „La noi, la români“ Despre patriotism și iubirea de glie „În acest context al Europei unite – și așa este firesc și trebuie să fie – eu vreau să fiu român. Să fiu recunoscută cu tradiția mea, cultura mea, cu obiceiurile mele, cu…
- Noiembrie 02 2018
Expoziție de suflet românesc, în intimitatea Reginei Maria a României
Sub semnul centenarului Marii Uniri, la Castelul Peleș a fost prezentată, timp de mai multe luni, o expoziție dedicată în exclusivitate reginei Maria a României. Despre un om se spune că este definit de faptele sale. În cazul Majestății Sale, faptele o definesc ca pe o mare româncă. Cu atât…
- Iulie 02 2018
Familia Cantacuzinilor din Prahova
Iată o nouă înfățișare a grijii statornice a prahovenilor față de istoria lor de dată recentă, exprimată de curând de către conducerea Consiliului Județean Prahova, alături de Comunitatea Elenă din România, precum și de ambasadorul Republicii Elene în România, Excelenţa Sa Vassilis Papadopoulos, eveniment prilejuit de prezentarea şi lansarea oficială…
- Iunie 18 2018
Muzeul memorial „Cezar Petrescu“
Născut la 1 decembrie 1892 la Cotnari – Iași, romancierul Cezar Petrescu a lăsat Prahovei un loc de mare valoare, o casă monument istoric, o bibliotecă numărând 10.000 de volume și multe obiecte personale, inclusiv ultimul articol de presă la care a lucrat înainte de dispariție. Toate se găsesc la…
În zilele de sărbătoare, pe ulițele Muzeului Satului „Dimitrie Gusti“ din București te întâlnești mereu cu persoane care păstrează tradițiile și obiceiurile românești, ba mai mult, le și transmit din generație în generație. Așa l-am cunoscut pe domnul Vasile Gabor, coregraful Ansamblului „Cununa Călimanilor“. Era înconjurat de copii și tineri,…
Ce înseamnă, într-un an, o medie de 11 cărți/utilizator activ? Pesemne că s-ar citi o carte la o lună și câteva zile, 10 file/zi! Institutul Național de Statistică spune așa: în 2016, în România au funcționat 9.832 de biblioteci județene, municipale, orășenești, comunale și școlare și 103 filiale, acestea punând…
- Martie 16 2017
Punţi de legătură cu mândra Basarabie
De peste un sfert de veac, între localităţi din judeţul Prahova şi tot mai multe localităţi din Republica Moldova au fost statornicite strânse şi fructuoase raporturi de frăţietate, cu foloase comune în amplificarea raporturilor reciproce pentru împlinirea idealului scump al UNIRII. În legătură cu această vie activitate dintre noi şi…
- Iunie 16 2016
Mihai Vişoiu, la BookFEST 2016. Jurnalistul şi scriitorul ţăranului şi satului românesc
Înainte de 1989, aflam în fiecare dimineaţă, pe calea undelor, stadiul lucrărilor agricole, suprafeţele arate, însămânţate şi recoltate, după caz, pe parcursul campaniilor agricole, din Bărăgan, relatate de Mihai Vişoiu – corespondentul Scânteii. La cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfăşurată în perioada 1 şi 5…