Spiritualitate

Persoană cu aptitudini deosebite, de o intelectualitate rară, Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Iberia Orientală – Georgia) în anul 1650. Ne amintim azi de el ca fiind cel care a inițiat prima bibliotecă publică din București și, totodată, este creatorul Manuscrisului Didahia, predici ce se recită la sărbătorile…
Respir aerul dintre stâncile mângâiate de soarele izbitor din Wadi Qelt, Cisiordania, locul ce amintește de tatăl Fecioarei Maria, Ioachim, cel care s-a rugat în acest loc pentru a avea un copil și, ca o minune, îngerul lui Dumnezeu i-a vestit nașterea Fecioarei Maria. După un drum cu urcușuri și…
Chip emblematic al omenirii, Sfânta Maria este menționată în scrieri și prețuită cu multă afecțiune, fiind recunoscută ca fecioară ori regină. Ea este numită Maica Domnului, mama lui Iisus de către Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Biserica Orientală, Biserica Siriacă de Est, Biserica Romano-Catolică, Luterană și Anglicană. În Noul Testament se…
Luna iulie aduce cu sine frumoase tradiții și obiceiuri românești, dar acum se sărbătoresc și marii Sfinți ce protejează recoltele. Astfel, în luna lui Cuptor sau cea a Secerișului munca și voia bună se îmbină armonios cu căldura credinței. 1 iulie: Cosmandinul – Sfinții Cosma și Damian Născuți în Arabia…
Expoziția prezintă o colecție de icoane frescă în stil bisericesc realizate de iconarul Gabriel Florea în anul 2021. Gabriel Florea a fost pictor de biserici brașovean, plecat prematur dintre noi, la nici 47 de ani, lăsând în urmă multe lucrări bisericești, icoane, fresce, picturi, grafică. Au rămas în custodia Asociației…
La Iași, pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an au fost pregătite 10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare, și 5.000 de sticle care au fost distribuite celor prezenți. Vineri, 6 ianuarie 2023, la Iași, sute de persoane au participat la Slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Mitropolitană…
„Eu nu vă voi lăsa singuri.“ Iată-ne în clipa în care iureșul vremurilor se oprește în fața unei mari sărbători, Nașterea Domnului. Rugăciuni, colinde se înalță spre ceruri. E vremea smereniei și a introspecției. Și a cuvintelor blânde care să ne mângâie durerile, să ne sporească speranța și credința. Protosinghelul…
În comuna Urecheni din județul Neamț îl puteți întâlni pe unul dintre tinerii pasionați de artă, George Alexandru Sbânțu. A îndrăgit pictura încă din liceu, arătându-și talentul prin portretele pe care le făcea. De aproape trei ani și-a mai descoperit o latură a talentului, pictează icoane. Știm bine că icoanele,…
Cel mai mare pelerinaj din România s-a încheiat, iar peste 270.000 de credincioși au trecut prin baldachinul așezat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se ruga. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente. Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Sfinților, care a strâns pe străzile din Iași…
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ a organizat, în Cantonul de Drum din Satul Nou, vernisajul expoziției Crucea, prilejuită de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Expoziția surprinde diferite ipostaze ale Crucii prin intermediul fotografiilor din arhiva Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“, realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea de…
Atunci când simțim nevoia de a fi mai aproape de Dumnezeu, cel mai adesea ne așezăm în fața icoanelor și ne rugăm. De aceea icoanele au un rol foarte important în casele noastre. În biserici, numărul icoanelor este de-a dreptul impresionant, iar în unele edificii frumusețea acestora este impresionantă. Există…
Situat în apropierea Mănăstirii Neamț, schitul Vovidenia este un sfânt lăcaș ce a fost înființat din dorința monahilor mănăstirii de a se retrage în locuri mai liniștite în perioada Postului Mare. Frumusețea și liniștea locurilor îi determină pe credincioși să revină tot mai des și să participe la oficierea slujbelor,…
Locuitorii comunei ieșene Coarnele Caprei au făcut în data de 1 iulie o rugăciune pentru ploaie. Oamenii sunt disperaţi că în comuna lor au început să sece fântânile, iar vara este abia la început. Seceta care persistă în judeţul Iași și care afectează serios culturile agricole i-a determinat pe tot…
Orice călătorie în județul Neamț se poate transforma într-un adevărat pelerinaj. Poate cea mai cunoscută dintre mănăstiri este Mănăstirea Neamț, însă în imediata ei apropiere se află alte sfinte lăcașe, unele mai vechi și mai cunoscute, altele mai izolate și mai puțin vizitate, dar la fel de frumoase. Printre acestea…
În anul 1991, părintele Iustin Pârvu, cu binecuvântarea mitropolitului Moldovei și Bucovinei din acele vremuri, Patriarhul Daniel, a pus piatra de temelie a unei mănăstiri în județul Neamț. Sfântul lăcaș avea în așa-numita Poiana Hașca din Munții Stânișoarei și era închinat martirilor care au pătimit și au murit în închisorile…
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Sadu este una dintre primele biserici românești de zid din secolul al XVIII-lea, iar semnificația sa este marcantă, cu toate transformările. În anul 1958 s-a descoperit faptul că, anterior, pe locul respectiv a fost clădită o biserică mai mică, cuprinsă în spațiul celei de acum.…
Sagrada Familia este în acest moment cel mai vizitat monument din Spania, unele site-uri de specialitate arătând că ar fi cel mai vizitat din întreaga lume, deși încă nu este finalizat. Ce-i drept, construcția acestuia a început în 1882 și nu a avut termen de execuție, iar, întrebat fiind când…
În „anii foametei“, 1945-1948, în Mănăstirea Antim se adăposteau aproximativ 40 de călugări. Unii erau studenți, alții lucrau în atelierele mănăstirești ce se aflau pe lângă lăcașul de cult sau în subsolul clădirii Sinodului. Aici a fost locul unde a început practicarea Rugăciunii lui Iisus, în cadrul căreia a apărut…
Mănăstirea Brâncoveanu este un așezământ monahal de călugări, aflat pe valea râului Sâmbata, la poalele Munților Făgăraș. Locuri de reculegere duhovnicească Biserica istorică a fost construită de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, între anii 1696-1707, în mijlocul curții complexului monahal, și constituie rezistența acestui locaș. Biserica a fost greu încercată de…
După cum se consemnează în volumul Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Editura Basilica, 2013, în iunie 1992 Sfântul Sinod al BOR a canonizat noi sfinți „naționali“. Au fost trecuți în calendarul (sinaxarul) ortodox, pe lângă monahi, preoți mărturisitori și ierarhi, și binecredinciosul domnitor Ștefan cel Mare al Moldovei (2 iulie) și…
Mănăstirea Aninoasa din Argeș, monument istoric și de arhitectură, așezată la 20 km de Câmpulung-Muscel și la 30 km de Curtea de Argeș, cunoaște momente faste. Curând biserica cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul și paraclisul cu hramul Sfinții Mari Mucenici Gheorghe și Dimitrie au…
Pagina 1 din 5
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti