Editorial
- Octombrie 02 2023
Poveste de dragoste
Acum, în aceste vremuri de restriște, nimeni nu mai crede în nimeni și nimic… Iar nebunia e mai mare ca niciodată… Ce se poate face? Cert e că realitatea „adevărată“ nu apare la televizor. Niciodată… Cel puțin de câțiva ani încoace… Ce se poate face? Să revenim la noi, la…
- Septembrie 18 2023
La loc comanda?
Mă uit la lume și nu mai înțeleg nimic… Singurul lucru pe care-I înțeleg cu adevărat acum e ce înseamnă „o lume fără Dumnezeu“… O lume care se bazează pe noul „zeu“ – știința. Sigur, știința e bună și realizările ei remarcabile. Practic, cu ajutorul științei s-a pus actuala civilizație…
- Septembrie 03 2023
ROMÂNIA SUB PAPUC
Regulile sunt făcute de oameni, pentru oameni. Nici că s-ar putea conduce o mulțime fără a o determina să urmeze cărarea dinainte stabilită care să-i asigure sosirea la capătul ei. Comunitățile, mai mici sau mai mari, s-au organizat în timp după propriile obiceiuri și interese, devenite reguli în timp, pe…
- August 17 2023
CÂINII LATRĂ, URSUL MERGE
„Câte bordeie, tot atâtea obiceie“ – spune un vechi proverb românesc, numai că ale românilor sunt frecvent interferate de tot felul de... recomandări, decizii, regulamente europene, prea ușor adoptate și implementate de autorități. Sunt ignorate limba, tradițiile, obiceiurile locale care au înrădăcinat românul pe aceste meleaguri de-a lungul vremurilor. Degeaba…
- August 01 2023
Căderea românismului…
Niciun român de bună credinţă, tradiţionalist şi cu dragoste de baştină nu se aştepta ca, după o treime de veac de la momentul în care începea să viseze la o viaţă liberă, neîncorsetată de reguli, să aibă parte de atâtea dictate care fac mai degrabă… să nu se facă. Adică,…
- Iulie 17 2023
Câmpul fierbe, promisiunile curg râu
Greu se pun cap la cap prioritățile neamului, mai cu seamă în contextul crizei financiar-bugetare, al migrării forței de muncă, al investitorilor de oriunde care alimentează mai degrabă bugete străine, al finanțatorilor ce diriguiesc tot ce mișcă prin ogrăzile noastre. Despre surse și mijloace prin care ne-am putea măcar acoperi…
- Iulie 03 2023
Noi tradiții și obiceiuri
Este clar că „încălzirea globală“ ne schimbă viețile... Iar, dacă respectiva încălzire poate fi pusă sub semnul întrebării (au mai fost perioade în istoria omenirii fie cu „încălziri“ globale, fie cu „răciri“) modul în care politicile duse de majoritatea guvernelor lumii ne va schimba viețile, cu siguranță. Cel puțin teoretic...…
- Iunie 18 2023
Stări, opinii, meditaţii...
Este de-a dreptul neplăcut să nu-ţi poţi expune ideile, opiniile, mai cu seamă în medii în care să poată fi recepționate, valorificate, nicicum ignorate. Nu întâmplător, oameni de mare valoare intelectuală şi profesională preferă retragerea în propriul mediu, restrâns, decât în locuri şi aproape de cei care ar trebui să…
- Iunie 02 2023
Schimbarea șefilor...
...se știe a cui bucurie este. Ce-i drept, și-o doresc toți dacă aceasta, schimbarea, aduce ceva nou. Numai că toate guvernele instalate după 1990, conduse de vreo 20 de prim-miniștri, parcă au fost setate să meargă precum o jucărie defectă, un pas înainte și 2-3 înapoi. Nu știu dacă toți…
- Mai 18 2023
„Trădare, trădare, dar să o ştim şi noi!“
Cât de actuală este şi acum zicerea din piesa O scrisoare pierdută, inteligent surprinsă și aşternută pe hârtie de Caragiale. Recitindu-l, urmărind pentru a nu știu câta oară piesa, realizez câte subiecte interesante ar fi avut în contextul actual socio-economic. Mi-a întărit presupunerea o recentă discuție între câțiva colegi de…
- Mai 01 2023
Toate-s vechi și nouă toate
În acest moment, după cum bine se știe, cea mai mare problemă a economiei agrare românești o reprezintă importurile din țara vecină, aflată în conflict deschis. Practic, accesul liber și neîngrădit, în principal, al cerealelor din țara vecină a ruinat sau e pe cale să falimenteze mulți fermieri români. Asociațiile…
- Aprilie 17 2023
Când școala devine o povară...
„Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește“ – Confucius. Agresiune, vulgaritate, fenomene tot mai des întâlnite în cea mai importantă instituție a cărei menire este educația și formarea generațiilor pentru viață, societate, mediul economic. O stare de fapt care creează aversiune față de școală chiar și din partea cadrelor didactice, ce…
- Aprilie 01 2023
Țara, miliardarii şi agricultura
Aud comentarii, citesc jurnale, urmăresc ştiri şi nu-mi vine să cred că toleranţa, îngăduinţa, aş zice şi indiferenţa celor mai mulţi, chiar au putut fi exploatate cu atâta neruşinare de către inşi puşi pe căpătuială cu orice preţ pentru a acumula atât cât să se afle astăzi printre miliardarii ţării.…
- Martie 16 2023
ARME CONTRA ARME
Contextul actual incită la folosirea unor termeni nu tocmai bine ancoraţi în realităţile pe care ni le dorim expuse. Sigur că se luptă în spaţiul politic, economic şi social folosindu-se diferite mijloace numite generic „arme“: cea a ştiinţei, oratoriei, cunoaşterii exacte şi, evident, cele ale legii, chiar dacă acestea, armele,…
- Martie 01 2023
CRÂNCENĂ PROSTIE!
Scriitorul francez Nicolas Boileau, într-una dintre cugetările sale referitoare la… calitatea oamenilor spunea că „Un prost găsește totdeauna unul mai prost care să-l admire“. Deși au trecut vreo trei secole de la moartea sa – 1711 – remarca rămâne valabilă și în zilele noastre. Mi-am adus aminte de Boileau urmărind…
- Februarie 16 2023
VINE, VINE PRIMĂVARA…
„La omul sărac, nici boii nu-i trag“ – spune un vechi proverb românesc. Precipitațiile căzute sub diverse forme și cantități în mai toată țara, chiar și temperaturile cu multe grade sub 0 au venit ca o compensare parcă la ceea ce anul trecut a trebuit să suporte țara în general…
- Februarie 01 2023
ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
Cu ceva ani în urmă a existat un curent împotriva… organismelor modificate genetic încât eram gata pregătiți să negăm evoluția naturii însăși. Apoi, sub masca așa-zisului „pact verde“, eram – suntem încă – gata să ne rupem până și pâinea de la gură. Adică, să lăsăm de izbeliște câmpul și…
- Ianuarie 19 2023
STAREA NAȚIEI
Am spus-o și repet: grație celor cu pâinea și cuțitul s-a vândut țara precum braga la colț de stradă. Ne-am pus la mezat la prima strigare a oricărui venetic, așa-zis investitor, cu doi lei în buzunar. Tot, absolut tot, s-a vândut și demolat. Am ajuns acum dependenți de importuri, după…
- Ianuarie 10 2023
PACE SAU RĂZBOI?
Un nou început de an, noi speranțe, dar și îngrijorări față de ce va fi să fie. Informațiile, zvonurile ajunse în mediul online ori din colț de stradă par de-a dreptul apocaliptice: crize de tot felul, război, încălzire globală, secetă... Dintre toate acestea, ce-i drept, pe noi, tinerii, ne sperie…
- Decembrie 17 2022
În loc de „La Mulți Ani!“
A mai trecut un an. Un Nou An ne așteaptă. Cum va fi? La fel ca în ultimii doi ani, nimeni nu poate da un răspuns cert. Nimic nu mai este previzibil. Totul e volatil, incert, nesigur. Lumea pare a fi cuprinsă de haos. Cu aceste gânduri pășeam pe strada…
- Decembrie 02 2022
Șansa satului românesc
Nu o dată am auzit de occidentali, și nu numai, fermecați pur și simplu de plaiurile noastre mioritice. „Iubesc arhaismul de la voi, din satele voastre“, îmi spunea la un moment dat un britanic rătăcit pe străzile Brașovului și pe care m-am oferit să-l îndrum. Dar, cel puțin în ultimii…