Alimentatie
- Octombrie 18 2023
Precizări privind regimul de comercializare a ouălor pentru consum
Dintre produsele obținute de la păsările domestice, oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente datorită valorii nutritive și biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 g are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 g de lapte, 40 g de carne sau…
- Octombrie 02 2023
Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare
Valorificarea şi consumul unor produse alimentare în unităţile de învăţământ se efectuează prin cantine cu funcţionare permanentă sau sezonieră și prin Programul „Laptele şi cornul“, volumul acestor activităţi crescând odată cu începerea anului şcolar. Funcţionarea cantinelor şi comercializarea unor produse alimentare de origine animală şi vegetală, în incinta unităţilor de…
- Septembrie 26 2023
Sucul de tomate - procesul tehnologic
Soiurile de tomate, destinate producerii sucului de tomate, de cele mai multe ori nu corespund parametrilor fiziologici, nutritivi și organoleptici. Nivelul scăzut de aciditate şi densitatea înaltă a tomatelor sunt parametri importanți de care orice fermier trebuie să țină cont. La fabricarea sucului de tomate se utilizează şi materiale auxiliare…
Probleme de sănătate National Institutes of Health a constatat că, în anumite situații, obezitatea este provocată de cauze medicale, cum ar fi tiroida, sindromul ovarului polichistic, sindromul Cushing etc. De asemenea, o serie de medicamente au ca efect secundar creșterea în greutate (de exemplu: antidepresivele, medicamentele pentru diabet și antipsihoticele),…
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume, fiind asociată cu o serie de afecțiuni comune, cunoscute sub numele de sindrom metabolic. Acestea includ hipertensiune arterială, glicemie crescută și un profil ridicat al lipidelor din sânge. Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc mult mai mare…
- August 04 2023
Cum supraviețuiesc micile brutării artizanale în industria morăritului și panificației
Potrivit celor mai recente estimări ale Institutului Național de Statistică, la nivelul României producția anuală de pâine este de 1,5 milioane de tone. Piața de morărit și panificație se situează la 3 miliarde de euro, plasându-se pe primul loc în industria alimentară, iar principalul produs este pâinea albă. Brutăriile artizanale…
- August 04 2023
Peștii mici și alimentația
Peștii mici ar putea juca un rol important în combaterea malnutriției și a insecurității alimentare în multe țări din întreaga lume, potrivit unui studiu publicat în Nature Food. Peștii mici – cum ar fi heringul, anșoa și sardinele – sunt unele dintre cele mai ieftine surse de proteine disponibile în…
- August 04 2023
Securitatea alimentară, în fața schimbărilor climatice
În 1996, Summitul Mondial al Alimentației, organizat sub auspiciile FAO, a definit securitatea alimentară ca „o situație care există atunci când toate ființele umane au, în orice moment, acces fizic și economic la alimente sigure, suficiente și nutritive, fiind acoperite nevoile energetice și preferințele alimentare pentru a duce o viață…
- Iulie 19 2023
Obezitatea, o problemă majoră! (II)
După anii 1960, datorită îmbunătățirii tehnologiei, cercetătorii au identificat niveluri ridicate de insulină și un concept numit rezistență la insulină ca fiind comun atât pentru obezitate, cât și pentru diabetul de tip 2. La începutul anilor 2000, acesta a devenit cunoscut sub numele de Sindrom Metabolic și a explicat mai…
În scopul prevenirii apariției unor situații neprevăzute, în special toxiinfecții alimentare, din cauza procesării, depozitării, transportului și valorificării produselor de origine animală și vegetală în alte condiții decât cele stabilite prin legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare, operatorii care activează în diferite segmente din lanțul alimentar, dar…
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat, pe 26 iunie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), Pită de Pecica – IGP. Astfel, Pita de Pecica – IGP se alătură celor…
- Iunie 19 2023
Produsele fără gluten versus cele cu gluten!
Produsele fără gluten nu au întotdeauna aceeași valoare nutritivă ca și produsele similare cu gluten, potrivit unui studiu publicat în revista științifică Foods. Pentru a ajunge la această concluzie, o echipă de la Universitatea din Țara Bascilor (UPV/EHU) a petrecut ultimii nouă ani monitorizând produsele fără gluten disponibile pe piață.…
- Iunie 08 2023
Cum rămâne cu sistemul de etichetare Nutriscore?
Pe măsură ce inflația afectează bugetele gospodăriilor mai mult ca niciodată, alte cifre în creștere au devenit și ele îngrijorătoare, în special cele legate de epidemia de obezitate. Un nou sondaj realizat la nivelul UE ne dezvăluie că un număr tot mai mare de europeni sunt obezi sau supraponderali. Acest…
Smadu Cristina este un producător de carne pasionat de calitate și tradiție, care a înființat o firmă cu numele „Meșteșugari de Gusturi“. Materia primă utilizată în produse provine de la abatoare din România. De obicei, lucrează cu abatoare mici, unde atenția este îndreptată asupra creșterii corecte și conforme din punctul…
- Aprilie 21 2023
Ferma Mureșan, 23 de ani experiență în domeniul lactatelor
Ferma Mureșan din comuna Tritenii de Jos, satul Tritenii Hotar, este o afacere de familie care produce lactate proaspete și naturale de peste 23 de ani. Cu 16 vaci și 5 tineret de vite, această fermă își face munca cu pasiune și dăruire, oferind produse lactate de cea mai bună…
- Aprilie 12 2023
Proiect OUG pentru modificarea art. 7 din Legea laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției, în secțiunea „Transparență decizională”, un proiect de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea art. 7 din Legea laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022. Scopul vizează stabilirea furnizorilor de date pentru mecanismul de piață, Observatorul laptelui și al produselor lactate, în…
- Aprilie 07 2023
Iaurtul, un produs mai complex decât pare
Este considerat unul dintre alimentele care ajută la prelungirea vieţii... Iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte poate fi folosit pentru a-l produce, dar laptele de vacă este cel mai des folosit. Iaurtul are o textură ca un gel şi un gust puţin acrişor…
- Aprilie 06 2023
Sunt necesare măsuri de protecție! Iulian Sămărescu: „Se dorește ca România să fie dependentă de importurile Europei“
Fabrica de procesare a cărnii de la Chitila, Integra, a fost preluată în 2020 de antreprenorul Iulian Sămărescu într-un moment în care unitatea întâmpina probleme economice. Printr-un plan de investiții susținut în plină criză sanitară, cu problemele inerente ale acestei situații excepționale și mai apoi în contextul războiului din Ucraina,…
- Aprilie 03 2023
Recomandări privind aprovizionarea și consumul de alimente în perioada Postului premergător Sărbătorilor de Paște
În perioada Postului premergător Sărbătorii de Paște, populația care respectă această tradiție creștină solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morărit și panificație, produse de patiserie și zaharoase, soia, fasole, mazăre, legume, fructe, verdețuri proaspete, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, solicitare care determină operatorii din domeniul alimentar să…
- Martie 08 2023
Ce producție internă de lapte are România
Efectivele de bovine ale României sunt în scădere constantă din 2017, iar crescătorii se plâng de faptul că autoritățile nu au un răspuns imediat pentru problemele pe care ei le avansează. Prețul laptelui la poarta fermei îi nemulțumește și, spun aceștia, importurile de lapte ale României creează un context și…
Începând de luni, 13 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA județene și a municipiului București, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, vor merge în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin,…