Stiri agricultura
- Octombrie 02 2023
Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare
Valorificarea şi consumul unor produse alimentare în unităţile de învăţământ se efectuează prin cantine cu funcţionare permanentă sau sezonieră și prin Programul „Laptele şi cornul“, volumul acestor activităţi crescând odată cu începerea anului şcolar. Funcţionarea cantinelor şi comercializarea unor produse alimentare de origine animală şi vegetală, în incinta unităţilor de…
- Octombrie 02 2023
Acord exclusiv de distribuție a unui bioinsecticid inovator
Corteva Agriscience și Bioceres Crop Solutions accelerează disponibilitatea produselor biologice în Europa Corteva Agriscience (Corteva) (NYSE: CTVA) și Bioceres Crop Solutions Corp. (Bioceres) (NASDAQ: BIOX) au anunțat încheierea unui acord comercial exclusiv pentru a crește disponibilitatea soluțiilor biologice pe piața din Europa. Astfel, Corteva Agriscience și Bioceres Crop Solutions vor…
- Septembrie 26 2023
Sucul de tomate - procesul tehnologic
Soiurile de tomate, destinate producerii sucului de tomate, de cele mai multe ori nu corespund parametrilor fiziologici, nutritivi și organoleptici. Nivelul scăzut de aciditate şi densitatea înaltă a tomatelor sunt parametri importanți de care orice fermier trebuie să țină cont. La fabricarea sucului de tomate se utilizează şi materiale auxiliare…
- Septembrie 24 2023
Digitalizarea sufletelor
Viața fiecăruia dintre noi s-a schimbat de când am început să avem electrocasnice, aparate de comunicare și de cercetare, mașinării speciale pentru toate domeniile și multe multe altele. Ce-ar fi ca acum să nu mai ai frigider, aragaz, lumină și apă? Astăzi par nevoi primordiale care ne conferă o viață…
- Septembrie 22 2023
Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
Rentabilitatea creșterii animalelor este condiționată, în primul rând, de modul în care crescătorii de animale respectă legislația privind condițiile de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, tehnologie de exploatare etc.) normele privind mișcarea animalelor în județ, pe teritoriul național şi în activitatea de import, precum și normele de protecție sanitară veterinară,…
- Septembrie 22 2023
Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
Compania NHR Agropartners este unul dintre cei mai de încredere parteneri ai fermierilor români. În mod constant, compania pune la dispoziția clienților săi echipamente și utilaje de ultimă generație care să asigure eficiență mărită în fermă. În gama de utilaje NHR Agropartners se află și un utilaj lansat recent în…
- Septembrie 21 2023
Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza
Lansarea Centrului de cunoștințe, educație și inovare în agroecologie Wallachia Organics Consorțiul de clustere Inter-Bio, în colaborare cu Primăria orașului Breaza, lansează, cu ocazia celebrării Zilei europene a agriculturii ecologice, Centrul de Cunoștințe, Educație și Inovare în Agricultură – WALLACHIA Organics. Ziua europeană a agriculturii ecologice a fost lansată de…
- Septembrie 21 2023
Povestea impresionantă a tânărului care a ales să studieze agricultura „Primul meu ghiozdan a fost o sacoșă de rafie“
Am primit pe adresa redacției o scrisoare care m-a impresionat atât prin stilul relatării, cât și prin prisma poveștii în sine. O publicăm mai jos fără niciun fel de modificare. (B.P.) Asistăm neputincioși la drame care se scriu sub ochii noștri. Din ce în ce mai mulți tineri din familii…
- Septembrie 21 2023
Care sunt “secretele” unei culturi de rapiță sănătoase și cu producții bune?
Și la rapiță, ca la orice cultură agricolă, nu se poate face producție dacă de la semănat și până la recoltare nu se intervine, pentru a avea o cultură liberă de boli, buruieni și dăunători. Mulți fermieri întreabă care sunt “secretele” unei culturi sănătoase și cu producții bune? Ei bine,…
- Septembrie 19 2023
Adaptarea la era digitală
Pentru a ne adapta la era digitală este necesară regândirea politicilor educaționale, investițiile în capitalul uman fiind probabil mai importante astăzi ca niciodată. În multe cazuri, universitățile pregătesc studenții pentru locurile de muncă din trecut și cel mult din prezent și mai puțin pentru viitor. Tinerii care sunt astăzi pe…
Probleme de sănătate National Institutes of Health a constatat că, în anumite situații, obezitatea este provocată de cauze medicale, cum ar fi tiroida, sindromul ovarului polichistic, sindromul Cushing etc. De asemenea, o serie de medicamente au ca efect secundar creșterea în greutate (de exemplu: antidepresivele, medicamentele pentru diabet și antipsihoticele),…
- Septembrie 19 2023
AIPROM - Plante sănătoase, oameni sănătoși - episodul 5
Episodul cinci al campaniei AIPROM – Plante sănătoase, oameni sănătoși reprezintă o ocazie potrivită pentru a învăța de la dl. conf. univ. dr. Ovidiu Ranta, cadru didactic la Facultatea de Agricultură – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, că agricultura sustenabilă și protejarea mediului pot merge…
- Septembrie 18 2023
O cultură profitabilă începe cu o sămânță tratată cu Ympact®!
Fertilizantul de natură organică Ympact® este inspirat din cercetările întreprinse în programele spatiale pentru a favoriza creșterea și dezvoltarea plantelor într-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara largă în peste 20 de țări din Uniunea Europeană. Acest fertilizant, unul de ultimă generație, de origine organică, ce poate fi…
- Septembrie 18 2023
Informații utile pentru potențialii beneficiari ai intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Având în vedere lansarea intervenției DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, în luna octombrie 2023, conform calendarului prezentat în Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de…
- Septembrie 13 2023
Bucuria revederii
Pentru mine, lumea în care trăiesc arată până acum, poate cum nu mi-aș fi imaginat-o vreodată, asta pentru că nu mi-am dorit lucruri mărețe și pline de fală, ci înțelegere cu toți cei dragi mie, sănătate și liniște familială. Toate acestea îți conferă o bază solidă pe care poți construi…
- Septembrie 12 2023
APIA acordă sprijin financiar în valoare de peste 172 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului II al anului 2023
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, în perioada 1 aprilie – 31 iulie 2023 (trimestrul II/2023), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările și completările ulterioare. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă…
- Septembrie 12 2023
Furaje Combinate Complementare - FCC (CPVM) DESTINATE HRĂNIRII PORCILOR
În perioada pe care o parcurgem anual între mijlocul verii și toamnă, toți gospodarii din România sunt în campania de recoltare a cerealelor păioase și prășitoare. Din acest motiv, am decis să facem o prezentare tehnică a produselor IBNA, destinate crescătorilor de porci care dețin și cantități mai mari sau…
- Septembrie 11 2023
Recomandări privind producerea și distribuția furajelor pentru animale
Principiul de bază al politicii Uniunii Europene și naționale privind siguranța alimentară este aplicarea unei abordări integrate de tipul „de la fermă la consumator“ sau „de la furcă la furculiță“, care să acopere toate sectoarele lanțului alimentar, respectiv: producția de furaje, sănătatea plantelor şi a animalelor, bunăstarea animalelor, producția primară,…
- Septembrie 11 2023
Strategia de Dezvoltare SDR30, aprobată de Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva
Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat Strategia de Dezvoltare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva (SDR30), proiect strategic demarat la finalul anului trecut în acord cu cerințele de implementare a Strategiei Naționale pentru Păduri – SNP30, aprobată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1227/05.10.2022.…
- Septembrie 08 2023
Liceele agricole, în căutarea viitorilor fermieri - Admitere 2023
Situația admiterii la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024 a fost înregistrată și centralizată după repartizarea elevilor în prima etapă de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvăluind o perspectivă asupra mediilor de admitere și a gradului de ocupare a acestor instituții. Gradul de ocupare a locurilor este…
- Septembrie 06 2023
Sfaturi iscusite pentru erbicidarea culturilor de cereale păioase în toamnă
Pentru a avea o eficacitate ridicată în combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment în care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (între stadiul de “rozeta” și 2-3 frunze), cât și cel de toleranță maximă a culturii (între înfrățire…