Mediu

În ultimul timp, discuțiile legate de folosirea pesticidelor (insecticide, fungicide, nematocide, erbicide) sunt din ce în ce mai aprinse și contradictorii (pro și contra). Încă din anul 1962, cartea „Primăveri tăcute“, a cărei autoare este Rachel Carson, a fost bestseller-ul care a uimit lumea și în special pe americani, prin…
Asociația Montană Carpați, cu sprijinul Salvamont România, înființează primul centru din România dedicat educației montane și de mediu, deschis pe tot parcursul anului și către toate categoriile de public pentru a asigura, la nivel național, creșterea nivelului de conștientizare și responsabilitate a populației cu privire la natură, biodiversitate, siguranță și…
Un proiect de diseminare a informațiilor despre pericolele plasticului de unică folosință a dus la crearea un model de barcă cu vele, numită Flipflopi, pentru a călători pe tot globul și a ajunge la mii de oameni și comunități. Sprijinit de o universitate din Marea Britanie, echipajul de la bordul…
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, într-o conferință de presă, lansarea apelului de proiecte pentru plantarea de minipăduri în orașele României. Astfel, până la data de 30 aprilie 2024, se desfășoară runda de atragere de fonduri pentru Subinvestiția I.1.C. „Crearea de păduri urbane“,…
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de lider de proiect, și Administrația Națională „Apele Române“, în calitate de partener, derulează Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS“, cod SIPOCA 734/cod…
Formularea „scepticism privind schimbările climatice“, precum și expresii precum „negarea schimbărilor climatice“ sunt destul de larg folosite pentru a vorbi despre „o familie destul de coerentă de argumente și grupuri de indivizi care resping sau contestă teza mainstream/ortodoxă conform căreia clima se schimbă în primul rând din cauza activităților umane…
În luna august are loc cea mai intensă ploaie de meteori. Perseidele reprezintă cel mai cunoscut curent de meteori. Valentin Grigore, fondatorul Societății Astronomice Române de Meteori, ne-a predat o scurtă lecție de astronomie. „Sunt un autodidact, fascinat de la 14 ani de bolta cerului, care mi s-a destăinuit pic…
În continuarea reuniunilor zonale de lucru, miercuri, 26 iulie 2023, a avut loc reuniunea de informare intitulată „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor” pentru județele Gorj și Mehedinți. Autoritățile locale au deschis acest eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,…
Gheorghe Căunei, directorul general al Administrației Sistemului Național Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor, a prezentat recent, în Insula Mare a Brăilei, cele mai noi progrese pe care România le-a făcut în domeniul inovației agrometeorologice. Domnia sa a bifat câteva aspecte foarte importante pentru fermieri, respectiv a demontat teoria potrivit căreia…
Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Mediului în România, peste 11,2 milioane de hectare de teren sunt susceptibile de degradare prin aridizare din cauza temperaturilor foarte ridicate din ultimii ani. În plus, peste 7,5 milioane de hectare (66,8%) sunt amenințate de riscul unei posibile deșertificări. Pe zone, există susceptibilitate mare…
Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită la finele lunii mai, la Orșova, printr-un eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Administrația Parcului Natural Porțile de Fier. Cu acest prilej a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Parcului Natural Porțile de Fier,…
Se discută deja de câțiva ani despre ursul brun din România și despre faptul că populațiile din această specie s-ar fi înmulțit atât de mult încât sunt nevoite să părăsească habitatul natural pentru a găsi resurse de hrană în altă parte. În contextul acesta, întâlnirile dintre oameni și urs au…
Creșterea temperaturilor din 1950 și până în prezent este pusă cu siguranță pe seama intensificării efectului de seră de către emisiile antropice. Studiile asupra gheții antarctice au arătat că nivelul de CO2 al atmosferei nu a depășit niciodată 280 ppm timp de 800.000 de ani în perioadele calde, iar acum…
Astăzi, în întreaga lume asistăm la o scădere a numărului de insecte, precum și la o diminuare a diversității acestora. Mai multe studii publicate într-un număr special al Biology Letters prezintă cauzele acestui declin și sugerează modalități potențiale de a preveni pierderile ulterioare în viitor. Potrivit autorilor, cele mai frecvente…
Cu cât crește conștientizarea pericolului climatic, cu atât umanitatea pare mai neputincioasă, în mod colectiv, să-l evite. Incapacitatea actuală a societății umane de a face față provocării climatice ar putea părea un mister profund. Elucidarea acestui mister este o condiție necesară pentru implementarea unor politici eficiente. Oamenii trebuie să caute…
Întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor (European Geoparks Network – EGN), desfășurată în orașul Hațeg, a reunit reprezentanți ai teritoriilor geoparc cu recunoaștere UNESCO din 28 de țări. A fost pentru prima dată când România a găzduit un eveniment UNESCO de o asemenea anvergură în primul Geoparc Internațional UNESCO din țara…
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, la jumătatea lunii aprilie, cea de-a doua rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiția I.1.b. Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026. Apelul de finanțare este deschis în perioada 20.04.2023 - 20.06.2023. În cadrul primei…
La jumătatea lunii martie a fost aprobată „Schema de ajutor de minimis - Sprijin în vederea implementării proiectelor privind construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor“, sub formă de fonduri nerambursabile din veniturile Fondului pentru mediu. Bugetul schemei de ajutor de minimis este de 26 milioane de euro. Obiectivul acestei scheme…
Din anul 1500, se estimează că 129 de specii de păsări și 61 de specii de mamifere au dispărut. Dar 95% dintre acestea sunt specii insulare, dintre care majoritatea provin din Insulele Pacificului. Cu alte cuvinte, foarte puține specii (6 specii de păsări și 3 de mamifere) au dispărut pe…
La finalul lunii februarie, Guvernul a aprobat bugetul pentru Administrația Națională „Apele Române“. În acest an, bugetul de venituri al ANAR este de 1,9 miliarde lei, mai mare faţă de anul precedent cu peste 382 milioane de lei, respectiv 23,94%. „Majorarea bugetului de venituri al ANAR în acest an cu…
Asociația ecologistă Action Ecologie a publicat rezultatele unui studiu intitulat „Biodiversitate: Ar trebui să ne panicăm cu adevărat când atâtea specii se descurcă mai bine?“ În acest sondaj realizat de ecologistul Christian Lévêque și ecologistul Bertrand Alliot aflăm cu toții o serie de vești bune despre biodiversitate, care contrastează cu…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti