cemrom iulie 2018
update 19 Dec 2018

Zootehnie

Umiditatea și temperatura Având în vedere că temperatura corporală a păsărilor este de 41-42°C și ținând cont de faptul că acestea nu dispun de mecanisme de termoreglare la fel de eficiente precum acelea ale mamiferelor, păsările se adaptează mai greu la factorii de temperatură și umiditate din timpul iernii. De…
Despre colostru se spune că ar fi primul aliment perfect al naturii. De-a lungul timpului, structura și compoziția lui au fost studiate și s-au căutat modalități prin care acest produs miraculos să fie exploatat cu minime intervenții tehnologice asupra formulei sale naturale. Compania daneză Biofider-Damino, intrată pe piața din România…
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești (INCDBNA Balotești) Producţia agroalimentară ecologică (numită organică sau biologică în alte ţări) are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate şi echilibrate, care să asigure protejarea resurselor naturale şi sănătatea consumatorilor. Agricultura ecologică este un sistem agricol menit…
Miercuri, 19 Decembrie 2018 10:44

Cu VANBET, gustul tradițional românesc revine

VANBET a luat ființă în anul 2001 începând cu achiziționarea fostului CAP Gara Banca din localitatea Banca, județul Vaslui, transformând locul în fermă de găini și ouă de consum. În acest moment, societatea deține 16 ferme pui de carne, 6 ferme găini pentru ouă, 2 ferme găini reproducție rasă grea,…
Vă propun un exercițiu de imaginație. V-ați născut și ați crescut în București, aveți un loc de muncă stabil și siguranța unui venit lunar decent. V-ar putea determina ceva să renunțați la confortul acestei vieți pentru a vă muta în munți ca să creșteți animale? Tavi Boșman este unul dintre…
Ediția INDAGRA din acest an mi-a oferit ocazia de a participa la o degustare de lapte ce l-a avut ca invitat pe Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume. O experiență inedită, din care am înțeles că laptele, ca produs viu, este la fel de unic precum este…
Expoziția Internațională de Zootehnie de la Cremona, Italia, eveniment dedicat în special raselor de lapte, a adus în atenția vizitatorilor noi tehnologii care țin de managementul fermei, dar și soluții pentru sănătatea și bunăstarea animalelor. Dezinfectare și spălare automată Vremea doniței și a prosopului cu care se spălau ugerele vacilor…
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești În ultimii 50 de ani, antibioticele s-au folosit în hrana animalelor ca promotori de creştere, dar şi cu efect preventiv asupra unor boli. Utilizarea antibioticelor ca promotori de creştere a dus la creşterea rezistenţei patogenilor pentru om şi a…
Trigon Dairy Farming este cel mai mare producător de lapte din Estonia și printre cei mai importanți din Europa. Managerul fermelor, Margus Muld, a fost numit în 2017 Fermierul Anului în Estonia. La început de noiembrie a fost prezent în România și am profitat de șansa de a-l cunoaște pentru…
Duminică, 18 Noiembrie 2018 21:56

Problemele dentiției la chinchilla

Unul dintre subiectele abordate în Codul de Bune Practici în Creșterea Chinchilei, întocmit de Mircea Vieroșanu, este legat de problemele dentare ale chinchilelor. Cum recunoaștem aceste probleme aflăm în rândurile următoare. Anatomie Chinchilla are în total 20 de dinți, incluzând atât incisivii, cât şi molarii. Distribuția lor este următoarea: câte…
Duminică, 18 Noiembrie 2018 21:42

Prepelițele, pastrama și ouăle marinate

Costin Constantin este un crescător de prepelițe din localitatea Zănești, județul Neamț, care de 17 ani se ocupă de această activitate. După atâția ani de trudă, crescătoria numără un efectiv de cca 500 de prepelițe din matcă, iar pe viitor acesta ne va aduce pe mese pastrama și ouăle marinate…
La invitația Agenției Italiene pentru Comerț Exterior am avut ocazia să particip la Expoziția Internațională de Zootehnie dedicată în principal vacii de lapte („Bovino da Latte“), eveniment organizat în perioada 24-26 octombrie a.c. la Cremona, capitala laptelui, regiunea care dă 44% din producția totală de lapte a Italiei. Ceea ce…
Se apropie vremea rece și umedă și este timpul să acordăm o atenție deosebită controlului periodic al materiilor prime (cereale) și al produselor finite (nutrețurile combinate) administrate pe timpul iernii animalelor. Cu toate eforturile depuse pentru crearea unor condiții cât mai bune de depozitare a acestor produse, contaminarea cerealelor și…
În perioada octombrie-decembrie 2018, Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) participă la Comisia Naţională de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor ce desfășoară lucrări tehnice de calificare și clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat. Clasarea și calificarea cabalinelor se realizează de două ori pe an sau ori de câte ori…
Revenim în atenția dumneavoastră cu câteva informații extrase din Codul de Bune Practici Aplicabil în Domeniul Creșterii Chinchilelor întocmit de Mircea Vieroșanu, crescător de chinchila. Articolul de față tratează subiectul bolilor chinchilelor și prevenirea lor. Alimentație și igienă Deşi în mare măsură chinchila este un animal rezistent, trebuie acordată o…
Spre deosebire de rumegătoare, păsările nu au o floră bacteriană naturală capabilă să degradeze toate substanțele nutritive, având o imunitate limitată împotriva infecțiilor datorate colonizării intestinului cu microorganisme patogene. Utilizarea pe scară largă a antibioticelor ca promotori de creștere a condus la creșterea rezistenței agenților patogeni la antibiotice și acumularea…
Alexandru Szell, fostul director general al companiei Agrosel din Câmpia Turzii, furnizor de semințe de legume și flori, a virat de câțiva ani spre zootehnie. După ce și-a dovedit competențele în sectorul comercializării semințelor, astăzi se supune unei alte provocări – creșterea vitelor de carne. Am ținut să aflu care…
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – Balotești Înțărcarea și perioada imediat următoare (post-înțărcarea) reprezintă o etapă critică pentru porc, mult mai dificilă decât pentru alte specii, perioadă în care natura și calitatea furajelor au o influență esențială asupra dezvoltării sistemului digestiv și de apărare imună. Separarea…
Familia Sevan a investit în construcții, iar cu banii obținuți în acest sector și-a diversificat activitatea îndreptându-și atenția și spre zootehnie, sperând ca mai târziu afacerea cu vaci din rase de carne să le aducă satisfacție, nu doar griji și muncă, așa cum se întâmplă acum. Le-am făcut o vizită…
În Poiana Sărată din județul Bacău o familie minunată, cu oameni de toată isprava, duce tradiția mai departe, construind un colț de rai din ferma strămoșească. Aici avem o fermă de bovine, o pensiune și o cabană…, toate acestea devenind tot mai vizitate de turiști. În această zonă activitatea de…
Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna se află în plină dezvoltare, chiar dacă pentru moment fermele de porci se află în fața unei grave amenințări. „La ora actuală, în Registrul Genealogic sunt înscrise aproximativ 800 de animale pentru rasa Mangalița, din toate cele trei varietăți – blondă, roșu…
Abonează-te la acest feed RSS