Social 04 Aprilie 2022, 16:21

Papanași moldovenești

Scris de

Spre deosebire de papanașii bine cunoscuți în toată țara, papanașii moldovenești au la bază mult mai multă brânză, deci și alt gust. E drept, nici forma nu-i aceeași pentru că aceștia se aseamănă mai mult cu chiftelele, adică sunt mult mai mici și rotunzi.

Ingrediente

  • brânză proaspătă de vaci – 500 g;
  • ouă – 2 bucăți;
  • zahăr – 3 linguri (puteți adăuga mai mult dacă vreți să fie mai dulci);
  • făină albă – 3 linguri;
  • griș – 3 linguri;
  • ulei – 150 ml;
  • praf de copt – 5 g;

Pe lângă aceste ingrediente este nevoie și de smântână și dulceață, după preferință.

Cum procedăm

Brânza trebuie bine stoarsă de zer, după care se pune într-un vas și se pisează cu furculița (puteți folosi și mixerul la treaptă mică). Ouăle le bateți împreună cu zahărul și le adăugați în vas, peste brânză. Ingredientele solide – făina, pesmetul și praful de copt le amestecați și turnați treptat peste compoziție. Trebuie precizat că puteți înlocui făina cu pesmet și invers. Amestecați, iar în cazul în care este încă moale și lipicioasă, puteți completa cu făină/pesmet până obțineți o compoziție ce se desprinde ușor de pe lingură sau de pe vas. Între timp, adăugați uleiul într-o tigaie mai largă, îl lăsați la încins și modelați papanașii asemenea chiftelelor. Adică, cu mâna un pic umedă luăm compoziție de mărimea unei nuci, facem inițial o bilă, după care o aplatizăm. Însă mărimea o puteți decide dvs. Se lasă la prăjit până în momentul în care capătă o culoare aurie, după care se întorc pe cealaltă parte. Papanașii se scot pe un șervețel de bucătărie pentru a absorbi uleiul în exces.

La fel ca și papanașii clasici, îi puteți servi cu smântână, de preferat recent scoasă din frigider, pentru a diminua temperatura papanașilor. Peste smântână puteți adăuga dulceață, după preferință. Papanașii copilăriei mele erau serviți cu dulceață de fragi sau afini. Un adevărat festin! De precizat este faptul că pot fi serviți atât calzi, cât și reci.

Poftă bună!

Larissa DINU


Vizualizari 1408
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti