Ciocolata de casă, desertul copilăriei
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Ciocolata de casă este una dintre prăjiturile copilăriei, cel puțin pentru mine. Nu exista Crăciun, Paște ori zi de hram fără ca mama să nu prepare ciocolată de casă fie simplă, fie în foi de napolitană, fie în două culori. Așa că vă propun o rețetă simplă, din puține ingrediente, rapid de preparat și nu foarte costisitoare: ciocolată de casă în două culori între foi de napolitană.
Ingrediente
- lapte praf – 500 g;
- zahăr – 400 g;
- cacao – 30 g;
- unt – 125 g;
- apă – 150 ml;
- esență rom/vanilie, după gust – 1 fiolă;
- foi de napolitană 2-3 buc.;
- alune, nuci, stafide – dacă este cazul, iar cantitatea se alege după preferințe;
- folie alimentară.
Cum procedăm
După ce ați cântărit toate ingredientele, cerneți laptele praf, apoi, dacă doriți ca ciocolata să fie în două culori, împărțiți laptele praf în două vase, în cantități egale. Într-unul dintre vase adăugați pudra de cacao, pe care o cerneți; dacă vi se pare că nu este de bună calitate, puteți mări cantitatea, după care amestecați.
Următorul pas este fierberea apei. Se pune apa într-o cratiță, apoi se adaugă zahărul. Se amestecă pentru a se topi zahărul, iar din momentul în care apa ajunge la temperatura de fierbere, se mai lasă 5 minute pe foc. Oprim focul și adăugăm untul, după care amestecăm constant până când se topește întreaga cantitate de unt. Împărțim și siropul în două porții egale.
Într-o tavă punem folie alimentară suficientă astfel încât să puteți înfășura la final întreaga prăjitură, iar peste folie așezați o foaie de napolitană. Prima parte de sirop, care trebuie să fie încă cald, se toarnă peste cantitatea de lapte praf, fie cea simplă de unde rezultă ciocolata albă, fie cea cu cacao, de unde rezultă ciocolata clasică. Dacă doriți, adăugați nucile sau alunele tăiate mărunt, după preferință și după gust. Turnați prima parte a compoziției peste foaia de napolitană, după care puneți peste și a doua foaie de napolitană. Procedați la fel și cu cea de-a doua parte de lapte praf și sirop, iar după ce ați amestecat, turnați compoziția pe foaia de napolitană, neteziți și puneți peste ciocolată ultima foaie de napolitană.
Ridicăm ușor folia alimentară, înfășurăm întreaga prăjitură, astfel încât să nu curgă multă cantitate dintre foi. Peste ciocolată așezăm o altă tavă în care punem o greutate ori un tocător mai greu, după care punem tava la frigider pentru minimum 6 ore, ori, de preferat peste noapte.
După ce ciocolata s-a întărit, se taie cu un cuțit bine ascuțit și fiecare bucățică se savurează cu plăcere.
Larissa DINU
Articole înrudite
-
Papanași moldovenești
in Social -
De ce să consumăm urzici primăvara
in Social -
Rețete de la Corabia, județul Olt: Știucă umplută
in Social -
Rețete de la Corabia: Plăcintă de pește de Dunăre
in Social -
Rețete de pește de la Corabia: Crap de Dunăre la cuptor
in Social -
Rețete de la Corabia: Chifteluțe din pește de Dunăre
in Social -
Secretele storceagului
in Social -
Varză à la Cluj
in Social -
Rețete - Ciorbă de pește
in Social -
Rețetă de acum 100 de ani - Carne amețită, un deliciu din bucătăria românească veche
in Social
Articole recente - Lumea Satului
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole
- Sfaturi practice pentru înființarea unei grădini biointensive (II)
- Regulamentul privind utilizarea durabilă (SUR) are nevoie de inovație pentru îndeplinirea țintelor de reducere a utilizării pesticidelor și a riscurilor
- De ce este important cositul în plantațiile de căpșune
- CIECH, obiective mari pe piața din România
- Rase de iepuri berbec (I) – Origini și istorie
- Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova