Investiție de 290.000 de euro într-o distilerie de 100 mp. Primul gin artizanal românesc se produce în Teleorman
Alexandru Haită este unul dintre fermierii județului Teleorman și primul antreprenor român care a înființat o distilerie în care produce gin românesc. În distileria de 100 mp deschisă în aprilie anul acesta a investit 290.000 de euro, bani care vor fi recuperați abia din anul cinci de existență economică în piață. Nu este o piață foarte dezvoltată a ginului, dar este în creștere în fiecare an. Un produs la scară mică poate fi foarte calitativ, iar prețul nu diferă foarte mult față de cel al produselor industriale.
„Inițial am vrut să facem wiskey“
Alexandru Haită are în exploatare cca 1.100 de hectare cultivate cu cultură mare și spune că acum câțiva ani a început să se gândească la o metodă de a integra o parte din producția fermei în produs finit. Așa a apărut ideea distileriei. „Proiectul a fost inspirat dintr-o conjunctură destul de ciudată. În 2016 am fost cu un prieten la o distilerie pentru a-și face o pălincă. Așa ne-am gândit să facem din cerealele noastre alcool. Inițial am vrut să facem wiskey, primul produs de un fermier în România, dar, studiind toată legislația și procedurile pe care le implică o astfel de producție, am constatat că avem nevoie de minimum trei ani de la autorizare pentru maturare. Atunci am început să mă gândesc la alte produse pentru a încerca, în acești trei sau patru ani până la finalizarea procedeului de maturare a wiskey-ului, să punem brandul pe picioare. Este un business făcut de mine, nu am alți parteneri externi, doar eu și soția mea ne ocupăm de distilerie.“
În aprilie 2022 a fost deschisă distileria. Antreprenorul spune că parcursul a fost anevoios la început și că a trecut un an până a fost completă întreaga documentație.
„Am reușit să obținem autorizațiile în luna ianuarie - februarie, apoi am început procesul de distilare a ginului și în aprilie am ieșit pe piață cu primul gin produs în România. Ne bucurăm că mare parte din materia primă este autohtonă. Nu este exclusiv autohtonă pentru că unele ierburi din mixul pe care îl folosim nu le găsim în țară.“
„Sunt mulțumit de evoluția proiectului“
Ginul este o băutură spirtoasă relativ simplu de obținut, din alcool etilic de origine agricolă, cu aromă predominantă de ienupăr. Deși rețeta poate fi aceeași, tehnica de distilare diferă și ca urmare, spune antreprenorul din Teleorman, este foarte greu să găsești în piață două ginuri la fel.
„Rețeta este dezvoltată de mine pentru că am vrut ca produsul să aibă o notă personală. În primul sortiment de gin pe care l-am produs avem 14 ingrediente. Acestea nu sunt secrete, dar cantitățile sunt. În momentul de față avem două sortimente de gin, unul fiind lansat la sfârșitul lunii noiembrie. Este vorba de un gin maturat pe pat de flori, am vrut să creăm o culoare interesantă în pahar.“
Avem o zonă frumoasă, neexploatată din punct de vedere turistic, și am vrut să integrez în brandul nostru și acest aspect. Am inclus în povestea primului gin românesc legenda Zamfirei, o cârciumăreasă care avea un popas ce făcea legătura între drumurile care duceau la Dunăre și munte. Drumurile erau reconfigurate.
„Sunt mulțumit de evoluția proiectului, am reușit să atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus până la finalul anului și chiar un pic mai mult. Inițial ne gândisem să avem o echipă de vânzări care să înceapă activitatea din 2023, dar am făcut acest lucru mai devreme.“
„Vom mări capacitatea la 600.000 de sticle“
Fluxul tehnologic diferă de la produs la produs. În cazul ginului, alcoolul trebuie să fie de miniumum 96% volum. Pentru că acesta nu poate fi distilat în instalațiile distileriei din Călinești, acest tip de alcool este achiziționat de la un producător român.
„Luăm o parte din alcool și îl diluăm, punem alcoolul în alambic și peste el, înainte de a începe procesul de distilare, adăugăm ingredientele specifice reței noastre. În șase luni am produs 3.600 de litri de gin și am valorificat 1.100 de sticle. În momentul de față, capacitatea este de 15.000 de sticle de gin, însă din luna martie anul viitor vom mări capacitatea la 100.000 de sticle și din 2026-2027 intenționez să măresc producția la 600.000 de sticle.“
Valorificarea ginului Măgura Zamfirei se face prin distribuție direct către consumatorul final și HoReCa sau prin model trade, un sistem care necesită însă volume mai mari. „În planul de afaceri conceput pentru distileria din Teleorman, profitul va începe să apară abia după cinci ani, dar dacă acest lucru se va întâmpla mai rapid banii vor fi reinvestiți. În primăvara viitoare vom muta întregul proces de distilare într-o locație mai mare, de 600 mp. Vom construi acolo și o cafenea pentru a aduce astfel produsul mai aproape de clienți.“
- „Pentru Crăciun intenționăm să realizăm un sortiment special de gin.“
- „Sper ca distileria să fie profitabilă atunci când copiii mei vor fi maturi și vor prelua acest business. Acesta este țelul meu.“
- „Un alt plan de viitor este să realizăm pentru piața internă primul rom distilat și fermentat la noi. Pentru asta am adus melasa din trestie din Paraguay.“
Laura ZMARANDA
investitii, Teleorman, gin romanesc, distilarie
- Articol precedent: Extensia și consultanța agricolă, măsuri de primă necesitate
- Articolul următor: Top-ul vinurilor românești