Mestesuguri 18 Octombrie 2023, 13:56

O altfel de educație prin meșteșuguri la Comana (I)

Scris de

La Comana, județul Giurgiu, există un tărâm de poveste, unde copiii învață cu bucurie și sunt entuziasmați de rezultatele lor. Sunt invitați să participe oricând, împreună cu părinții lor, la ateliere practice în Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, un loc de un farmec aparte, în care aceștia au ocazia să se apropie, cu sufletul și cu mâinile, de meșteșugurile de altădată.

În numerele următoare ale revistei noastre vă propunem să descoperim aceste activități pe rând: pentru că este o zonă de bălți, locuitorii din Comana au avut ca preocupare lucrul cu papura.

Atelierul de păpuși din papură le arată copiilor cum trăiau oamenii în vechime și în ce fel foloseau plantele din împrejurime și vor face o păpușică, un Păpurel sau o Păpurică!

Copiii se împrietenesc cu papura

Stuful și răchita ca materii prime tipice zonei se folosesc la construcția de case, ridicarea pereților, „pusul podului“, acoperiș, construcția anexelor, realizarea împrejmuirilor, confecționarea împletiturilor de uz casnic, coșuri de diferite dimensiuni, rogojini.

Recoltarea papurii se execută în general în perioada iunie-septembrie, în funcție de scăderea nivelului apei care să permită recoltarea și uscarea ei. Recoltarea se poate face mecanic cu combina de recoltat stuf sau manual.

După recoltare se trece la uscarea prin întindere pe sol sau prin legarea în snopi. Pentru a se folosi la împletire, papura se despică sau desfoliază, fir cu fir, așezând separate foile în ordinea desfolierii, până la miez (care seamănă cu o nuia de răchită). Se obțin trei categorii de foi: foi mai aspre și groase; foi lungi și fine, cu un colorit brun-roșcat; miezul.

Din miezul obținut și din foile fine se răsucește, în general, urzeala, iar restul se folosește ca bătătură la împletit. Umezirea papurii se face după despicare și selecționare. Această operație se realizează prin introducerea foilor sortate într-un vas (casa) cu apă rece (pe timpul iernii apa se încălzește), unde se țin 1-2 ore. Foile devin flexibile, fapt ce permite răsucirea și îndoirea lor, fără a se rupe.

Spre deosebire de nuiele, papura crește în mod spontan pe suprafețe întinse, ceea ce facilitează utilizarea ei ca materie primă. Pentru împletiturile din papură se folosesc următoarele modalități de execuție:

  • împletirea cu ajutorul unui ac special (acest tip se utiliza și la împletiturile din pănuși de porumb);
  • împletituri din papură realizate pe calapod, tipar, model sau șablon;
  • împletituri cu ajutorul războiului de țesut papură.

Stuful era și este utilizat la construcția locuinței și a anexelor, la împrejmuiri. Dintre acestea, un rol estetic deosebit îl aveau învelitorile.

Copiii au ocazia să păstreze „munca“ lor tradițională din Satul meșteșugurilor

Anca LĂPUȘNEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti