Romania

Care sunt cele mai mari provocări pentru fermierii din Covasna

Care sunt cele mai mari provocări pentru fermierii din Covasna
Distribuie:  

Care sunt provocările actuale pentru fermierii din județul Covasna și cum îi ajută Ministerul Agriculturii prin Direcția pentru Agricultură ne explică directorul executiv DAJ Covasna, ing. Kozma Béla.

Rep.: Domnule director Ing. Kozma Béla, reprezentați Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în teritoriu, respectiv în județul Covasna. Cum sunt ajutați fermierii de aici să implementeze politicile agricole?

Ing. Kozma Béla, director executiv DAJ Covasna: Prin DAJ Covasna se asigură, la nivel judeţean, implementarea politicilor şi strategiilor MADR. DAJ Covasna desfășoară activități de asistenţa tehnică, informare, îndrumare și consiliere pentru obţinerea fondurilor europene şi naţionale în rândul fermierilor, activități-suport pentru gestionarea asistenței financiare nerambursabile europene – activități care contribuie în mod direct și indirect la gestionarea programelor europene, precum și la absorbția fondurilor europene nerambursabile. Instituția noastră realizează activități de consiliere şi asistenţă tehnică, economică, managerială şi juridică pentru constituirea şi funcţionarea formelor asociative în agricultură, asocierile corecte și viabile fiind foarte benefice, mai ales că există din ce în ce mai multe măsuri de sprijin financiar care să favorizeze dezvoltarea unor astfel de structuri. DAJ Covasna, prin centrele zonale, acordă fermierilor consultanță privind legislația națională și comunitară din domeniu și îndrumă producătorii în vederea alinierii la aceste norme. Prin acțiunile de informare și cursurile de instruire oferite beneficiarilor măsurilor compensatorii ale PNDR (cum ar fi M10 – agromediu și climă sau M11 agricultura ecologică), DAJ contribuie la realizarea unor obiective PAC, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice și gestionarea durabilă a resurselor naturale, precum și conservarea zonelor rurale și a peisajelor. DAJ Covasna asigură formare profesională continuă producătorilor agricoli în funcție de nevoile identificate în teritoriu, în concordanță cu obiectivele şi tematicile prioritare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituția – ca furnizor autorizat de formare profesională – având pe paleta sa de programe cursuri de calificare în meseriile apicultor (la această calificare fiind furnizor excluziv în județ), lucrător în creșterea animalelor sau tractorist (agricol).

Rep.: Ce programe au fost derulate prin DAJ?

Ing. Kozma Béla: Instituția noastră derulează anumite programe de minimis: cel pentru susținerea producției de usturoi sau, în anumiți ani, cel de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate / Programul Tomata, precum și ajutorul de minimis acordat apicultorilor pentru compensarea pierderilor din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, pierderi care pot compromite producția de miere.

Parametrii schemei de ajutor de minimis, pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, derulat prin DAJ Covasna în anul 2021 (HG 108/2019, HG 436/2021):

  • Nr. solicitanți înscriși în program: 13;
  • Nr. solicitanți care livrează usturoi: 9;
  • Suprafața pentru care se acordă sprijin (ha): 7,78 ha;
  • Suma aprobată: 113 724,14 lei.

Un alt sprijin al unui program derulat de DAJ CV: Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară aprobat prin L 336/2018 care se poate considera încheiat cu succes. În perioada august 2019 – decembrie 2021 DAJ Covasna a putut număra 11 angajatori înscriși în program cu 33 de tineri beneficiari. În această perioadă s-a virat în contul angajatorilor suma totală de 213.348 lei, din care în anul 2021 suma de 104.302 lei. Se pune un accent deosebit pe promovarea produselor agroalimentare tradiționale/autohtone, consultanții agricoli ai DAJ Covasna îndemnând producătorii și meșteșugarii să participe la târgurile organizate prin rotație în diferitele localități ale județului. Totodată, s-au creat noi modele de consum, cum ar fi cel al „consumatorului responsabil“, acesta accentuând importanța alegerii unor produse agroalimentare locale, mai sănătoase; devine din ce în ce mai importantă conștientizarea consumatorilor în privința impactului alegerilor noastre de zi cu zi asupra economiei locale. DAJ Covasna verifică și înaintează către MADR documentațiile operatorilor depuse în vederea atestării produselor alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești. În ceea ce privește vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan (pe teritoriul județului Covasna), DAJ Covasna realizează controlul aplicării procedurii dreptului de preempțiune, procedura de emitere a avizelor necesare înstrăinării terenurilor. În anul 2021 s-au înregistrat 542 de oferte de vânzare și s-au emis 251 de avize finale/avize potențial cumpărător. Documentațiile privind scoaterea definitivă/temporară a terenurilor aflate în extravilan tot la DAJ se depun, în anul 2021 fiind emise de către instituția noastră 8 decizii în acest sens. Totodată, emitem diferite avize și autorizații, cum ar fi cele pentru înființarea plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi (6 în anul 2021). Direcția pentru agricultură avizează contractele de producere, cumpărare, livrare și plată a rădăcinilor de sfeclă (89 de contracte avizate pentru o suprafață conformă de 968,06). Tot de noi ține și emiterea autorizațiilor pentru cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope (mac și cânepă). În ceea ce privește întocmirea documentației specifice și eliberarea avizelor consultative în vederea obținerii atestatului de producător: în anul 2021 consultanții zonali ai instituției au eliberat 1.585 de astfel de avize. Operatorii în agricultura ecologică au obligația de a-şi înregistra activitatea la direcția pentru agricultură județeană. Iată situația operatorilor înregistrați în Agricultura ecologică în anul 2021/județul Covasna:

– Operatori înscriși în AE (nr.), din care: 170

  • Producători 155
  • Procesatori 5
  • Comercianți 7
  • Floră spontană 1
  • Exportatori 1
  • Importatori 1

– nr. familii de albine cu statut ecologic 175

Suprafața totală în agricultura ecologică (suprafața certificată + cea aflată în conversie) – ha 9.422,04

Rep.: Care este cea mai mare provocare în acest moment?

Ing. Kozma Béla: Cea mai mare provocare actuală este scumpirea extremă a îngrășămintelor și a combustibilului și, în general, a energiei, precum și instabilitatea pieței. Sper ca fermierii să valorifice toate oportunitățile oferite de PAC și să aibă ambiția și forța de a răspunde la provocări. Totodată, sper pentru anul 2022 condiții agrometeorologice favorabile.


Ce se cultivă în Covasna

În Covasna, principalele culturi sunt de cereale (28.652 de hectare cu o producție de 132.097 tone), în topul cerealelor fiind grâul comun de toamnă (16.377 hectare cu o producție de 75.455 de tone), leguminoasele pentru boabe (225 de hectare cu o producție de 471 de tone), pe primul loc fiind mazărea boabe uscată (150 de hectare cu o producție de 374 de tone), plantele uleioase (3.190 de hectare cu o producție de 8.138 de tone), dintre care: floarea-soarelui, rapiță, soia, muștar, mac. Mai sunt cultivate plante pentru alte industrializări (1.257 de hectare cu o producție de 43.938 de tone), dintre care: sfeclă de zahăr (1.100 de hectare cu o producție de 42.575 de tone), sorg pentru mături și salcie energetică. Pe suprafețe mici (5 hectare) mai sunt cultivate și plante medicinale și aromatice, precum și cartofi, legume de câmp și în solarii, pepeni, plante de nutreț, plante pentru semințe, fructe. De asemenea, în județ există o suprafață totală de pajiști naturale (pășuni și fânețe) de 102.591 hectare.


Simona-Nicole David

fermieri, Covasna, provocari

Alte articole:

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură