Una dintre cele mai mari satisfacții ale unui meșter popular este să-și vadă creația admirată și purtată cu drag de ceilalți. Pasiunea și dragostea pentru tradiție nu aparțin doar celui care crează, ci și a celui care defilează cu mândrie îmbrăcat în porturile tradiționale. Constantin Ciubotăriță este unul dintre meșterii populari din zona Botoșani. Acesta realizează de 20 de ani cele mai frumoase căciuli tradiționale din blană naturală, câștigându-și astfel notorietatea de unul dintre cei mai iscusiți meșteri.
Tehnologia de realizare este complexă
Constantin Ciubotăriță a povestit pentru Lumea Satului că a „furat“ meserie de la tatăl său încă de când era mic și a simțit din prima că realizarea produselor din blană naturală este un talent dat de Dumnezeu, iar acum nu își imaginează să facă altceva. „În primul rând, sunt îndrăgostit de neamul nostru. De aici a și pornit pasiunea pentru aceste căciuli din blană cu specific tradițional. În al doilea rând, am crescut cu această activitate care a fost transmisă din generație în generație. Mai mult, acest tip de meșteșug m-a făcut să mă descopăr pe mine, să încerc să experimentez și să creez lucruri frumoase pentru ceilalți. De aceea, pe lângă căciulile naturale din blană mai fac și curele din piele naturală, căiuți, dobe, chimire și șăpci“, a precizat Constantin Ciubotăriță.
Meșteșugarul ne-a declarat că procesul tehnologic este unul complex, iar pentru unele confecții timpul de lucru poate dura chiar și o lună. Materia primă pentru o căciulă din blană naturală o reprezintă pieile de mieli. Acestea se spală și se decărnează cu utilaje special destinate, după care sunt tăbăcite pentru a prinde rezistență în timp. Ulterior sunt lăsate la uscat, iar etapa finală constă în degresarea și confecționarea lucrării propriu-zise la mașina de lucru.
Meșteșugul are viitor
Căciulile din blană de miel au specificul zonei Moldovei. Prețul acestora începe de la 70 de lei. Constantin Ciubotăriță a menționat: „Avem lucrări accesibile tuturor. Prețul unei căciuli variază în funcție de tipul acesteia. Farmecul unei căciuli de blană este valul. Cu cât acesta este mai mare, cu atât este mai scumpă, prețul ajungând chiar și la 1.500 lei. Prețul curelelor naturale variază între 30 lei - 100 lei, la chimire de la 50 - 200 lei, iar șăpcile se vând la prețuri între 50 lei - 150 lei. Pe lângă frumusețea lor, produsele confecționate din blană naturală au și o serie de beneficii. De exemplu, o căciulă din blană este mult mai călduroasă decât un fes obișnuit.“ Chiar dacă pare o meserie uitată, Constantin Ciubotăriță consideră că acest meșteșug are viitor deoarece în ultimii ani tot mai mulți oameni se întorc la tradițional. Oamenii revin la produsele realizate manual pentru că acestea sunt mai de calitate. „Practic această meserie de mai bine de 20 ani, împreună cu soția mea. Oamenii sunt deschiși la lucrările tradiționale și naturale. De-a lungul timpului ne-am format un număr semnificativ de clienți fideli. Pe lângă aceasta, încercăm să ne promovăm produsele la diverse târguri sau pe Internet“, a conchis meșteșugarul.
Liliana Postica
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences