În ce condiții devin rentabile ciupercăriile

Ideea de a investi într-o ciupercărie le surâde celor care se gândesc că o astfel de afacere este una ușoară, cu profit sigur. În realitate, abia când intri în branșa ciupercarilor îți dai seama cât de greu este să supraviețuiești pe piața românească. De curând am revenit în ferma lui Claudiu Doboș. Acesta cultivă ciuperci Pleurotus de circa 7 ani în comuna Săbăoani, județul Neamț, pe o suprafață de 300 mp. Cum este să cultivi o ciupercă destul de perisabilă, dar și cum se descurcă cu piața de desfacere, aproape inexistentă în zonă, aflăm chiar de la el.
Sezonul de producție este între luna martie și iulie
„Am început să cultiv ciuperci în anul 2016, când am adus o tonă de compost de la o fabrică. Sincer, calculele nu mi-au ieșit atunci, dar am insistat și așa am construit solarul în care ne aflăm. Următorii 2-3 ani au fost de probă, de încercări, tatonări, dar în această perioadă am descoperit rețeta optimă de compost. Deși am început ca amator, sincer îmi place la nebunie să cultiv ciuperci, dar nu vreau să mă extind mai mult. Specia Pleurotus am descoperit-o în Italia, unde am fost plecat câțiva ani și mi-a plăcut la gust“, adaugă gazda noastră. Pe sezon, nemțeanul produce în jur de 2,5 tone, din luna martie până în iulie. „Eu produc un ciclu în perioada postului. Munca o încep din ianuarie, dar ajung cu producția pe piață undeva la începutul lunii martie și comercializez până la maximum două săptămâni după Paște. După aceea inoculez mai puțin ca să am o producție cât de cât constantă până la sfârșitul lunii iulie, în funcție de cerința de pe piață. În august fac lucrări de dezinsecție, sterilizare și igienizare a spațiilor pentru că oricum atunci nu prea există cerere pe piață. În condițiile acestea, chiar dacă aș produce ciuperci în august, costurile ar fi mult prea ridicate ca să mai avem un profit minim. Nu obțin randamentul specificat în cărțile de specialitate, ci doar 25% profit. Asta este rentabilitatea. Practic, în timpul verii, la 100 kilograme compost obțin cca 25 kg de ciuperci, iar în perioada rece 18-20 kg.“
Câștigul este echivalentul unui salariu minim pe economie
Cu pasiunea aceasta de ciupercar trebuie să te naști, mai adaugă bărbatul. „În acest domeniu, dacă nu ești dispus la sacrificii și nopți nedormite, nu este recomandat să te apuci de ciuperci. Doar de dragul profitului nu este cazul pentru că profitul este minim sau chiar lipsește în unele cazuri. Pe mine mă ține în această afacere pasiunea. Specia Pleurotus este ușor perisabilă, iar condițiile de igienă sunt stricte. În plus, cine vrea să cultive ciuperci trebuie să se gândească că, și fără să fii alergic la spori, producând nu intensiv, dar destul de des, trebuie să lucrezi doar cu mască. Chiar și așa, la densitatea de spori din aer există posibilitatea să te îmbolnăvești.“ Dacă vorbim de profitabilitate, Claudiu Doboș ne spune că uneori susține afacerea cu bani din alte surse. „Sunt sezoane când îmi mai rămâne la final un salariu minim pe economie. Totuși, faptul că reușesc să-mi produc singur compostul, să cultiv soiuri noi și să mai deschid niște nișe noi mă motivează să nu renunț. Acum pregătesc un soi galben auriu care nu se cultivă pe scară așa de mare, doar experimental. Trebuie să mă axez pe chestii noi pentru că lumea este deschisă la nou, mai ales în orașele mai mari. Încerc să rezist, chiar dacă nu este rentabil. Compostul este pasteurizat termic la 75-80 grade Celsius, asta înseamnă că nu s-a folosit nicio substanță chimică în compost, iar temperatura ridicată elimină toate riscurile.
Cum alegem o ciupercă Pleurotus de calitate?
Vizita prin hală ne-a făcut poftă de o ciulama de ciuperci, așa că l-am rugat pe producătorul nostru local să ne învețe să alegem o ciupercă Pleurotus de calitate de pe rafturile magazinelor. „Indiferent de la cine cumpărați, bordura pălăriei trebuie să fie un pic întoarsă pe spate. Dacă recoltatul se face târziu, ciuperca se ridică cu bordura în sus și devine lemnoasă, așa că nu o cumpărați. O altă idee greșită este că, dacă ciuperca este mare, este și tare, dar este total greșit. Eu păstrez ciupercile la 1-2 grade Celsius în frigider, cu punga legată la gură pentru că microclimatul astfel creat contribuie la mărirea perioadei de păstrare până la patru zile din punctul de vedere al aspectului comercial. După aceea o să înceapă să crape pălăria, dar va fi în continuare comestibilă“, încheie Claudiu Doboș, cultivator de Pleurotus.
„Dacă magazinul ți-a cumpărat producția și nu reușește să o vândă, a doua oară nu ți-o mai ia pentru că este un produs perisabil. Și ce faci atunci când recoltezi 20-30 kg pe zi și mai sunt zile când ai probleme cu desfacerea? Și mai grav este atunci când recoltezi 500 kg zilnic și se întâmplă asta.“– Claudiu Doboș
Beatrice Alexandra MODIGA
Neamt, ciuperci, ciupercarie, Sabaoani
- Articol precedent: Nero, câinele-robot care inspectează culturile agricole
- Articolul următor: Un sol plin de viață este foarte fertil