Colțunași moldovenești cu brânză
În Moldova se spune despre colțunași că reprezintă mâncarea păcii, deoarece există obiceiul ca oamenii să se reunească la masă pentru a consuma delicioasele preparate în weekenduri. Colțunașii uneau familia, iar dacă rudele erau certate supărarea dispărea după ce degustau bucatele alese.
Aceste plăcințele umplute cu orice – brânză, verdețuri de primăvară și vară, cartofi sau alte rădăcinoase și ciuperci, carne – sunt cunoscute după mai multe nume în funcție de regiunile țării și influențele locale, fiind preparate prin fierbere (în vechime i se spunea opărire), prăjire sau coacere: colțunași, piroște (în Moldova și Bucovina), ghiozlomele (arhaism din Moldova și Muntenia, mai folosit încă prin Dobrogea), tăști (în Banat și Transilvania).
Iată și o rețetă de plăcințele, de la 1916, din cartea lui Mihai Lupescu, Bucătărie țăranului român: „Pentru plăcințele, plăcincioare nu-i nevoie de drojdii și de făcut aluat. Ele se fac așa: se ia făină de grâu, se frământă cu apă călduță și apoi coca se face boțurele și se lățesc cu sucitorul ori se face turtă mare cât masa și se taie pătrățele. În turtițe se pune umplutura din brânză de oi frământată cu ou, în care se pune și ceapă prăjită în unt ori untură. Se strânge coca la mijloc, acoperind umplutura, se apasă pe mijloc să nu se desfacă și, când cuptiorul e potrivit, se dau la cuptior, pe lopata presărată cu făină, să se coacă. Când sunt coape, se scot, se ung pe deasupra cu o peniță cu unt și apoi se dau la masă.“
Rețeta simplă și rapidă de colțunași cu brânză
Aluat: 500 g făină, 250 ml apă (sau lapte), 5 g sare, 10 g zahăr, 1 lingură ulei, 1 ou.
Umplutura: 700 g brânză dulce, 1 linguriță de sare, 3 lingurițe zahăr, 3 ouă.
Mai întâi frământaţi aluatul din făină cu puţină sare, zahărul, laptele sau apa, apoi adăugaţi și oul. În timp ce amestecaţi, adăugaţi apă sau lapte cât este necesar pentru a finaliza aluatul.
Când aluatul este gata frământat se lasă la dospit, timp în care se pregătește umplutura. Amestecăm într-un bol brânza dulce cu ouăle, zahărul, făina și puţină sare, până obţinem o compoziţie moale.
După ce aluatul a dospit, îl întindem până obţinem o foaie subţire pe care va trebui să o tăiem în pătrăţele (ori cercuri cu paharul), iar acestea le vom umple cu compoziţia de brânză. Fierbem apă cu sare şi zahăr într-o oală sau tuci mai mare, apoi, când apa începe să clocotească, adăugăm colţunașii şi îi lăsăm să fiarbă cca 15 minute până când aceştia încep să se ridice la suprafaţă. În acest timp mai amestecăm uşor, având grijă să nu rupem chiroştele pentru ca acestea să nu se lipească de fundul oalei.
Scoatem chiroştele moldoveneşti pe un platou şi le presărăm cu zahăr sau zahăr vanilat, după preferinţă
Poftă bună!
Anca LĂPUȘNEANU
retete traditionale, placinte, coltunasi moldovenesti, coltunasi cu branza, coltunasi
- Articol precedent: Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Articolul următor: Gogoșari cu ghebe și sos de roșii