Romania

JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?

JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?

La fel ca plantele, tendințele legate de amenajarea grădinilor se dezvoltă greu și, odată apărute, nu scapi așa ușor de ele. De aceea, experții în domeniu spun că trendurile peisagistice din 2024 (influențate de societatea și cultura contemporană) se împletesc cu cele perene din domeniu. Astfel, grădinile vor deveni un adevărat sanctuar sustenabil, din care poți culege buchete cu flori colorate, fructe, chiar și legume, și în care te poți conecta cu natura sau te poți simți ca într-o vacanță.

Betula pendula este un arbore care emană o cantitate foarte mare de oxigen, fiind utilizat în terapiile antistres. De aceea ing. dr. Roxana Pascu, peisagist la Iași, îl recomandă cu căldură în toate amenajările:

„Având în vedere trendul de anul acesta, toată lumea își dorește o amenajare în care să fie relaxat, să se bucure de frumusețea plantelor, de măreția gazonului. De aceea, în 2024, trendul tinde să aibă accente din ce în ce mai mult spre verde, culoare care ne destresează, de plante care emană oxigen și, de ce nu… spre frumusețea florilor, care prin efemeritatea lor ne bucură. Eu sunt Roxana, doctor în amenjarea grădinilor și împreună cu Jarylo Art am realizat această minunăție, în care lavanda este cu adevărat o vedetă în acest sezon. Pe lângă lavandă, vă mai puteți bucura de frumusețea ierburilor decorative, a coniferelor care, indiferent de anotimp, sunt spectaculoase și deloc de neglijat, dar și de frumusețea frunzelor de Acer crimson king și, bineînțeles, de acele de Larix decidua, singurul conifer de la noi din țară care își pierde frunzele în sezonul de iarnă și este vedetă toamna, având un colorit galben spectaculos. Lichidanbarul și Corilusul, adică popular alunul, în această perioadă au un contrast spectaculos. Aidoma contrastului dintre Iuca și lavandă, care mereu se completează, prin cromatica gri a frunzelor de lavandă în sezonul de iarnă și verdele frumos al frunzelor.“

Zonă de fire pit și animale domestice

Grădina reprezintă o continuitate a spațiului în care locuim, de aceea oglindirea ei în clădire poate fi luată în calcul în momentul în care se realizează proiectul de amenajare, dar și multe alte aspecte, mai adaugă doctorul în amenjarea grădinilor.

„Zebrina se numără printre speciile decorative de ierburi care își pot găsi cu succes loc în amenajările noastre. Animalele domestice pot fi integrate cu succes în designul amenajărilor și pot fi transformate în ceva spectaculos, de care să ne bucurăm atât privirea, cât și papilele gustative. Tradiționalul grătar în 2024 a fost înlocuit de zona de fire pit, atât de îndrăgită și de utilizată în fiecare sezon. Aici poți să te bucuri cu prietenii de o seară de vară frumoasă, dar poți să faci și un grătar, fără ca spațiul clădirii tale să își piardă din zonele alocate plantelor.“

Haideți în livadă!

Pomii fructiferi sunt mereu bineveniți într-o amenajare atât timp cât le găsim locul potrivit, punctează peisagista.

„Ca de exemplu, acest vișin arată spectaculos amplasat în livadă, te poți bucura și de fructe, dar și de frumusețea lui, ca arbore în sine. Fructele de pădure își pot găsi și ele loc în amenajarea ta și te poți bucura de gustul lor pe tot parcursul sezonului.“

Grădina de legume poate fi integrată cu succes în designul amenajării, încheie ing. dr. Roxana Pascu, peisagist la  Iași.

„După cum puteți observa, există jardiniere cu roșii, castraveți, bostani și multe alte legume care și-au găsit locul în această amenajare.“

Beatrice Alexandra MODIGA

Iasi, amenajari, JaryloArt

Alte articole: