Romania

Secretele storceagului

Secretele storceagului
Distribuie:  

Cei care iubesc peștele de apă dulce sau peștele în general, chiar și cel marin sau oceanic, cu siguranță vor aprecia un storceag delicios servit pe malul Dunării, la Corabia. Pe vremuri, ni se spunea „Nicio masă fără pește!“. Cu siguranță era un îndemn bine-venit dacă luăm în calcul beneficiile consumului de pește. Ca să nu mai spun că și pescuitul este o activitate plăcută și chiar antistres. Mai mult, ne învață ce este răbdarea.

Deliciosul storceag se datorează ucrainenilor din Delta Dunării și poate fi un îndemn la UNIRE... De ce? Ei bine, această ciorbă din sturion este o combinație între ciorba ucraineană dulce, o ciorbă ardelenească grasă, ciorba de burtă și una rădăuțeană. Nu-i așa că avem toată România într-un vas de pământ care spune o poveste alături de un vin alb?

Vestea bună pentru cei care doresc să prepare acest storceac sau storceag este că poate fi adaptat. Drept urmare, dacă nu avem sturion, putem folosi orice alt pește gras. Dar poate fi și crap, caras, somn, șalău, știucă, chiar și somon, deși preferabil ar fi un pește alb de pe la noi.

Ingrediente:

  • 3 cepe mari;
  • 3 morcovi mari;
  • 2 țeline potrivite (sau una mare);
  • 3 rădăcini de pătrunjel;
  • 3 bucăți de păstârnac;
  • 2 ardei capia sau gogoșari;
  • 1 litru de zer (din lapte de vacă);
  • 100 grame de smântână;
  • 1 kilogram carne de sturion (nisetru, morun, cegă, păstrugă) sau orice alt pește alb;
  • sare, piper – după gust;
  • o legătură de leuștean tocat mărunt.

Secretul acestui storceag constă în amestecul legumelor variate ce se pun la fiert în supa în care a fiert peștele cu oase (capete, coloana vertebrală, coada). Această supă de pește este baza storceagului, iar gustul sublim va fi dat de fierberea acestor „tacâmuri“ de pește aproximativ 3 ore, la foc mic, cu capac deasupra oalei în care fierbe (vă recomand să folosiți o oală înaltă). Nu folosiți oala sub presiune pentru fierbere rapidă...

După ce s-au fiert legumele, acestea se scot și se pasează. Între timp, se adaugă bucățile de pește crud în acea supă de oase și legume (care au fost scoase între timp). După ce s-a fiert peștele, se adaugă legumele pasate, se dă un clocot și apoi se pune smântâna. Opțional, în smântână se poate adăuga și un ou bătut. Se adaugă sarea și piperul și se ia de pe foc. La servire, se adaugă leuștean tocat mărunt.

Dacă v-a plăcut sau dacă aveți întrebări pentru alte rețete, vă stau cu drag la dispoziție.

Poftă bună!

Simona-Nicole David

retete, ciorba de peste, storceag, arta culinara

Alte articole:

Bulz adevărat de la stână

STORCEAGUL, Regina ciorbelor pescărești

Tort cu smântână ca la Bucovina

Rețetă de post - chiftele de ghebe

Cultura gastronomică a borșului ucrainean

Papanași moldovenești

De ce să consumăm urzici primăvara

Rețete de la Corabia, județul Olt: Știucă umplută