Traditii 01 Martie 2018, 16:00

Tradiții noi la Visul Verde

Scris de

Așezare pitorească din zona colinară a Prahovei, la 17 kilometri nord de municipiul Ploiești, străbătută de două pâraie liniștite - Doftănețul, care își are izvoarele sub dealurile Buștenarilor, localitate bine-cunoscută pentru mulțimea sondelor de petrol de altădată, și Mislea, izvor care își unește apele firave chiar la marginea satului Cocorăștii Mislii, aduce la zestrea sa peste 2.000 ha de pădure, fond forestier de stat, pădure pe care o înconjoară ca pe o verita­bilă cetate verde.

„În comuna aceasta, alcătuită din trei sate – Goruna. Țipărești și Cocorăștii Mislii, a cărei vechime este atestată documentar încă din vremea domnitorului Țării Românești Vlad Dracul, la 23 aprilie 1441, deci de peste 600 de ani, unde azi viețuiesc peste 3.400 de locuitori, există, înainte de toate, o organizație de tineret, obștească, ecologistă și cultural – sportivă ce poartă numele – Visul Verde“, ne spune ing. Daniel Alexandru, primarul comunei. Ca argument al edilului, în centrul așezării tronează un stejar secular, atestat ca fiind monument al naturii.

Mai aflăm că aici apă de băut are toată lumea încă de prin anii 1980, iar acum, după cum ne mai spune primarul, cam toată lumea are baie în casă, lucrările de canalizare urmând să se facă cu bani europeni. Așezarea aceasta are peste 2.000 de gospodării și case arătoase, cu acareturi chivernisite, că se tot construiește mereu. Oriunde îți întorci privirea vezi case noi, după moda timpului, un dispensar modern, cu trei medici de familie, școli moderne, grădini și chiar un Centru cultural, cu o impunătoare sală de spectacole. Ei, bine, la acest Centru cultural încă din 2007 își desfășoară activitatea redacția revistei lunare Glasul, o publicație independentă de informație pentru cetățenii săi. „De ceva vreme, de prin anul 2000, anual, ne mai spune dl Gabriel Neacșu, directorul Centrului cultural, se desfă­șoară Serbarea cultural-artistică numită Sărbătoarea satului!“ În fapt, manifestarea reprezintă un Festival folcloric interjudețean, serbare câmpenească și un veritabil târg meșteșugăresc, manifestare dublată de Târgul toamnei, adică de o zi a recoltei, la care cei mai pricepuți gospodari își etalează reușitele muncii lor de peste an.

Tradițiile, respectate cu sfințenie

La Cocorăștii Mislii se păstrează cu un respect aparte tradițiile sfinte ale așezării, atât cele legate de Serbarea Crăciunului și ale Anului Nou, cât și cele legate de marcarea anotimpurilor. Comuna are în prezent două ansambluri artistice reprezentative, „Stejerelul“, la Cocorăștii Mislii, și „Mărțișorul“, la Goruna, ansambluri a căror participare s-a făcut remarcată la noi, și prin Europa, precum și în Republica Moldova, aşijderea și la numeroase manifestări de gen din Prahova și în multe localități din țară, câștigând numeroase premii. În afară de cele trei impunătoare edificii ale Eroilor, de monumentalul Stejar de peste 300 de ani, de care pomeneam mai sus, călătorii locului au multe altele de văzut. În sat, la Goruna, există și un original Muzeu sătesc, care prezintă importante obiecte reprezentative ale activităților gospodăreşti, dar și ale meșteșugurilor, cum ar fi obiecte realizate din lemn și din piatră, războaie de țesut, broderii, costume populare, iar pe Strada mare, care încă nu are un nume propriu, există și o frumoasă casă de locuit cu verandă și cerdac, autentic monument edilitar de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu o arhitectură specifică locului. Invitația adresată de dl Gabriel Neacșu la acest original muzeu sătesc în aer liber ne-a produs o adevărată revelație, și anume despre măiestria oamenilor locului, obiectele prezentate fiind din cele mai vechi timpuri și până la ceasurile vii ale prezentului.

Cristea BOCIOACĂ


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti