Adama Sultan iulie 2020
update 29 Sep 2020

Mobilierul pictat, pasiunea devenită afacere pentru familia Dîlganu

  • Publicat în Traditii

Pe doamna Rodica Dîlganu am cunoscut-o mai întâi prin intermediul unei rețele de socializare. I-am apreciat munca virtual, dar eram tare nerăbdătoare să pot face acest lucru și personal, să o cunosc personal și să o felicit pentru munca pe care o depune. Acest lucru s-a întâmplat la un târg cu specific agricol organizat chiar în orașul ei natal, Craiova. Dincolo de fotografiile pe care le admirasem până atunci, am cunoscut o persoană cu o poveste interesantă, ale cărei obiecte spun și ele o poveste. O poveste a tradiționalului în lumea modernă, care sigur își va păstra locul și în viitor.

Pasiune moștenită din familie

Ceea ce astăzi putem numi o afacere de familie a fost mai întâi o pasiune moștenită din familie. Pasiunea doamnei Rodica este dragostea pentru pictură și tradiție, iar a soțului ei, Viorel, tâmplăria. Chiar dacă este încă profesoară de limba engleză iar soțul economist, profesiile de zi cu zi nu-i împiedică să aibă și o a doua activitate. „Totul a început de la pasiunea pentru pictură pe care o aveam încă din copilărie. În trecut am făcut și studii la Școala Populară de Artă, pe care acum le aprofundez pentru a obține un certificat. Acum 10 ani am început în mod concret, dar făceam obiecte pe care le ofeream cadou. Dar de la pasiune la afacere a fost un singur pas, pentru că cei care aveau obiecte mai voiau și altele. Prima comandă mai mare am primit-o acum 3 ani, când am făcut un set întreg de mobilier pentru o pensiune din Polovragi. A fost o provocare, pentru că am avut de făcut 8 rafturi mari și o masă cu două băncuțe. Au fost pictate cu motive florale și un motiv de sezon cu dovlecei“, a declarat meșterul popular.

În 2015 au participat pentru prima oară la un târg de specialitate organizat la Craiova pentru a-și prezenta obiectele, iar de atunci au mers la astfel de manifestări aproape în toată țara, totul „din dragoste pentru mobilierul pictat“, după cum sună și sloganul familie Dîlganu.

Ce obiecte putem achiziționa?

Tăvi, tocătoare, suporturi, castroane, scaune, măsuțe, linguri, cuiere și obiecte de mobilier pe care le putem face pe comandă. Toate obiectele sunt confecționate din lemn de rășinoase sau de fag. De obiecte în sine se ocupă mai mult domnul Viorel, care are colaboratori pentru a putea achiziționa lemnul de esență tare, iar scândura de rășinoase și-o comandă de pe Valea Lotrului. El meșteșugește fiecare obiect și a specificat că nu e chiar atât de simplu cum pare, mai ales dacă vrem să avem la final un obiect de calitate. Lemnul trece prin mai multe etape de prelucrare, apoi este pictat și lăcuit de doamna Rodica. „Pentru multe persoane pare puțin atipic faptul că suntem din Oltenia și pictăm obiecte cu motive săsești și motive florale. Am preluat aceste motive poate și datorită faptului că în familia mea avem rude din zona Mediașului. Chiar dacă am adus aceste motive în prezent și uneori le oferim o notă de modernism, vrem și trebuie să păstrăm tradiția“, a mai speci­ficat Rodica Dîlganu.

Deși se ocupă de puțin timp de această afacere, familia Dîlganu este deja foarte apreciată de cumpărători. Pe pagina de Facebook își prezintă obiectele și tot acolo primește cele mai multe comenzi pe care ulterior le livrează în toată țara.

În prezent, Rodica Dîlganu este meșter popular afiliat Centrului de Creație Populară Dolj și susține că este nevoie de mult așteptata lege a meșteșugurilor.

„Chiar dacă suntem în acest domeniu de puțin timp, trebuie să spun că așteptăm această lege. Pot să vorbesc în numele tuturor colegilor mei, mai bătrâni sau mai tineri, pentru că unii o așteaptă de ani buni, iar unii poate nici nu o vor apuca dacă se va mai amâna mult aprobarea ei. Ar fi un lucru nemaipomenit, pentru că nu contează doar partea financiară, ci și promovarea pe plan local, național și, de ce nu, interna­țional a tuturor tradițiilor, meșteșugurilor și obiectelor tradiționale. Cred că atunci ar sta cu totul altfel lucrurile!“

GALERIE FOTO


 

Larissa SOFRON

Media