Agrotehnica 26 August 2022, 21:11

Crama Lacerta, „lumea nouă“ a vinului

Scris de

„Fiecărui vin trebuie să îi acorzi o șansă.“ Este mărturisirea administratorului de la crama Lacerta din Podgoria Dealu Mare din județul Prahova, dl Mihai Băniță. Între limitele plantației Lacerta se desfășoară o „lume nouă“ a vinului, plăsmuită prin tehnologii de vinificare tradiționale, dar adaptată gusturilor moderne și închipuită sub forma unui brand care reprezintă comuniunea naturii cu omul și cu vinul. Fiecare etichetă are un simbol grafic ușor de reținut, o șopârlă sau un cameleon. A fost ales acest simbol pentru că podgoria Dealu Mare este un tărâm al șopârlelor. De fapt, prezența lor aici este un indicator al faptului că regiunea este foarte prielnică pentru cultura viței-de-vie.

Primii opt ani au fost rezervați exclusiv investițiilor

Crama Lacerta este o investiție începută în 2003, cu o suprafață inițială de 10 ha. Astăzi plantațiile se întind pe 82 de ha. Între 2003 și 2010 întreaga suprafață a fost replantată cu cca 70% sortimente de struguri roșii (șase soiuri) și doar 30% sortimente de struguri albi (șase soiuri). După finalizarea investițiilor în replantare și reconversie, în 2010 a început construcția cramei. Construcția cramei și a brandului a durat un an, iar debutul pe piață al primei sticle de vin marca Lacerta avut loc în 2011. „Practic, primii opt ani au fost doar pentru investiții, dar impactul primelor produse a fost spectaculos. Am ieșit în piață cu vinuri roșii făcute din producția anului 2009, și cu vinuri albe din recolta anului 2010. În opinia mea, 2009 a fost probabil ultimul an de excepție în podgoria Dealu Mare. Atunci a fost un an cu un potențial calitativ foarte ridicat în obținerea vinurilor roșii și, chiar dacă au fost struguri dintr-o plantație foarte tânără, calitatea a fost foarte bună.“

Crama Lacerta

Politica cramei Lacerta este de a limita producția la hectar la cca 7,5 tone, dar potențialul cantitativ, spune administratorul, este mult mai mare pentru că aici sunt niște condiții extrem de favorabile pentru cultura viței-de-vie. „Este o zonă care oferă condiții pedoclimatice foarte bune pentru cultura viței-de-vie. Aici plouă, în general, 600-700 litri pe an, ceea ce este un lucru foarte bun pentru vița-de-vie, doar că și repartiția ploilor în timpul anului este foarte importantă. Cu toate acestea, noi ne dorim să concentrăm calitate într-o cantitate mai mică.“

În anii viticoli slabi se văd diferențele de calitate a sistemelor de procesare

În general, toamnele sunt lungi, iar recoltarea la crama Lacerta se face până târziu, spre 1 noiembrie. Recoltarea este manuală, urmează sortarea, desciorchinarea strugurilor și zdorbirea lor. Următoarea etapă presupune doar folosirea gravitației prin niște canale din podeaua zonei unde se realizează sortarea și zdrobirea.

„Tehnologia de vinificare este clasică, dar încercăm să intervenim cât mai puțin. Zona de gravitație folosită înainte de prefermentare implică doar mici intervenții. Sistemul acesta este avantajos mai ales în anii viticoli slabi pentru că atunci diferențele între nivelul de calitate a diverselor sisteme de procesare sunt mai evidente. În principiu, îmbuteliem vinurile albe și roze, primăvara, în februarie-aprilie, iar vinurile roșii încercăm să le maturăm cel puțin un an în butoaie de lemn. Avem cca 700 de baricuri în uz. Astfel, din lemnul de stejar se transferă nuanțe de aromă, taninuri și se realizează o microoxigenare. După aceea facem un lot omogen într-o cisternă în care punem cantitatea din cca 30 de baricuri și îmbuteliem. Vinurile roșii nu sunt scoase pe piață mai repede de trei ani. Un an stau la maturare în baricuri și apoi rămân la învechit măcar un an și jumătate în sticlă.“

Din cauza faptului că via a fost recent plantată, dl Băniță, spune că terasele au intrat în producție eșalonat și atunci în primii ani s-au obținut cantități mai mici de vin. Ca urmare, a fost mai dificil, dar chiar și așa intervalul de maturare a fost respectat.

În general, vinurile obținute din Podgoria Dealu Mare sunt mai structurate, mai grele și cu mai multe taninuri.

Japonia și Coreea de Sud, principalii clienți din export

„Cel mai «tânăr» vin pe care îl vindem la ora actuală este din recolta 2018. Dacă este mai «tânăr» de atât, vinul este posibil să fie mai dur și mai taninos. În ceea ce privește comercializarea, vindem foarte mult în sistemul corporate, pentru diverse evenimente, dar și retail. Exportăm cca 20% din producția de vinuri în 20 de țări, iar cei mai importanți clienți sunt Japonia și Coreea de Sud. Am deschis la Viena un depozit de unde livrăm către vestul Europei. Astfel transportul este mult mai ieftin decât dacă livrarea s-ar face din România. Vinificăm cca 550 de tone pe an și îmbuteliem cca 300.000 de sticle.“

O altă modalitate de comercializare, mult mai personală, dacă putem spune așa, este prin deschiderea porților cramei pentru vizitatori și organizarea de degustări.

„Crama se află la doar o oră de București, este deschisă inclusiv sâmbăta și duminica și nu există o limită a numărului de participanți la degustare. Prezentările sunt făcute de personalul cramei, de oameni care sunt foarte conectați la ceea ce se întâmplă aici și fiecare tur este personalizat în funcție de vizitatori. Aproape 5.000 de persoane ne vizitează în fiecare an.“


„În momentul în care ne-am propus să creăm acest brand am știut că trebuie să fie un nume ușor de ținut minte, relativ scurt și care să fie însoțit de un simbol grafic. Avem două branduri, respectiv Lacerta și Cameleon, pentru care încercăm la fiecare ediție să menținem calitatea vinurilor.“ – Mihai Băniță


„În gama de vinuri, 30% o reprezintă vinurile albe, 10%  roze și restul sunt vinuri roșii. De asemenea, avem un vin monovarietal, două cupaje pe vinuri albe și patru cupaje la vinuri roșii.“ – Mihai Băniță


Laura ZMARANDA

Vizualizari 821
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti