Daruri mănăstirești realizate de măicuțe și călugări
De curând, în Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, Simona Lance a readus în uz vechi leacuri tradiționale și mănăstirești, dar și produse precum siropuri, uleiuri, oţeturi, tincturi, ceaiuri, gemuri, condimente și săpun, după reţete cu rădăcini în vechile leacuri tradiţionale şi mănăstireşti. Procesele de preparare au menirea să păstreze proprietăţile naturale ale plantelor folosite, pentru a le transforma în adevărate daruri mănăstirești.
– De ce „produse mănăstireşti“?
– Promovarea „produselor mănăstireşti“ este o idee care a apărut în urmă cu câţiva ani, după ce am vizitat o mănăstire în care existau produse precum siropuri, uleiuri, oţeturi, tincturi, ceaiuri, gemuri, condimente și pesto, săpunuri, creme, loţiuni și ape de față, toate de o calitate excepţională. Aici am aflat că produsele sunt preparate manual, după reţete cu rădăcini în vechile leacuri tradiţionale şi mănăstireşti. Procesele de preparare aveau menirea să păstreze proprietăţile naturale ale plantelor folosite. Între timp, am aflat că, de fapt, sunt foarte multe mănăstiri în ţara noastră unde se găsesc astfel de produse. Singura problemă rămânea dificultatea de a avea acces la ele. Aşa s-a născut ideea promovării produsele mănăstireşti, din dorinţa de a le aduce cât mai aproape de cei care le apreciază şi le doresc în casele lor. Dar de ce „produselor mănăstireşti“? Pentru că suntem români, gândim româneşte, simţim româneşte şi pentru că neamul nostru s-a născut creştin, iar mânăstirile sunt simbolul perpetuării fiinţei/esenţei pure româneşti peste veacuri.
– Cine sunteţi?
– Suntem o mică echipă din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, care a îndrăznit să privescă dincolo de latura practică a activităţii şi să vadă în acest demers o datorie. Am simţit nu doar că ne promovăm ţara şi valorile ei, ci şi ce are ea mai sfânt: mănăstirile neamului nostru. Compania a fost deschisă de curând, începând cu luna iulie anul acesta.
– Care sunt produsele?
– Avem trei mari categorii de produse: alimente (gemuri, miere, oțeturi, siropuri, ulei, măsline, condimente și pesto); cosmetice (creme, deodorante, loțiuni, pastă de dinți, șampon, săpunuri lichide și solide); leacuri (capsule, ceaiuri, creme, siropuri, tincturi, ulei), produsele fiind recomandate pentru o serie de afecţiuni ale plămânilor, sistemului imunitar, alergii, afecțiuni ale inimii, rinichilor, ficatului etc.
– Ce ne puteți spune despre materia primă cu care se realizează aceste produse?
– Noi suntem doar distribuitori, nu producătorii acestor produse. Cei care se ocupă de obținerea produselor sunt maicile de la Mănăstirile Nera, Paltin Petru-Vodă și Dragomirna. Ingredientele produselor sunt obținute din ceea ce maicile cultivă în grădinile mănăstirilor sau din pădurile din apropiere.
Beatrice Alexandra MODIGA
leacuri, manastiri, Manastirea Dragomirna, Manastirea Nera, Manastirea Paltin Petru Voda
- Articol precedent: Bijuteria din lemn de la Jercălăi
- Articolul următor: Mănăstirea și icoana făcătoare de minuni de la Glavacioc