Utilizarea plantelor companion pentru îmbunătățirea calității fructelor de căpșun

Conceptul de plante companion a devenit din ce în ce mai cunoscut și utilizat atât în grădini, cât și la scară mai largă în agricultură. Plantele companion reprezintă o abordare ecologică pentru agricultură și pot crește biodiversitatea și productivitatea culturilor, prin reducerea la minimum a dezvoltării dăunătorilor din câmp.
O astfel de abordare a fost adoptată în cadrul proiectului ResBerry – „Obținerea unor culturi ecologice reziliente de arbuști fructiferi prin aplicarea unor strategii inovative de management și creșterea biodiversității“ de către cercetători din cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare – USAMV București și de membri ai Cooperativei Agricole Rodagria Produce (Sat Ogoru, județul Călărași) alături de partenerii Universitatea Hochschule Geisenheim din Germania (coordonatorul proiectului), University of Copenhagen (UCPH) din Danemarca, National School of Agriculture in Meknès (ENAM), Faculty of Sciences Moulay Ismail University (UMI) din Maroc, Research Institute of Horticulture – National Research Institute (INHORT) din Polonia și Cooperativa Agricola Rodagria Produce din România.
Una dintre plantele companion valoroase este borago (Borago officinalis L.), fiind cunoscută pentru creșterea productivității culturilor învecinate. Este o plantă erbacee apreciată pentru utilizările sale diverse și aspectul distinctiv. Cu frunze ridate, pline de perișori, flori în formă de stea și culoare albastră vibrantă, această plantă prosperă fără efort în diverse soluri, reînsămânțându-se și completând alte plante ca un însoțitor benefic.
Prezența acestei plante îmbogățește solul cu substanțe nutritive esențiale, atrăgând entomofauna utilă (polenizatori și prădători) și respingând anumiți dăunători. De-a lungul timpului s-a observat că borago este compatibilă cu majoritatea plantelor și în special cu dovleceii, tomatele, căpșunele și castraveții, iar atunci când este cultivată intercalat promovează randamente de producție mai mari și un mediu de creștere mai sănătos.
În cadrul proiectului ResBerry au fost stabilite și inițiate modelele experimentale pentru testarea de plante companion în producția culturilor ecologice de arbuști fructiferi, ca măsură preventivă pentru îmbunătățirea rezistenței la boli și dăunătorilor, cu scopul de a restabili biodiversitatea supra- și subterană a acestor sisteme de cultură și de a evalua influența soluțiilor propuse asupra producției din punct de vedere cantitativ, calitativ și al acceptanței consumatorilor.
Modelele experimentele stabilite au fost implementate la partenerul de proiect Cooperativa Agricolă Rodagria Produce din localitatea Ogorul, judeţul Călăraşi.
Testele realizate au evidențiat că benzile înflorite cu Borago au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării căpșunelor, obținându-se o creștere semnificativă a masei fructelor, un conținut mai mare de substanță uscată solubilă și de compuși cu efect antioxidant (polifenoli).
Astfel, benzile înflorite cu Borago pot reprezenta o opţiune viabilă pentru dezvoltarea tehnologiilor agricole ecologice cu scopul de a îmbunătăți calitatea culturii și, de asemenea, pentru a obține fructe mai bogate în nutrienți.
Se poate trage concluzia că sistemele de cultură ale arbuștilor fructiferi sunt influențate de o gamă largă de factori de stres abiotic și biotic, în special de problemele asociate cu bolile și dăunătorii, motiv pentru care intercalarea plantelor companion s-a dovedit a fi o soluție ecologică pentru îmbunătățirea producției și a calității nutriționale a fructelor.
Mai multe informații despre activitatea desfășurată în cadrul proiectului ResBerry puteți găsi pe paginile web: https://projects.au.dk/coreorganiccofund/core-organic-2021-call/; https://www.usamv.ro/index.php/ro/cercetare/departament-proiecte#Proiecte, https://www.qlab.ro/proiecte/
Informații valoroase despre proiecte care abordează teme de mare actualitate le puteți accesa pe pagina web a Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București: http://www.usamv.ro/.
Explicații foto
- Identificarea entomofaunei utile (polenizatori)
- Căpșun – benzi înflorite cu Borago officinalis L., solarii experimentale ale Cooperativei Agricole Rodagria Produce (sat Ogoru, județul Călărași)
- Analiza indicatorilor de calitate a căpșunelor ecologice, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, USAMV București
USAMV București – Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
- CS III dr. ing. Andreea BARBU - (membru în echipa de cercetare),
- CS II dr. ing. Roxana CICEOI - (membru în echipa de cercetare),
- CS III dr. ing. chim. Oana-Crina BUJOR-NENIȚA - (Director de proiect)
agricultura ecologica, USAMV Bucuresti, arbusti fructiferi, cultura capsunului, culturi ecologice, ResBerry, Borago officinalis L, borago
- Articol precedent: Suprafețele cultivate cu ardei sunt în creștere
- Articolul următor: Mare atenție la lăcusta călătoare (Locusta migratoria)! Este din nou prezentă în culturi! (II)