Actualitate 05 Septembrie 2023, 16:10

Comerțul ambulant de legume și fructe, în atenția autorităților

Scris de

În județul Suceava, inspectorii sanitari veterinari au controlat peste 100 de comercianţi ambulanţi de legume şi fructe, sancțiunile fiind date pentru atestate de producător în neregulă şi desfacerea de produse cumpărate, dar fără documente care să le certifice calitatea. Directorul executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, propune ca primăriile să poată elibera autorizaţia de vânzare ambulantă doar după ce comerciantul obţine avizul de la DSVSA.

În ultimele luni, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava se confruntă în aproape toate localităţile judeţului cu o prezenţă sporită a vânzătorilor ambulanţi de legume şi fructe care, de regulă, „nu respectă întocmai“ reglementările legale privind organizarea şi desfăşurarea acestei activităţi. Majoritatea oamenilor de la ţară care vând legume şi fructe în faţa porţii sau la marginea drumului au certificatul de producător eliberat de primărie. Lucrurile se complică atunci când sunt vândute produse de origine animală, respectiv lapte şi derivate ale acestuia, ouă sau când sunt comercializate animale vii, în special pui de găină, raţă sau gâscă. Pentru animale şi produse de origine animală se impun mai multe autorizaţii. Pe lângă cea de producător sunt documentele care conferă dreptul de comercializare eliberat de organele sanitar-veterinare, cele de la primăria din localitatea de producţie şi trebuie să deţii mijloace de transport specifice şi spaţii dotate cu vitrine frigorifice.

Comercianţilor li s-au pus în vedere alternativele pe care le au la dispoziţie pentru a-şi desface marfa, inclusiv cea sezonieră, în condiţii care respectă normele şi prevederile legale în vigoare precum şi sancțiunile pe care le riscă în caz contrar. S-a discutat şi despre ocuparea neautorizată a domeniului public, vânzarea bunurilor fiind efectuată în zona carosabilului sau trotuarelor în construcţii amplasate ilegal, fără niciun fel de autorizații.

Controale la vânzătorii de produse agricole de pe marginea drumurilor

În ultima perioadă, inspectorii sanitari veterinari au controlat peste 100 de comercianţi de legume şi fructe, printre neregulile frecvent întâlnite fiind cele privind atestatele de producător incomplete, desfacerea produselor de către minori, precum şi comercializarea de legume şi fructe cumpărate, caz în care, obligatoriu, trebuie prezentat şi documentul de conformitate aferent.

„Am iniţiat o serie de controale, deoarece suntem în plin sezon. Vara se consumă mari cantităţi de legume şi fructe, de aceea este important ca produsele pe care le cumpără oamenii să fie controlate, verificate şi sigure pentru alimentaţie.

În baza atestatului de producător, primăriile pot elibera solicitanţilor din alte judeţe o autorizaţie simplă de vânzare ambulantă pentru o perioadă de timp determinată, precum şi pentru un anume spaţiu pus la dispoziţie. Avem oarecare dificultăţi în a-i verifica, deoarece aceştia vin din alte judeţe, având atestat de producător, dar incomplet, şi nu pentru întreaga cantitate de marfă. Am aplicat sancţiuni, am stabilit termene de reverificare, iar în cazul atestatelor cu suspiciuni am apelat la Direcţia Agricolă, care se adresează instituţiei omoloage din judeţul respectiv, pentru a vedea în ce măsură cele susţinute de către comerciantul ambulant se confirmă“, ne-a spus directorul executiv al DSVSA Suceava, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc.

Aviz de la DSVSA pentru comerţ ambulant cu legume şi fructe

Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc ne-a precizat că astfel de controalele vor continua şi în perioada toamnei, mai ales că numărul comercianţilor de legume veniţi din judeţele din sud este în creştere. Acţiunile se vor desfăşura în colaborare cu Direct̗ia pentru Agricultură Județeană Suceava şi Oficiul Judeţean Fitosanitar pentru a se preveni apariţia de vânzători care să nu deţină documentele necesare şi pentru a exista certitudinea că marfa de pe piaţa ambulantă este sigură.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, consideră că legislaţia actuală în domeniul comerţului ambulant cu legume şi fructe necesită unele clarificări: primăriile să elibereze autorizaţia simplă de vânzare ambulantă doar după ce solicitantul obţine avizul de rigoare de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Avându-i în vedere pe aceşti comercianţi ambulanţi care ridică probleme, DSVSA va desfăşura o campanie la toate primăriile care pot acorda autorizaţie de vânzare ambulantă. Astfel, înainte de eliberarea documentului, respectivii solicitanţi vor trebui să fie îndrumaţi spre DSVSA, unde le vom preciza care sunt documentele necesare şi cum îşi pot desface produsele în condiţii legale, în aşa fel încât să fie prevenite situaţiile neplăcute“, a precizat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc.

Prezenţa vânzătorilor ambulanţi pe marginea drumurilor se face cu acordul primarilor

Având atribuţii de control numai în spaţii comerciale autorizate, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava a apelat la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, pentru desfăşurarea de acţiuni comune de verificare a vânzătorilor ambulanţi de produse agricole.

„Am avut discuţii şi cu primarii din diversele localităţi în care – trebuie să recunoaştem – prezenţa vânzătorilor ambulanţi pe marginea drumurilor se face cu acordul acestora. Poate că, dacă primarii ar fi mai atenţi, am mai stăvili ceea ce se întâmplă, pentru că rezultatul controalelor la comercianţii ambulanţi nu arată tocmai bine“, a precizat Elena Claudia Gogu, directorul executiv al DAJ Suceava

Pe durata acţiunilor de control au fost identificate aspecte care depăşesc ariile de competenţe ale celor două instituţii, unele vizând mai degrabă pe cele din sarcina Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Inspectoratului Teritorial de Muncă.

„Din păcate, ca instituţii, DAJ şi DSVSA nu au autoritatea de a rezolva ce se petrece acolo, deoarece, pe durata controalelor, ne-am confruntat cu diverse probleme, unele care ar fi ţinut de ANAF şi chiar de ITM. Sunt aspecte mai complexe, care ne depăşesc competenţele“, consideră Claudia Gogu.

Aceste acţiuni comune ale specialiştilor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava au avut ca scop protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorilor în raport cu respectarea normelor sanitare, sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a celorlalte prevederi legale privind activitatea de comercializare a legumelor şi fructelor.

Silviu BUCULEI


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti