Mestesuguri 08 Martie 2023, 11:43

„Arta nu este comerț“

Scris de

Mihai Boroiu din satul Bordenii Mari este un fost profesor de educație fizică şi sport. Datorită carierei sale în școală a cunoscut un profesor de desen, moment ce i-a marcat destinul în artă. A îndrăgit pictura și acum se dedică totalmente acestui domeniu. Inspirația îi este natura, iar printre lucrările pe care le face se numără picturi și sculpturi din lemn sau piatră.

Rep.: Cum aţi călcat pe urmele artei?

Mihai Boroiu: Totul a început când eram profesor. Predam la școala generală educație fizică și sport, iar întâmplarea a făcut să cunosc un profesor de arte plastice și desen. De la el am început să fur meserie, să învăț a picta și a combina culorile într-un mod armonios. Am simțit că mă regăsesc în această lume a artei. Desigur, ca și în oricare alt domeniu este nevoie de foarte mult exercițiu pentru rezultate. Exersam zilnic schițe pe care mai apoi le-am transformat în picturi pe pânză. Am observat că lumea le-a apreciat. Acest lucru mi-a dat mai mult curaj ca să continui să profesez și în acest domeniu.

Rep.: Ați renunțat la sport pentru pictură?

Mihai B.: Nu, am încercat să le combin pe cele două. Dar, cu orice ocazie, timpul liber l-am sacrificat pentru artă. În 1997 m-am înscris la București într-un grup, Asociația Artiștilor Plastici. Acolo am cunoscut oameni pasionați de artă ca și mine.

Rep.: Ce lucrări faceți?

Mihai B.: Primordial este pictura în pânză. Însă, în timp, am descoperit că sunt pasionat și de sculptură în lemn și piatră. Sunt inspirat din natură. Ea deseori îmi spune ce să fac. Dacă merg pe stradă și observ o bucată de lemn care îmi zice ceva vin acasă și pot sculpta din el un vultur sau un ceas. Așa e și la pictură, dacă observ un pom, o frunză, un peisaj ajung acasă și le pun cap la cap în imaginație, ca mai apoi să iasă un lucru frumos.

Rep.: Unde vă promovați?

Mihai B.: Am început să îmi expun lucrările la București începând cu anii 2000-2002. Am fost prezent în fiecare an la Casa Centrală a Armatei, în pavilionul Herăstrău, Casa ONU. Au fost câteva expoziții personale, dar și de grup. Mai apoi am fost invitat și la alte activități culturale sau la târguri pentru a-mi expune lucrările. De asemenea, mă tentează să particip la diverse concursuri la care sunt provocați artiștii. De exemplu, la una dintre astfel de activități am fost nominalizat printre primii la pictura din 2 părți, cu mâna stângă pictam o lucrare, iar cu dreapta altă lucrare, într-un timp cât mai scurt, desigur. Mă tentează astfel de provocări, e aproape de mine şi lucrez relaxat. Mai urmează o expoziție pe care o voi avea la București cu lucrările personale. De asemenea, am fost invitat să predau ore de pictură celor mai mici. Erau niște copii talentați, dar cred că tinerelor generații le lipsește răbdarea. Răbdarea este primordială pentru un artist.

Rep.: Vă inspirați de undeva?

Mihai B.: Pictura mea se încadrează în modernism. Aş spune că mai mult arta modernă mă caracterizează. Mi-aduc aminte, cu ani în urmă, când adunam din grădină bostani. Mi s-au părut imenși. Erau dintre cei turcești, cu niște nuanțe de gri extraordinare, combinate cu dovleacul nostru, românesc. M-am oprit din lucru, m-am dus şi am luat hârtie şi am schițat roaba cu dovleci. În sculptură, Brâncuşi și Marcel Guguianu mi-au încărcat sufletul de emoție. M-au inspirat să cioplesc în lemn și să transmit și eu sentimente oamenilor.

Rep.: Este o muncă avantajoasă din punct de vedere financiar?

Mihai B.: Ar trebui să știți că un artist nu se bazează pe partea financiară, ci pe hrănirea sufletului. Consider că arta nu este un comerț. Desigur că toată lumea are nevoie de o parte financiară pentru a supraviețui, însă, dacă face ceva cu dăruire și pasiune, atunci vei fi răsplătit pe măsură. Fac și lucrări la comandă, dar le vând într-o mare parte la târguri. Clienții apreciază lucrările mele și le cumpără, de aceea pot spune că sunt mulțumit.

Rep.: Ce ar trebui să știe un pictor tânăr?

Mihai B.: Pentru mine a face o lucrare nu mai reprezintă un impediment. Uneori pot picta sau sculpta în timp record, aproximativ 10 minute. Însă tinerii ar trebui să știe să exerseze, să își caute stilul propriu și doar atunci vor obține o lucrare de admirat.

Liliana POSTICA


Vizualizari 918
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti