Ministerul Agriculturii continuă verificarea comerțului cu legume și fructe
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că inspectorii din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a Municipiului București continuă verificările în toate piețele agroalimentare din București și din țară, în piețele și depozitele en-gros, precum și în hipermarket-uri, punând accent pe indicarea corectă a localității de producție, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospețimii acestora și a țării de origine și categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar.
În această perioadă, producătorii autohtoni pun la dispoziția consumatorilor în cadrul piețelor agroalimentare ori volante, precum și la târgurile ocazionale suficiente cantități și o gamă diversificată de legume și fructe de sezon din producția autohtonă. Astfel în piețele agroalimentare, în piețele de gross sau în spațiile special amenajate se găsesc legume și fructe proaspete și la prețuri accesibile, precum: tomate, ardei gras, ardei gogoșari și kapia, vinete, cartofi, varză, morcov, rădăcinoase, verdețuri, conopidă, pepeni verzi și pepeni galbeni, etc.
În piețele agroalimentare din municipiul București și din țară sunt prezenți zilnic într-un număr din ce în ce mai mare producători autohtoni beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate – Ciclul II de producție cu cantități în creștere, asigurând astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate și la prețuri accesibile.
În urma controalelor efectuate până la această dată în piețele agroalimentare, hypermarket-uri și depozitele en-gros de legume și fructe în municipiul București și toate județele din țară, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 141.000 lei și 210 avertismente cu planuri de remediere.
În cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale, Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat până în prezent la nivel național 2.156 probe din care au fost analizate 2.116 probe, în vederea depistării depășirilor de reziduuri de pesticide, în lucru aflându-se un număr de 40 probe.
Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori.
Articole înrudite
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Din experiența fermierilor olandezi: Când și cum realizăm patul germinativ
- MADR: Cum se cheltuie 28 de milioane lei pentru trasabilitatea și integritatea produselor agroalimentare
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru serviciile prestate în luna noiembrie 2020
- UNCSV: Cooperativele agricole, cea mai bună soluție
- APIA: Stadiul autorizării la plată a Măsurii 21
- Maclura, fructul care stârnește curiozitate
- Piețele agroalimentare se închid pas cu pas
- Termenul de aplicare pentru schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor a fost prelungit cu 6 luni
Articole recente - Lumea Satului
- A început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021
- Comasarea terenurilor agricole, un subiect de interes major pe agenda comună a Clubului Fermierilor Români și Coaliției pentru Dezvoltarea României
- Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, accesând link-ul aplicației IPA-Online
- Buzăul de munte, terorizat de urși
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor
- Pierre de Ronsard, trandafirul favorit al lumii
- BASF lansează noi proiecte inovatoare pentru o agricultură durabilă
- Ateliere de pomicultură și legumicultură pentru copii și adulți, organizate de USAMV Cluj-Napoca la Stațiunea de Cercetare Horticolă