Romania

Culturile agricole au ieşit bine din iarnă

Culturile agricole au ieşit bine din iarnă
Distribuie:  

Culturile agricole înfiinţate în toamnă se prezintă bine deocamdată, susţin fermierii, care îşi doresc o primăvară cât mai lungă. Deşi se feresc să se pronunţe cu privire la nivelul viitoarei recolte, recunosc că se tem de secetă şi de căldurile excesive. Dacă dă o ploaie până în mai va fi bine, speră agricultorii.

La Mihail Kogălniceanu, în Ialomiţa, culturile au ieşit foarte bine din iarnă, mai ales că ninsorile au fost abundente în această zonă a ţării. Dacă iarna se mai prelungeşte un pic va fi şi mai bine pentru culturi, spune Arnaud Perrein, proprietarul fermei Sopema, care administrează câteva mii de hectare în zonă. El adaugă că este important să avem şi o primăvară mai lungă.

În toamnă Arnaud a semănat grâu, despre care spune că este bine înfrăţit la începutul lunii martie, rapiţă – care şi ea s-a dezvoltat bine – şi orz, cultură fără probleme. Pentru fermierul francez, cel mai important pentru perioada următoare este să plouă la timpul potrivit până în mai şi să nu fie exces de căldură. Oricum, la începutul lunii martie Perrein pare mulţumit de starea culturilor şi se aşteaptă la recolte bogate. „Arată mai bine în România decât în nordul Franţei“, spune Perrein care tocmai s-a întors dintr-o vizită pe meleagurile natale.

Lămureanu: „Deocamdată e apă suficientă“

Gheorghe Lămureanu, un agricultor din Agigea care munceşte circa 1.500 ha de teren agricol, susţine că la început de martie culturile arată bine din punct de vedere vegetativ, fiind la nivelul de anul trecut. În ceea ce priveşte rezerva de apă din sol, agricultorul susţine că deocamdată e apă suficientă, în condiţiile în care se anunţă ploi şi în martie. Aceasta nu înseamnă însă că nu pot să apară probleme în perioada următoare, mai ales într-o zonă a ţării în care seceta a devenit ceva obişnuit. „Seceta poate veni oricând, e suficient să bată vântul două săptămâni. În România culturile arată frumos până în mai, după care vine seceta, care diminuează recolta cu 30%“, afirmă fermierul. 

Bazon: „Avem suprafeţe de orz îngălbenite“

În Vrancea culturile arată bine şi datorită faptului că toamna a fost foarte lungă, declară Constantin Bazon, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea. Ceva probleme sunt la orz, cultură la care „avem deja suprafeţe de orz îngălbenite“, spune fermierul, care speră să nu fie vorba de o viroză care să înjumătăţească producţia, aşa cum a păţit în 2006 la grâu. 

„Tratăm sămânţa de grâu în toamnă cu neonicotinoide pentru a nu mai fi probleme şi tot ne e frică să nu avem probleme la orz“, spune Bazon.

Mihai Gheorghe, director comercial al Bayer CropScience România, susţine că tehnologia standard la orz prevede un singur tratament, însă se pot face şi două tratamente în anumite cazuri.

„Cred că în acest an vor fi necesare două tratamente la orz, pentru că masa vegetativă cu care orzul a ieşit din iarnă este foarte mare şi se face simţită deja prezenţa bolilor“, spune Gheorghe.

Odată cu schimbările climatice, s-au înmulţit şi buruienile care invadează culturile, după cum susţin specialiştii Bayer CropScience România. Astfel, de exemplu, în ultima vreme sunt probleme cu Veronica şi Stelaria, care pot fi combătute cu erbicide în toamnă sau prin aplicarea acestora în primăvară foarte devreme.

Ioana Guţe

iarna, culturi

Alte articole: