Știați că… Spânzul iubește zăpada?
Tindem să asociem florile cu anotimpurile călduroase, doar ghioceii ce ne mai duc cu gândul la apariția lor timidă din zăpadă, însă știați că există plante care înfloresc iarna? Ce-i drept, nu sunt multe astfel de exemple, cel puțin la noi în țară, însă unul dintre ele este spânzul de iarnă sau trandafirul Crăciunului.
Considerată cea mai frumoasă plantă de iarnă, Helleborus niger provine din zonele montane din Asia si Europa, face parte din familia Ranunculaceae și este foarte apreciată datorită înfloririi timpurii. Este o plantă înaltă de 30-40 cm, gen tufă, cu frunze cerate, palmate, formate din 5-7 lobi, verzi pe tot parcursul anului, care are flori simple sau bătute.
Spânzul sau trandafirul Crăciunului se dezvoltă în zone însorite sau semiumbroase și are nevoie de un sol bine drenat, nisipos sau argilos. Se regăsește mai ales lângă tufișuri, în grădini cu mulți copaci, dar nu umbroase. Este o plantă rezistentă la ger și ușor de întreținut, care se înmulțește prin semințe, dar care se prinde mai ușor din răsaduri, putând fi cumpărate din magazinele de specialitate. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, ci doar de afânarea pământului din jurul tulpinii, precum și de curățarea tufei de frunzele uscate.
Perioada de înflorire a spânzului debutează la final de noiembrie, început decembrie și poate continua până în luna aprilie. Impresionează prin florile albe sau crem, delicate și elegante, dar care uneori pot trece neobservate în strălucirea zăpezii. Datorită muncii botaniștilor, există în acest moment hibrizi de diferite culori, una dintre cele mai întâlnite fiind cea mov. Există diferite varietăți: roz, galbene, cu petale unicolore sau cu pete – Helleborus orientalis.
Un aspect foarte important legat de această plantă este faptul că absolut toate componentele sunt otrăvitoare.
La noi în țară această plantă înflorește în preajma Crăciunului, poate chiar în Ajun, de aceea i se mai spune Trandafirul lui Hristos.
Larissa DINU
iarna, zapada, spanz, anotimp rece
- Articol precedent: Știați că… despre reciclare și protecția mediului
- Articolul următor: Gustul ca patrimoniu. Șapte orașe au gătit borș cu ingrediente locale