Vinul fierbinte al unei nopți de iarnă

Dacă este iarnă, pe lângă hainele groase, mănuși, căciuli și fulare merge și un vin fiert, dulce și aromat, nu-i așa? Dar ce spuneți de un vin condimentat, care spune povestea unei nopți reci de iarnă? Oaspeții vor fi încântați de aceste arome îmbietoare, ce îi vor seduce de la prima înghițitură.
Iată ingredientele:
- 300 ml de vin roșu sec;
- 300 ml vin alb fructat;
- 2 bețe de scorțișoară;
- 10 cuișoare;
- 1 bucată de anason;
- 100 gr migdale;
- 100 gr stafide;
- 1 linguriță de ghimbir ras;
- 1 portocală;
- 100 gr zahăr brun;
- câteva boabe de piper multicolor.
Cum se prepară licoarea parfumată
Scorțișoara zdrobită, ghimbirul, coaja de portocală se pun într-un borcan peste care se adaugă vinul. Se închide ermetic și se lasă la rece 24 de ore.
Vinul se strecoară într-o cratiță, apoi se adaugă zahărul, migdalele, stafidele, piperul și anasonul și se pune pe foc (mediu) până începe să fiarbă. Se servește în căni cu migdale, stafide și felii generoase de portocale.
Cei care nu pot sau nu doresc să consume vin roșu pot alege o rețetă de vin alb fiert. La această rețetă se pot adăuga lămâi verzi și foi de dafin.
Dar iată ingredientele:
- 600 ml de vin alb;
- 3-4 foi de dafin;
- 10 cuișoare;
- 1 lămâie verde (lime);
- Câteva boabe de piper;
- 100 gr de zahăr/miere;
- 1 anason;
- miez de nucă pentru decor.
Se servește cu miez de nucă și felii de lime
Vinul se toarnă într-o cratiță/oală, apoi se adaugă coaja de lămâie verde, cuișoarele, piperul, frunzele de dafin, anasonul. Se dă într-un clocot, se reglează focul la minimum și se mai lasă vinul pe foc câteva minute. Se acoperă și se lasă puțin la răcit pentru a se adăuga mierea de albine. Dacă se alege zahărul, nu este nevoie să se lase la temperat. Se servește în căni sau pahare termorezistente cu miez de nucă, felii de lime și cu sucul proaspăt stors de la acestea.
Indiferent de varianta aleasă, vă dorim să vă fie de folos și să aveți poftă!
Simona-Nicole David
- Articol precedent: Crăciunul în Republica Moldova
- Articolul următor: Rețete de pește de la Corabia: Crap de Dunăre la cuptor