Protecția culturilor de porumb și de floarea-soarelui la atacul rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis)

Plantele de porumb și de floarea-soarelui sunt atacate de acest dăunător în perioada de la răsărire și până la stadiul de 4-5 frunze. Insectele adulte se urcă pe plăntuțe și le rod marginal frunzele, plantele tinere putând să fie distruse până la nivelul solului. În acest caz plantele sunt distruse, iar culturile compromise. Sunt cazuri când tarlale întregi de porumb și floarea-soarelui a trebuit să fie întoarse și reînsămânțate.
Atacurile cele mai mari apar în anii secetoși sau când rezerva biologică a dăunătorului în sol este mare, mai ales când porumbul se cultivă ca monocultură. Adultul iernează în sol, având o singură generație/an. Adulții hibernanți apar la sfârșit de aprilie – început de mai, iar când temperatura aerului este în jur de 20 grade C intensitatea atacului este mare. Într-o singură zi pot să fie compromise suprafețe importante de porumb și floarea-soarelui.
După retragerea neonicotinoidelor, țara noastră este nevoită ca în fiecare an să facă demersuri pentru derogare. În acest an, s-a aprobat tratarea semințelor de porumb cu NUPRID AL 600 FS, în zonele cu atac puternic al rățișoarei sau al viermelui sârmă (Agriotes spp).
În cazul florii-soarelui, care a fost exclusă de la derogare, pentru combaterea rățișoarei se recomandă folosirea piretroizilor, cum ar fi LANGIS, în doză de 2 l/t de sămânță. După răsărire, când pragul economic de dăunare (PED) este de 5 ex/m.p., se recomandă tratamentul cu FASTER DELTA în doză de 0,3 litri./ha. Insecticidul acționează prin contact și ingestie, având și un efect repelent.
Ing. agronom Vladimir GONCEARU
porumb, floarea soarelui, cultura porumbului, cultura florii soarelui, ratisoara porumbului, Tanymecus dilaticollis
- Articol precedent: Cum să recunoaștem bolile în culturile de cereale păioase
- Articolul următor: Modificări apărute în omologarea produselor Syngenta - RidomilGold MZ 68 WG(R)/Fubol Gold, PergadoMZ(R)/GETT, AXIAL ONE®