Turism 03 Iulie 2016, 12:22

Nicăieri nu-i ca… Acasă în Bucovina

Scris de

Cine alege să meargă câteva zile în Bucovina o face de cele mai multe ori pentru frumuseţea peisajului, pentru tradiţiile păstrate din moşi-strămoşi, dar şi pentru mâncarea tradiţională. Şi cum această regiune este deja cunoscută şi vizitată de mii de turişti români şi străini, pensiunile agroturistice nu lipsesc, ba chiar sunt cele mai solicitate spaţii de cazare. Poate vă întrebaţi şi de ce? Pentru că în astfel de locuri te poţi simţi ca acasă, iar undeva în comuna Capu Câmpului te poţi simţi ca acasă-n Bucovina. Şi nu oriunde, ci la pensiunea cu acelaşi nume.

„Aici mă simt cu adevărat român“

Pensiunea Acasa in Bucovina vedere din exterior

Soţii Boca deţin un loc de vis, desprins parcă din poveştile de altădată, spun turiştii. Cunoscut este faptul că bucovinenii sunt oameni gospodari care vor să aibă pe lângă casă tot ce le trebuie, iar agropensiunea de astăzi este rezultatul devotamentului și al iubirii față de animale şi, natură. Ioan Boca este de meserie inginer silvic și după cum spune soția, el duce greul, ea doar șlefuiește, însă împreună îngrijesc de pensiune, restaurant și cele 5 ha de teren din jurul construcțiilor.

Așa cum poate era de așteptat pentru o zonă de munte, lemnul predomină în tot ceea ce înseamnă construcții. Pensiunea dispune momentan doar de 4 camere, deși cei doi își doresc să poată crește numărul spațiilor, însă nu fac din această dorință neapărat un țel, ci se bucură de ce pot oferi momentan celor care le trec pragul. Interiorul camerelor respectă tradițiile din zonă, covoarele de lână țesute la război și mobilierul din lemn atent meșteșugit demonstrează faptul că, indiferent de evoluția vremurilor, lucrurile simple, făcute în inima satului, nu se demodează niciodată. Dacă numărul camerelor este mult mai mic față de solicitările primite, restaurantul este mai încăpător. Are aproximativ 100 de locuri și dispune de terasă. Și aici predomină elementele tradiționale, există chiar și o sobă unde gazdele pregătesc adesea scrijele. Da, am ajuns și la partea cea mai apreciată, mâncarea.

pensiunea acasa in bucovina a

Poate v-ați oprit din citit la cuvântul scrijle, neștiind ce înseamnă. Ei bine, scrijelele sunt printre cele mai solicitate preparate atunci când un turist ajunge în Bucovina, sunt de fapt cartofi tăiați felii care se pun pe plita încinsă, se rumenesc pe o parte și pe cealaltă și se servesc cu lapte acru (iaurt) făcut în oale de lut. Majoritatea produselor sunt naturale, deși acest lucru este tot mai dificil de oferit oaspeților și asta din cauza birocrației care pune tot mai multe piedici micilor producători. „Am vrut în primul rând să dezvoltăm gospodăria noastră pentru ca astfel cei care simt ca noi să se bucure de ce avem. Putem oferi produse proaspete din grădina și gospodăria noastră, deci încercăm pe cât posibil să trăim sănătos, noi și oaspeții noștri. Există o problemă în ceea ce privește distribuția produselor proprii, pentru că din punct de vedere fiscal se poate, dar sanitar ni se pun piedici. Trebuie să avem fel și fel de avize și este destul de dificil, nu ne permitem să le obținem pe toate. Și uite așa, noi care avem animale și seră suntem nevoiți să ne ducem către marile magazine“, a punctat Stela Boca, vădit dezamăgită de piedicile, tot mai dese, care îi determină pe mulți să renunțe în a mai vrea să facă ceva în România.

Tot ea își amintește cu drag o întâmplare ce s-a petrecut în restaurant – un turist, sus-pus după cum menționează, i-a oferit, printr-o simplă replică, poate cel mai bun motiv de a continua ceea ce face: „Să nu schimbați nimic din ceea ce faceți, pentru că eu aici mă simt român.“

Din dragoste pentru animale

Bucovina turism

Înainte de a se ocupa de turism, ocupația de bază a familiei Boca era agricultura, mai exact cultura intensivă de cartofi. Astăzi nu mai cultivă pe suprafețe la fel de mari pentru că trebuie să valorifice pământurile cu porumb și fân pentru animale, însă chiar și așa au parcele nestropite cu nimic, ce le asigură strictul necesar.

Situat printre copaci, întreg domeniul reprezintă un loc de relaxare și de distracție pentru turiștii de toate vârstele. „Am pornit de jos, de la creșterea animalelor, dar și de la specificul zonei, pentru că majoritatea gospodarilor din Bucovina asta fac. Avem o gospodărie mixtă, creștem pui, vaci, oi, cai și ponei. Ideea a fost ca cei care vin aici să se simtă ca într-o gospodărie. Poneii îi creștem mai ales pentru copiii care vin la noi. Aici au posibilitatea să îi hrănească cu morcovi direct cu mânuța lor, nu prin intermediul telefonului sau a calculatorului. Mai au la dispoziție o căsuță cu iepurași și chiar o familie de păuni. Copiii pot fi plimbați cu trăsura trasă de ponei, iar adulților le punem la dispoziție trăsuri trase de cai de rasă și chiar trasee pe drumuri forestiere“, a completat Ioan Boca.

Curtea imensă este ca un vis. Aici gazonul este parcă măsurat cu linia, pavajele sunt realizate cu piatra adunată de pe valea Moldovei, iar gardurile de lemn. Un alt motiv pentru care pensiunea este tot mai căutată este dat de faptul că aici poți face echitație, chiar și cu antrenor. Caii de rasă, în special lipițanii, sunt mândria domnului Ioan, care spune că a crescut cai de când se știe.

Distracția este asigurată și de numeroase spații de joacă – perete pentru cățărat, saltele, locuri amenajate pentru tras cu arcul și multe altele. Deci, dacă ajungeți la pensiune și curtea e plină de copii, să nu aveți impresia că ați ajuns în curtea unei școli, ci într-un paradis al distracției.

Ar mai fi multe de relatat, însă cel mai bine ar fi ca în această vară să mergeți în Bucovina pentru că veți avea parte și de mese câmpenești cu produse tradiționale, de focuri de tabără sau seri folclorice unde vin ansambluri artistice din zonă, cu alte cuvinte: veți beneficia de o atmosferă ca Acasă în Bucovina.

Ion BANU, Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 13,1-15 iulie 2016 – pag. 54-55


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti