Romania

Meșteșugurile de odinioară prind viață în Comana

Meșteșugurile de odinioară prind viață în Comana

Moara de Hârtie este un loc creat să aducă bucurie. A fost idee și vis, iar acum a devenit realitate. Conceput ca un atelier-muzeu, Moara de hârtie se dezvoltă ca un spaţiu ce reînvie, păstrează şi transmite mai departe tradiţii manufacturiere româneşti şi universale. Fondatorii, Dana și Ion Georgescu, au început toată această aventură cu realizarea hârtiei de mână, legătoria de carte şi tiparul manual, iar din anul 2016 au mai adăugat încă șapte meşteşuguri tradiționale în cadrul ansamblului, care poartă denumirea de Satului meșteșugurilor, din Comana.

cartisor


Ideea a pornit în mintea unor oameni care au locuit la oraș, dar care și-au dat seama că pentru a păstra meșteșugurile și arta de a lucra cu propriile mâini trebuia să facă un spațiu în care să păstreze aceste obiceiuri, să le conserve și să fie prezentate noilor generații.

Sprijin din partea Norvegiei pentru practicarea meșteșugurilor românești

„Povestea noastră a pornit în Comana în anul 2011, când am inaugurat Atelierul Muzeului de Hârtie. Un spațiu în care păstrăm trei meșteșuguri legate de carte, aproape dispărute: manufacturarea hârtiei, tiparul manual pe tehnică veche și legătoria de carte. Noi îi spunem atelier muzeu pentru că avem și echipamente foarte vechi și multe dintre ele sunt folosite. Între timp, ne-am dat seama că și meșteșugurile tradiționale au nevoie să fie păstrate într-un loc și menținute mai departe pentru cei care vor să afle despre acestea sau chiar să practice meseriile de altădată. Am creat un proiect, cu ajutorul unei finanțări de la guvernul Norvegiei, prin care am construit de la zero o serie de ateliere de meșteșuguri. Toate casele au fost ridicate din materiale naturale, pământ și lemn, și construite după un tipar care imită arhitectura tradițională din zona de sud a țării. Fiecare dintre aceste căsuțe adăposteşte câte un atelier de meșteșuguri. Țesem la război, mânuim fierul, lemnul, lutul și papura“, explică fondatorul Moara de Hârtie, Ion Georgescu.

olarit

Ateliere pentru noile generații

Ansamblul este deseori vizitat de către cei mici, care vin în grupuri numeroase. În timpul activităților desfășurate la Moara de Hârtie elevii vor afla informații despre tehnicile vechi de realizare a cărților, dar și despre tehnicile de țesut, olărit sau arta de prelucrare a lemnului. Într-o atmosferă prietenoasă și motivantă, copiii vor învăța să facă singuri hârtie manuală, dar și multe alte obiecte care aparțin artei populare.

atelierul de lemn

„La Moara de Hârtie încercăm să dăm frumusețea mai departe, să creăm obiecte care să ajungă la inima omului. Avem mai multe tipuri de obiecte, de la carnete de însemnări cu motive tradiționale cusute manual de către oamenii din comunitate până la semne de carte, mărțișoare etc. Obiectele pe care le realizăm sunt lucrate de oamenii din localitate. Încercăm ca prin vânzarea produselor să susținem această comunitate atât cât putem“, spune fondatoarea Moara de Hârtie, Dana Georgescu.

dana georgescu

În Ansamblul Moara de Hârtie se lucrează pe tot parcursul anului, dar participarea la ateliere în afara perioadelor de vizitare din weekend-uri se face doar pe baza de programare. Prin plata taxei de vizitare și prin cumpărarea obiectelor manufacturate se susține existența acestui spațiu care promovează valorile satului românesc de odinioară. Un loc creativ, jucăuș și magic în care puteți regăsi o atmosferă de tihnă și bucurie prin intermediul meșteșugurilor și activităților creative desfășurate de oamenii care s-au alăturat acestui proiect.

mestesuguri

Ruxandra HĂBEANU

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO

mestesuguri, Comana, Moara de hartie, Satul Mestesugurilor

Alte articole: