Romania

Afacerea cu ciuperci și particularitățile ei

Afacerea cu ciuperci și particularitățile ei

Consumul regulat de ciuperci are beneficii importante pentru organismul uman. Ciupercile conțin toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa sănătos (proteine, fier, potasiu, acid folic, vitamina A, B1, B2, C, D și zinc). Ele au și excelente proprietăți conferite de antioxidanți, ceea ce le tran§§sformă în adevărate „alimente minune“ în terapiile anti-cancer.

Cererea pieței de ciuperci

Industria alimentară are o cerere mai mare de ciuperci în hoteluri și restaurante, precum și în magazinele alimentare. Ele sunt la mare căutare și datorită faptului că pot înlocui carnea. Pe măsură ce tot mai mulți oameni adoptă un stil de viață vegan, au nevoie de mai multe ciuperci pentru dieta lor, atât crude, cât și procesate (în burgeri vegetali și condimente). Oamenii mănâncă frecvent ciuperci și sub formă uscată sau murată.

Shiitake vs ciuperca de stridii

Puteți cultiva ciuperci atât în interior, cât și în exterior. Unele dintre cele mai ușor de cultivat și cele mai profitabile ciuperci gourmet sunt ciupercile de stridii și shiitakes. Pe un teren de 500 de metri pătrați se pot produce aproximativ 12.000 de kilograme de ciuperci de stridii pe an.

Ciupercile stridii se mai numesc și „ciuperci de vițel“ și sunt printre cele mai populare ciuperci comestibile din întreaga lume. Aroma picantă a ciupercilor comestibile cărnoase, în formă de cochilie, amintește, într-adevăr, de carnea de vițel.

Ciuperca shiitake este cea mai populară ciupercă comestibilă după champignon, find numită și „carnea pădurii“. Este populară în bucătăria vegetariană. Mirosul este aromat, iar gustul de praz are o aromă puternică.

shiitake ciuperci

Pentru a începe cultivarea ciupercilor, trebuie mai întâi să pregătiți substratul sau compostul. Substraturile tipice includ paie, rumeguș de lemn de esență tare, gunoi de grajd, vermiculit și chiar zaț de cafea. Ciupercile de stridii pot crește în aproape orice substrat, în timp ce ciupercile shiitakes au nevoie de așchii de lemn; prosperă pe stejar, arțar, fag. Pregătirea substratului necesită tăierea materialului în bucăți mici și scurte și umezirea acestuia. Apoi, se încălzește materialul în apă clocotită timp de 30 de minute, se scoate din apă, se scurge și se întinde pe o suprafață curată pentru a se răci. Acest proces sterilizează substratul, eliminând bacteriile și mucegaiul care pot apărea în locația umedă.

Substratul răcit se bagă în pungi de plastic, se pun doi, până la trei centimetri din compoziție și se presară deasupra semințelor de ciuperci sau miceliului. Se închide punga și se face găuri în ea pentru aerare.

Incubarea se face într-o zonă caldă și întunecată. Durează aproximativ șapte până la opt săptămâni pentru ca ciupercile Shiitake să se maturizeze și două săptămâni pentru ciuperca de stridii.

Trebuie să mutați pungile într-o cameră de incubație, unde se va menține temperatura între 21 și 22 de grade C în orice moment. Aceasta este temperatura ideală pentru ca miceliul să se pătrundă prin substrat și să înceapă să-l consume.

În aproximativ două săptămâni, pungile vor începe să devină albe, pe măsură ce miceliul le va coloniza complet. Apoi trebuie să mutați pungile într-o cameră de fructificare. Această cameră trebuie să aibă următoarele patru lucruri: temperatură între un anumit interval, umiditate foarte mare, lumini dintr-un anumit spectru, niveluri scăzute de dioxid de carbon.

Pentru beneficii suplimentare, se poate crește conținutul de vitamina D din ciupercile proaspete, punând partea branhială în sus, în lumina directă a soarelui, timp de 24-48 de ore după recoltare. Nivelurile de D2 cresc de la 100 UI la 46.000 UI la 100 de grame.

Anca LĂPUȘNEANU

ciuperci, Shiitake, ciuperca de stridii, champignon

Alte articole: