Romania

Stimați colegi de la supermarketuri, „Nu puteți vinde voi cât producem noi!“

Stimați colegi de la supermarketuri, „Nu puteți vinde voi cât producem noi!“
Distribuie:  

Agricultura se poate face și în condiții extreme. Am văzut asta în Galați, „polul secetei.“ Într-un tur al fermelor de referință din această regiune am vizitat Simongrig, o societate care cultivă cereale, plante tehnice și legume. Inginerul agronom Petre Grigore, cunoscut și ca președintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice, ne-a vorbit despre activitatea sa din postura de fermier-manager.

De la 20 la 150 de hectare cultivate cu legume

– Care este istoria societății pe care ați înființat-o și pe care o conduceți?

– Am înființat societatea Simongrig în 2001 și am început cu gândul să facem cultură mare, grâu, orz, porumb în incinta Brateșului de Jos pe o suprafață de 1.000 ha. Dar pentru că eu provin dintr-o zonă unde se cultivă legume, am trecut apoi la dragostea dintâi, cultivarea legumelor. În timp această activitate s-a transformat într-una permanentă. De la 20 de hectare cultivate cu legume am ajuns astăzi la 150 de hectare cultivate cu morcov, ceapă, pătrunjel, păstârnac, țelină, sfeclă roșie. Cultivăm și cartof, dar de la anul vom renunța la această cultură pentru că nu este rentabil. În plus, nici terenul nu este potrivit, chiar dacă eu am încercat să găsesc tot felul de soluții; am introdus îngrășăminte care micșorează ph-ul, dar nu am obținut efectul scontat. În orice caz, structura de culturi a fermei este diversificată, asigurând un echilibru între legume și cereale în cadrul exploatației.

– Este un proiect care a necesitat foarte multe investiții de-a lungul anilor.

– Într-adevăr. Este vorba despre o investiție de aproximativ 5 milioane de euro numai pe partea de construcție. Dacă adăugăm și costurile utilajelor, suma este destul de consistentă. A fost necesar totuși să facem aceste investiții, așa că am accesat trei fonduri europene, primul pe SAPARD, al doilea pe FEADR, și unul pe FEGA și am colaborat cu băncile. Cert este că încă nu am reușit să amortizăm toate investițiile făcute. Numai recuperarea banilor investiți în clădiri durează 30 de ani. Cât despre utilaje și alte echipamente, de abia îți recuperezi banii pentru că ești nevoit să îi reinvestești. Firește că se poate dezvolta o astfel de afacere și fără accesarea fondurilor europene, dar doar în cazul în care ai un alt business care să susțină un proiect în agricultură.

„Suntem în pas cu tehnologia modernă“

–Tehnologia face diferența. Ce dotări aveți la Simongrig?

– Am gândit în perspectivă, de aceea am vrut să ne îndreptăm spre culturile care au un grad mare de mecanizare. Anticipările mele privind problema lipsei forței de muncă s-au adeverit pentru că este din ce în ce mai greu să găsești oameni care să muncească și care să aibă un anumit nivel de pregătire. De la înființarea societății și până în prezent ferma a înregistrat o evoluție tehnologică considerabilă. Depozitele – avem, spre exemplu, un depozit cu o capacitate de 6.000 de tone – și liniile de ambalare dotate la standarde europene ne permit livrarea de legume proaspete tot timpul anului. În depozitele noastre factorii de umiditate și temperatură sunt controlați prin calculator. Acest lucru se poate face de oriunde din lume unde există rețea de Internet. Liniile de procesare sunt de asemenea automatizate. Suntem în pas cu tehnologia. Ceapa, spre exemplu, vine din câmp în cutii, se răstoarnă și cu ajutorul unor role aceasta este separă de buruieni, pământ și de cepele subdimensionate. Apoi se încarcă în mod automat în cutii care se duc fie în depozit, fie către linia de ambalare. Ulterior sunt tăiate mustățile și cozile cepelor, sunt verificați parametrii calitativi și, dacă există boli, sunt sortate pe dimensiuni și se ambalează. La linia de ambalare se stabilește cantitatea ambalată, de la 2 kg la 25 de kg. Ambalajul conține însemnele firmei, cod de bare, data ambalării, astfel încât să se poată urmări trasabilitatea produsului. Și poate apoi să ajungă la supermarket. Dar ajunge mai greu.

– Să ne punem speranțe în modificarea Legii nr. 321.

– Sunt câțiva deputați care doresc să introducă produsul românesc pe piață, iar faptul că cei de la supermarketuri nu au argumente care să demonstreze că noi nu putem produce este un alt avantaj ca modificarea legii să fie aplicată. Stimați colegi de la supermarketuri, noi putem produce. Voi nu puteți vinde cât producem noi!

Aproximativ 700 de hectare dintre cele deținute de societatea Simongrig se află în Lunca Brateșului, motiv pentru care uneori apa băltește pe aceste terenuri. De aceea la Simongrig a fost implementat un sistem dual de desecare-irigare.

Laura ZMARANDA

Revista Lumea Satului nr. 14, 16-31 iulie 2016 – pag. 24-25

producatori agricoli, supermarket

Alte articole: