Plantaţia de lavandă Botez de pe dealurile Bogdăneştiului
Elena Botez este o tânără antreprenoare care împreună cu familia sa este o mare iubitoare a speciilor de lavandă. De aceea, în anul 2017 au achiziţionat împreună o suprafaţă de teren, au făcut prima achiziție de butași și au început să se ocupe de o plantație de lavandă pe o suprafaţă de teren de 4.400 mp în Bogdăneşti, județul Bacău. În prezent, familia Botez are cca 6.000 de butaşi cu Lavandula angustifolia, varietatea Sevtopolis, Blue Scent, dar şi lavandă de culoare albă.
Lavanda, planta minune a familiei Botez
Se consideră o familie căreia îi place să muncească şi să investească în ceea ce înseamnă viitorul pentru ei, de aceea au luat-o de la zero fără să stea prea mult pe gânduri. „După câţiva ani buni de când soţul lucrează în străinătate, ne-am gândit să facem ceva stabil pentru copiii noştri, ca să nu fie nevoiţi să plece departe de familie, precum şi un mod frumos de a câştiga un nume şi un venit decent în ţară. Astfel, în 2017 am achiziţionat terenul de lângă casă, unde am şi plantat lavandă, iar în 2018 ia naştere «Botez & Lavanda». Numele reprezintă în totalitate ideea de la care am plecat pentru că «Botez» este numele familiei noastre şi «lavanda» este planta noastră minune“, ne spune antreprenoarea Elena Botez.
Iniţial, au fost multe idei, se gândeau la ceva în agricultură, dar nu erau siguri ce anume. Ideea de lavandă a pornit întâmplător de la fata acestora care folosea la acel moment uleiuri esenţiale. „Văzând cât de versatilă este, diferitele sale utilizări, dar şi gingăşia şi rezistenţa plantei, ne-am gândit că aceasta este ceea ce trebuie. O plantă nu foarte pretenţioasă, rezistentă în timp şi care rezonează oarecum cu ceea ce suntem şi ne place nouă. Mare parte din plantaţie este cu Lavandula angustifolia, varietatea Sevtopolis, însă cu timpul am descoperit şi câteva tufe de Lavandula angustifolia, varietatea Blue Scent, dar şi lavanda de culoare albă. La început este greu să deosebeşti fiecare specie în parte, dar cu timpul, când tufele se formează, se pot observa diferite varietăţi sau diferenţe între tufele de flori“, mai adaugă băcăuanca.
Este nevoie de cunoştinţe tehnice şi practice
Familia Botez are o suprafaţă de teren de 4.400 mp, aproximativ ½ ha plantat cu 6.000 de butaşi de lavandă, iar cultivarea plantelor se realizează manual, fără erbicid sau alte chimicale. „Avem stupi în lanul cu lavandă şi nu am putea folosi alte tehnici decât cele clasice: sapa, plivitul, secera şi foarfeca. Anul acesta am încercat să înfoliem unele rânduri pentru a scăpa de iarbă, dar să vedem dacă şi funcţionează. Singurul secret este să ai curaj, dar şi multe ajutoare. Să nu mai spunem de educaţie şi documentare deoarece cultura de lavanda necesită foarte multe cunoştinţe, atât tehnice cât şi practice, mereu apar noi metode. De exemplu, există peste 47 de specii de lavandă, fiecare cu beneficiile ei, metodele ei de cultivare, mereu trebuie să fim la zi cu ceea ce se întâmplă atât în exterior cât şi cu plantaţia noastră“, mai specifică Elena.
Distilerie proprie
Ţinând cont că lavanda este o plantă versatilă, ce poate fi folosită pentru orice şi în totalitate, în toate formele, anul trecut Elena împreună cu familia sa a investit într-o mică distilerie proprie. „Aşa am început să producem ulei esenţial de lavandă, hidrolat de lavandă, miere de lavandă, lichior de lavandă, odorizante de maşină cu lavandă, buchete de lavandă, aranjamente cu lavandă, mărturii, lumânări parfumate, săculeţi cu lavandă, perne cu lavandă, ulei pentru corp cu lavandă, săruri de baie cu lavandă, bombe de baie cu lavandă, balsam cu lavandă, săpun şi în curând sirop de lavandă. Idei avem, punem bazele teoretice şi testăm, încercăm mereu să venim cu idei noi, produse fresh, autentice, artizanale şi cât mai calitative pentru clienţii noştri“.
Investiţie de la zero de 50.000 euro
Plantaţia acestora de lavandă, precum şi întregul concept a plecat de la zero, la acel moment nu aveau nici teren, nici plante şi nici cunoştinţe în domeniu, însă aveau o idee care a costat în jur de 50.000 euro să o pună în practică, doar partea de lavandă, mărturiseşte aceasta. „Noi am continuat să investim în zonă şi vrem să cultivăm în continuare şi alte plante medicinale. Primul pas a fost să cumpărăm terenul care a costat în jur de 32.500 euro, toţi butaşii ne-au costat 2.000 euro cu tot cu transportul de la Alba Iulia, mica distilerie tot în jur de 2.000 euro şi în jur de 1.000 euro partea legală (dosare, acte, autorizaţii), apoi vin costurile pentru munca fizica, familiile de albine, căsuţa de la lavandă, aranjarea trerenului şi îngrădirea lui. În plus, investim constant în calitatea produselor noastre, în imagine şi mediul de promovare. Momentan nu avem un spațiu fizic, un magazin sau altceva. Distribuţia produselor noastre se realizează în mediul online, pe Facebook sau în mici Marketplace-uri online cu produse locale, româneşti. Clienţii locali ne pot găsi direct la lan pentru produse sau venim noi la ei, în rest livrăm oriunde în ţară“, încheie Elena Botez, cultivatoare de lavandă din judeţul Bacău.
Beatrice Alexandra MODIGA
lavanda, Bacau, cultura lavandei, plantatie de lavanda, Bogdanesti
- Articol precedent: Testarea semințelor în solarii
- Articolul următor: Îngrăşământul natural medaliat la Geneva