Îngrăşământul natural medaliat la Geneva

Dobre Puținelu din comuna Izbiceni a devenit cunoscut după ce a inventat un îngrăşământ natural care creşte recolta şi cu 30%. Cei peste 20 de ani dedicați cercetării l-au plasat pe domnul Puţinelu în galeria inventatorilor de top din lume, cu recunoaştere internaţională, fiind premiat la Salonul de Inventică de la Geneva. Folarex 2, un îngrăşământ natural lichid şi concentrat, obţinut din dejecţii animale, este căutat de agricultorii din toată ţară, iar vânzările se ridică anual la aproximativ 100 de tone.
Dobre Puținelu a lucrat o viață la catedră, dar și în grădină. Dorința de a avea legume sănătoase, mari și frumoase l-a făcut să acorde mai multă atenție tratamentelor pentru plante. Pentru că banii erau puțini și îngrășămintele scumpe a ales să se folosească de îngrășământul de grajd din gospodărie. Așa a experimentat diverse combinații, ajungând la un îngrășământ lichid pe care l-a brevetat.
În ciuda faptului că acest produs a fost privit cu neîncredere chiar și de cei din familia inventatorului, în anul 2011 Dobre Puținelu a început să creeze produsul şi, timp de 3 ani, a căutat cele mai bune metode pentru a-l inventa. A început investind suma de 10.000 de lei pentru a-şi vedea visul cu ochii. Cultiva legume în propria gospodărie de la Izbiceni şi, pentru a obţine o recoltă sănătoasă, i-a venit ideea îngrăşământului natural. A început să se documenteze şi să facă experimente pentru a ajunge la un produs optim care să-i dea posibilitatea creşterii unor legume sănătoase şi să reducă investiţia în îngrăşăminte chimice.
Îngrășământul produs şi testat în solarul său de la Izbiceni a fost brevetat în anul 2014. Românul a participat, în anul 2013, cu produsul său la primul târg din Bucureşti. De atunci, diplomele pentru produsul conceput de el au curs, fiind obţinute la Iaşi, Timişoara şi Alexandria. Cele mai valoroase sunt însă diplomele obţinute la Salonul Internaţional de la Generva şi de la Bruxelles, din anul 2015, unde Dobre Puținelu a primit medalia de argint.
Protejează solul
Acest îngrășământ este o sinteză a tuturor dejecțiilor animale, de la taurine la porumbei. Este obținut prin fermentare naturală. Poate că mulți se întreabă dacă este bun pentru ardei, vinete, porumb etc. Răspunsul este unul scurt și elocvent: „Este bun pentru tot ce are rădăcini sub pământ“.
Îngrășământul domnului Puținelu se utilizează și înainte de însămânțare sau de plantare, dar și în timpul vegetației. Românul produce două sortimente de îngrășământ: unul care este special pentru întrebuințarea până la înflorire, îmbobocire, și un altul pentru utilizarea de după această primă fază. Primul sortiment conține o cantitate mai mare de azot, iar al doilea are în compoziția sa mai mult fosfor și potasiu. Îngrășământul „minune“ ajută foarte mult la dezvoltarea coroanei florale și a fructului și la grăbirea maturizării fructelor.
Dând rezultate vizibile, îngrășământul a început să fie tot mai comandat și folosit de tot mai mulți oameni din comună și din împrejurimi. Agricultorii au confirmat faptul că acest îngrășământ mai are un foarte mare avantaj, acela de a proteja plantele împotriva manei. Acest îngrășământ natural protejează solul, deci nu-l erbicidează sau nu-i mărește aciditatea. Așadar, menține PH-ul pământului în limitele normale.
Legumicultorii care au utilizat deja acest îngrășământ spun că au redus cheltuielile cu aproximativ 50%. Ei au renunțat la vechiul obicei de folosire a îngrășămintelor chimice, a tratamentelor, pentru că plantele sunt procesate.
Administrat cu grijă
Pentru a putea da randament maxim, îngrășământul trebuie să fie administrat conform rețetei, instrucțiuni care se regăsesc și pe etichetă. Prof. Puținelu spune că un legumicultor din Cluj, crezând că acest îngrășământ este o farsă, a pus cantitatea dublă recomandată și astfel frunzele plantelor au fost afectate. Ca orice medicament, dacă îl administrezi într-o cantitate mică nu are efect imediat, dacă îl dai optim, are efect, iar dacă iei prea mult, devine otravă.
Pentru legume, pomi și viță-de-vie modul de utilizare este următorul: se pun 200 ml la 15 l de apă, tratamentul repetându-se la 7 zile. Se poate stropi de la 4 frunze și este compatibil cu fungicide și insecticide. Temperatura de păstrare: 5-20°C. Termen de valabilitate: 2 ani de la data îmbutelierii.
Pentru cereale și plante tehnice administrarea se face astfel: se pun 3-5 l la hectar în mașina de erbicidat și se fac 3-4 tratamente pe recoltă, fiind de asemenea compatibil cu fungicide și insecticide. Temperatura de păstrare: 5-20°C. Termen de valabilitate: 2 ani de la data îmbutelierii.
Dobre Puţinelu a primit un atestat în baza căruia poate vinde Folarex, îngrăşământ natural creat şi testat la Izbiceni, atât în Europa, cât şi în America. Inventatorul se află în discuţii avansate cu un american interesat să cumpere formula îngrăşământului bio. Investitorul din California este aşteptat în gospodăria de la Izbiceni pentru a se discuta termenii afacerii.
Anca LĂPUȘNEANU
ingrasaminte, ingrasaminte naturale
- Articol precedent: Plantaţia de lavandă Botez de pe dealurile Bogdăneştiului
- Articolul următor: Domeniile Ostrov, un bun exemplu de management al riscului