Romania

Producție record la Domeniile Ostrov: cireșe de 20 grame/bucata

Producție record la Domeniile Ostrov: cireșe de 20 grame/bucata
Distribuie:  

În vreme ce unii producători de cireșe se plâng de scăderi ale producției cauzate de secetă sau de înghețuri târzii, la Domeniile Ostrov veștile sunt bune în acest an.

De altfel, 2020 este anul în care s-a obținut cea mai bună calitate la cireșe.

„Mărimea fructelor a ajuns la 20 g/bucata, cu o producție de 6-7 tone/ha. Aceste rezultate se datorează domnului Horia Culcescu și a echipei sale, precum și a investițiilor anuale în livezi, în utilaje, fertilizare, forță de muncă, precum și în tratamente“, a afirmat administratorul Domeniilor Ostrov, Oana Belu, în cadrul întâlnirii dintre producătorii de cireșe și achizitorii din retail ce s-a desfășurat recent la organizația Hortifruct din Ostrov, județul Constanța.

Participanții la dezbatere au vorbit despre provocările din domeniu, principala fiind lipsa forței de muncă, dar și despre soluții, una dintre acestea fiind constituirea în forme asociative, respectiv cooperative.

De altfel, prezent la Domeniile Ostrov, la o vizită în livada de cireșe, a fost și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Emil Dumitru, care s-a declarat mulțumit de ceea ce a văzut la Ostrov. Acesta a reamintit importanța cooperativelor agricole și a promovării produselor românești, pe care le dorește în cantitate tot mai mare pe rafturile și în vitrinele lanțurilor de retail, pentru ca românii să se bucure de produse proaspete autohtone.

Printre cei prezenți la dezbatere a fost și președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA), Aurel Tănase.

În opinia sa, pentru a putea pune pe piață marfa produsă, la un preț bun, este nevoie de o cooperativă în care producția mai multor producători de cireșe să fie sortată și ambalată în cantități mari și unde  investițiile să se justifice economic.

Prețul correct ar fi 3 euro/kilogram

domeniile ostrov2 cirese

Cel mai bun preț obținut de producători este pentru cireșele proaspete, aceștia spunând că un preț corect ar fi de 3 euro/kilogram. Însă, în prezent, marile lanțuri de retail oferă un preț mai mic, la jumătate, ceea ce descurajează producătorii autohtoni care se văd nevoiți să-și valorifice marfa în alte moduri. Potrivit președintelui OIPA, achizitorii ar trebui să fie mult mai deschiși la producția românească.

„Reprezentanții supermarketurilor și alți cumpărători trebuie să știe că România poate oferi cireșe pe parcursul a minimum două luni și jumătate, fructe de calitate, sortate și ambalate. Fermierii care s-au dotat și au tehnologii de frig pot păstra fructele astfel încât să ajungă bune de consum, în magazine, până la aproape 45 de zile de la recoltare. Putem să asigurăm continuitate și să nu prăbușim prețurile“, a spus Aurel Tănase.

Pentru marfa care ajunge la export se ajunge la prețuri de 3-6 euro/kg, dar există și o parte disponibilă pentru procesare gemuri și compoturi, iar o mică parte se congelează sau este direcționată către cofetării și patiserii. De altfel, aceasta este și cauza prețului mic de achiziție a fructelor care, în cele mai multe cazuri, abia dacă acoperă costurile de recoltat.

Producția autohtonă a crescut cu 200 de ton

domeniile ostrov3 cirese

Suprafața de cireșe a României a ajuns la 7.000 de hectare, creștere semnalată mai ales după Submăsura 4.1.a, când ritmul a fost, în medie, de 100 hectare/an.

În ultimii ani, producția a crescut cu aproximativ 200 de tone, fructele produse în România fiind de foarte bună calitate.

Pe de altă parte, potrivit analizelor realizate de Departamentul Agricol al Statelor Unite ale Americii (USDA), pentru sezonul 2019-2020, producția mondială de cireșe  este în scădere cu 3,6 milioane de tone.

Această scădere este cauzată de pagubele produse de condițiile meteo culturilor de cireșe din Uniunea Europeană.

Chiar dacă se preconizează că Chile va realiza un export record, totuși comerțul mondial de cireșe va scădea cu 454.000 de tone, pe baza transporturilor mai mici din Uzbekistan și Statele Unite ale Americii.

Totodată, se estimează că Turcia va majora producția  la 865.000 de tone și, ca urmare va existala export, producătorii turci continuă să investească în soiuri cu randament ridicat și își extind treptat suprafața pentru cireșele dulci. Trendul de export va fi ascendent, preconizându-se creșteri ale expoturilor până la 78.000 de tone.


Hortifruct, un exemplu de bună practică

Hortifruct este o organizație de producători de fructe și legume din România, ce a fost creată la inițiativa a opt dintre cei mai importanți jucători de pe piața românească de fructe și legume proaspete.

Organizația are drept scop de a-și ajuta membrii să reducă toate costurile de tranzacție și să colaboreze la prelucrarea și comercializarea produselor lor prin: concentrarea producției, prin îmbunătățirea marketingului, furnizarea de asistență tehnică și logistică membrilor, acordarea de sprijin în managementul calității, transferul cunoștințelor.

Principalele legume și fructe pe care organizația le recoltează de la membrii săi sunt: castraveți, roșii, ardei, vinete, vișine, cireșe, piersici, caise, struguri, prune, din care: cireșe – 100 ha, caise – 40 ha, piersici – 75 ha, prune – 45 ha, nectarine – 90 hectare.

Producătorii comercializează prin Hortifruct producția obținută prin exploatarea a peste 100 ha de sere încălzite și a peste 240 ha de culturi de câmp, livezi și podgorii.

Totodată, organizația deține și marca de produse procesate Naturelo, ce cuprinde sucuri naturale, pastă de tomate etc.

În ceea ce privește investițiile, organizația realizează investiții anuale în livezi, în tratamente, în utilaje, în tratamente, în fertilizare, în forța de muncă, ponderea investițiilor fiind de 80% din fonduri proprii și 20% din fonduri europene.


Simona Nicole David

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO

ciresi, cirese, cultura ciresului, Domeniile Ostrov

Alte articole: