Sezon de recoltare a fructelor la Domeniile Ostrov
Cu toate că Domeniile Ostrov sunt cunoscute pentru producția de vinuri românești, echipa Ostrov și-a extins afacerea în mai multe domenii. Este vorba, printre altele, de gestionarea de către Domeniile Ostrov a unor terenuri cu fructe și legume, producția fiind valorificată pe piața din România.
Directorul Domeniile Ostrov, Lucian Velciu, explică metodele prin care reușește să aibă o producție valoroasă în fiecare an: „Este important să fii prezent pe câmpul de recoltare zilnic, pentru a putea observa îndeaproape evoluția recoltei. Spre exemplu, la piersici, este cel mai important să intervii în timp util în momentul în care observi că frunzele piersicilor prezintă simptomele unor boli. În cazul în care nu intervii la timp, recolta poate rămâne cu remanență și pentru anul viitor. În plus, dacă ochiul stăpânului este prezent, angajații sunt mai responsabili, iar organizarea este mai bună.“
Atât autoritățile pentru siguranța alimentară, cât și supermarket-urile mari din România pledează pentru regăsirea într-un procent cât mai mare a producției românești pe rafturile magazinelor din țară. Cu toate acestea, conform Institutului Național de Statistică, în 2018 cca. 14,5% din legume sunt din import și 28,5 % din fructe sunt importate din Turcia, Germania, Franța, Grecia, Ungaria sau Spania.
De asemenea, directorul Lucian Velciu a precizat: „Supermarket-urile au devenit foarte riguroase în ceea ce privește prezența substanțelor chimice în fructe. Balanța între costuri este foarte importantă. De aceea, încercăm să avem o producție cât mai naturală pentru a o putea valorifica pe piața din România.“
Recoltarea și selectarea fructelor
Domeniile Ostrov gestionează aproximativ 500 hectare de livezi de cireșe, piersici, struguri, nectarine, prune. Acestora li se adaugă aproximativ 200 hectare de viță-de-vie cu soiurile Victoria și Moldova. „Unitatea de care ne ocupăm este foarte mare, de aceea a fost gândită în așa fel încât să putem recolta toate soiurile pe care le avem în timp util. Țin să subliniez că forța de muncă este extrem de importantă. Oricât de mult ne-am strădui să mecanizăm lucrările pentru recoltare și selectare, avem în continuare nevoie de forță de muncă. Metodele vechi de recoltare și selectare sunt cele mai eficiente pentru producție. Tot ce culegem încercăm să vindem în stare proaspătă, aproximativ 90% din recoltă. Dacă toate fructele s-ar coace în același timp, ar fi o problemă. De aceea a fost necesară o organizare care să permită recoltarea în timp util“, a adăugat Lucian Velciu.
După cum știm, condițiile meteorologice influențează, în primul rând, munca fermierilor. Deși anul acesta a avut perioade foarte calde, alternate cu o multitudine de ploi, iar temperaturile ridicate au grăbit și coacerea strugurilor, anul 2020 a fost un an roditor pentru Domeniile Ostrov. Spre exemplu, la cireșe au valorificat producția de cireșe de pe 200 de hectare, comparativ cu anul trecut când au valorificat producția doar de pe 110 hectare. Pentru strugurii de masă, echipa Domeniilor Ostrov preconizează 20-25 tone pe hectar.
Valorificarea producției
De asemenea, Lucian Velciu a explicat: „Avem o piață de desfacere asigurată, încercăm să valorificăm producția atât în stare proaspătă, cât și procesată. Noi ne dorim să procesăm cât mai puțin pentru că venitul principal este obținut din marfa proaspătă. Colaborăm cu unele cooperative și avem și contracte cu supermarket-urile mari.“
Forța de muncă
Deoarece compania Domeniile Ostrov este împărțită în mai multe sectoare – producție de vinuri și recoltarea/ valorificarea fructelor și legumelor – aceasta angajează în fiecare an peste 1.000 de muncitori. În special în sezonul de recoltare și selectare vin muncitori din țară. „Eu și colegii mei venim la Domeniile Ostrov deja de doi ani la rând. Deși munca pe câmp nu este una ușoară încercăm să facem față, iar condițiile de cazare și plata oferită de aceștia ne motivează să venim și anul viitor“, a declarat Cercea Cornel din Târgu Mureș.
Sfaturi pentru fermieri
Directorul Lucian Velciu susține fermierii mai mici și îi încurajează să colaboreze cu cooperativele din România pentru că, spune acesta, pot fi de mare folos celor cu recolte și suprafețe mai mici de producție. „O soluție eficientă pentru fermierii mai mici ar fi să-și unească forțele și să își externalizeze serviciile sau să se asocieze mai mulți fermieri din aceeași zonă“.
„Dă-mi, Doamne, muncă multă că de restu’ nu mă plâng...“
(Lucian Velciu, Domeniile Ostrov)
Liliana POSTICA
fructe, recolta, Domeniile Ostrov
- Articol precedent: Specii legumicole rentabile și cu potențial de producție ridicat
- Articolul următor: Goji, cultura de nișă care aduce profit soților Militaru