Romania

Cămara cu fructe - fabrica de 100.000 de „bunătăți“ pe an

Cămara cu fructe - fabrica de 100.000 de „bunătăți“ pe an
Distribuie:  

Simion Ason din comuna Unirea, județul Brăila, a construit o fabrică de procesare de fructe și legume, unde a implementat cele mai noi tehnologii. Proiectul lui, Cămara cu fructe, a avut succes, iar astăzi colaborează cu lanțuri de magazine mari, cu fermieri din zonă și speră să își dezvolte afacerea și mai mult în viitorul cel mai apropiat.

Rep.: Cum a început acest proiect?

Simion A.: Cămara cu fructe este, în primul rând, un concept. Totul a pornit de la ideea de a face produse cât mai naturale. Am început cu câteva feluri de umpluturi și creme pentru cofetării, fructele fiind din livada proprie. Am încercat să nu folosim conservanți în aceste produse decât atunci când a fost strict necesar. Amidonul, spre exemplu, este folosit pentru că îngroașă crema. În timp, am dezvoltat afacerea și în alte direcții, astfel că am început producția de dulceață cât mai naturală, zacuscă, murături, siropuri și alte produse căutate pe piață.

Rep.: Ce suprafață de livadă aveți?

Simion A.: Ca suprafață avem cca. 3.000 mp și cca. 400 de pomi fructiferi. Predominanți sunt vișinii, cireșii, caișii, prunii și merii. În cazul produselor din legume, colaborăm cu producători locali din Unirea care ne servesc cu legumele direct din câmp, proaspete și de calitate.

Rep.: Ce utilaje tehnologice aveți în fabrică?

Simion A.: Noi am început proiectul în 2014 cu un ajutor de minimis (Rețeaua Națională de Ajutor de Stat). Cu acest fond am achiziționat utilaje de ultimă tehnologie din Italia. De exemplu, avem un utilaj care realizează fierberea sub vid, la 60-65°C, temperatură controlată. Acest lucru ajută la păstrarea vitaminelor, aromelor și a culorii dulcețurilor. Este un utilaj complex prin care se face fierberea, dar și dozarea și pasteurizarea produsului.

Rep.: Ce cantitate de produse procesate realizați?

Simion A.: Dacă vorbim de kilograme, procesăm cca. 5-6 tone de produs. În număr de borcane asta înseamnă 50.000-60.000 de borcane de dulceață, 30.000 de zacuscă, murături 15.000. Acest lucru ar însemna cca. 100.000 de borcane și borcănele.

Rep.: Cum valorificați produsele și la ce prețuri?

Simion A.: Lucrăm cu lanțuri mari de supermarket-uri din România și pe comandă. Suntem abia la începutul dezvoltării în mediul online și la diverse târguri. Din fabrică, un borcănaș de zacuscă sau dulceață pleacă cu prețul de 5,50 lei.

Rep.: Cum faceți față concurenței?

Simion A.: Prin calitate și aromă. Pentru că borcanele noastre de dulceață conțin minimum 60 grame de fructe, iar prin acest lucru ne clasificăm în gama premium.

Rep.: Mai pregătiți și alte produse în fabrică?

Simion A.: În extrasezon, mai exact până când se coc fructele și legumele, lucrăm pentru cofetării și patiserii din oraș. Le furnizăm foi de ruladă, blat de tort.

Rep.: Ce producție estimați să aveți în 2022?

Simion A.: Noi sperăm să avem o producție în creștere față de anul trecut. În 2001 am vândut cca. 100.000 de borcane, sperăm că anul acesta să atingem o cifră mai mare. Costurile s-au majorat din cauza creșterii costurilor curentului electric și a războiului din Ucraina. De acolo vin majoritatea borcanelor pe care noi le folosim, astfel și costul de producție a crescut cu 20-30%.

Liliana POSTICA

fructe, Braila, Unirea, Camara cu fructe

Alte articole: