Articole revista 16 Ianuarie 2015, 15:09

Grija față de păsări pe timpul iernii

Scris de

Pe timpul iernii animalele suferă atât din cauza condițiilor climatice, cât și a schimbării structurii rației alimentare. Acest lucru este mai accentuat la păsări deoarece temperatura corporală este de 41-42°C, iar acestea nu dispun de mecanisme de termoreglare la fel de eficiente precum cele ale mamiferelor, adaptându-se mai greu la factorii de temperatură și umiditate din timpul iernii. Ca atare, trebuie să le asigurăm un anumit confort de adăpostire.

Frigul

Desigur, vizate sunt gospodăriile populației unde nu există posibilități de realizare a unor fluxuri sau programe tehnologice precum cele din fermele industriale, specializate, pentru creșterea păsărilor. În perioada de iarnă, reducerea duratei de lumină, asociată cu scăderea temperaturii și creșterea umidității, duce la scăderea ouatului chiar până la dispariție și inclusiv la năpârlirea păsărilor.

Năpârlirea este un fenomen fiziologic normal, de refacere a organismului, și se manifestă prin căderea penelor și încetarea ouatului. Apariția acestor fenomene pe timpul iernii are drept cauză anumiți factori: lumina, temperatura, umiditatea și furajarea necorespunzătoare. Păsările revin în limitele fiziologice odată cu restabilirea acestor factori. În gospodăriile populației, pentru că nu se respectă acești parametri tehnologici, păsările nu mai intră la ouat după faza de năpârlire. De aceea trebuie respectați acești parametri!

Temperatura în adăposturi, iarna

Astfel, dacă ne referim la temperatură în sezonul de iarnă, păsările nu trebuie să fie lăsate libere prin curte, ci ținute în adăposturi bine izolate termic. De asemenea, nu trebuie să fie dese (5-6 găini/ m2). În general, datorită căldurii biologice degajate de păsări se poate menține o anumită temperatură acceptabilă în adăposturi, dar, dacă zilele sunt prea geroase, se recomandă, pe cât posibil, instalarea unor surse de încălzire.

Umiditatea din adăposturi

Dacă ne referim la umiditatea din adăposturi, trebuie precizat faptul că o umiditate mare (80%), asociată cu o temperatură scăzută, duce la o umezeală excesivă a aerului din adăposturi și, implicit, la apariția unor boli afrigore. Mai mult, acești factori favorizează apariția unor boli infecțioase ca micoplasmoza, bronșita infecțioasă, LTI etc. De aceea, în adăposturile de păsări trebuie să punem așternut uscat de paie care trebuie împrospătat.

Asigurarea alimentației corespunzătoare

Foarte importantă este alimentația pe timp de iarnă când lipsesc furajele verzi, iar substanțele nutritive din alimentație se reduc semnificativ. Ca urmare, pentru întreținerea păsărilor și pentru menținerea ouatului este necesară introducerea în alimentație a unor suplimente proteino-vitamino-minerale: Complexul Polivitaminic Buvabil Romvac 3, Vitamina AD3E, OVOPLUS (special creat pentru găinile ouătoare), Romstarter 9+1 A, Vita B Complex și Romzeofort. La porumbei se recomandă suplimente nutritive special create ca Glucovit, Carnicol, Columboclin și Complexul Polivitaminic Buvabil.

Apa trebuie să fie proaspătă, curată, la temperatura camerei sau caldă. Aceasta trebuie verificată de cel puțin 2 ori pe zi sau chiar mai des, pentru a nu îngheța. De asemenea, trebuie ca în adăposturile fără ferestre să se amplaseze o sursă de lumină.

Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar, doctor în ştiinţe medicale Romvac Company SA


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti