Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Poluare de rumegătoare

Poluare de rumegătoare
Distribuie:   

Cobor panta abruptă și îmi înfrupt privirea cu peisajul copilăriei pe care, demult, îl iubeam cu toată ființa mea. Teoretic, e iarnă, dar practic, o grămadă de păsărele brăzdează văzduhul vrând parcă să convingă vegetația din zonă că a venit primăvara.

Ajung pe poteca principală de la marginea satului și, ca de obicei, nea Ionel stă sprijinit în toiag privindu-l lung pe Marinuș, unicul animal, un măgăruș, care i-a mai rămas. Viața, vremurile l-au obligat să-și vândă cu ani în urmă vitele și oițele pe care le avea și pe care le iubea atât de mult… „Ce faci Nea Ionele?“, îl întreb reverențios… „Bine, conașule. Uite, mă gândesc la unu Bilă Gațu…“ „Păi cine e ăsta?“, îmi arăt ușor nedumerirea. „Păi mi-a citit nepotă-miu că e ăsta Bilă, de prin America pe undeva, care zice că vremea se schimbă din cauza animalelor crescute de om. Și cică sfătuiește pe toate țările, că cică Bilă e puternic și are mulți bani, să mănânce carne făcută de om. Da cică e tot de animal, dar e făcută de om și nu prea înțeleg asta.“ „Nea Ionele, încerc să-l lămuresc, într-adevăr, studiile științifice, spun că fermele de animale sunt cele mai mari poluatoare după industrie. Și ca să scape de poluarea asta, niște oameni de știință au făcut cercetări și au ajuns la concluzia că e mai nepoluant să facem carne artificială pe cale chimică.

Se amestecă componentele care imită carnea și se scot la imprimantă așa cum coana Geta de la primărie îți scoate copia de la buletin, tot la imprimantă, îi explic doct. „Adică e vorba, dacă înțeleg, de o imitație, nu de carne…“ Aprob dând scurt din cap. „Există și alte metode, mai naturale care combină mazărea, fasolea, orezul și grăsimile naturale, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, pentru a face «carne» care seamănă mult cu carnea de vită. Pot fi folosite soia și cartofii pentru a face carne“, continui să explic… Ca să-l conving pe nea Ionel că știința nu greșește, îi spun că „există studii încă din anii 2000, care spun că vacile produc mai multe gaze cu efect de seră decât maşinile. Acel studiu afirmă că între 50 și 70% din metanul eliberat în atmosferă este produs de activitatea omului, îndeosebi de creşterea vacilor, oilor şi caprelor, al căror stomac produce o mare cantitate de metan pe măsură ce acestea digeră iarbă“, recit pe nerăsuflate.

Nea Ionel se uită la mine, își face cruce și aruncă un „Piei drace!…“ șuierat. „Astea sunt prostii. Io cred că lumea e condusă de nebuni care vrea să chinuie oamenii!“, spune Nea Ionel cu zăduf la limita pierderii controlului. „Da, oamenii sunt de vină că au mult prea multe orătănii în fermă – cu zecile de mii. Să se mai reducă numarul de orătănii și rezolvăm treaba. Și oricum cred că oamenii ar trebui să reducă mai mult din unitățile de producție pentru o grămadă de prostii pe care le fabrică și de care n-au nevoie. Îți zic io, conașule, asta e adevărată problemă… Se produc prea multe prostii fără de care am putea trăi la fel de fericiți.“ Dau aprobator din cap și vreau să plec… În timp ce mă depărtez îl aud pe bătrân sporovăind cu voce tare. „Proștii cred că omul prin activitate poluează… Ascultă-mă băiete, adevărata poluare vine din gândul omului și din defrâul lui din minte. Aia e poluarea…“

Ion Bogdan

editorial

Alte articole:

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ