Romania

Cum să obţii atestatul de ciupercar

Cum să obţii atestatul de ciupercar

Deşi la noi în ţară se cultivă ciuperci de prin anii 1950, iar din anul 1962 s-a produs pentru prima dată miceliu, renunţându-se la import, meseria de ciupercar a fost introdusă destul de recent în Codul CAEN, fapt pentru care mulţi întreprinzători care şi-au înfiinţat ferme de producere a ciupercilor la începutul anilor 2000 au fost nevoiţi să înveţe din mers. Lipsa informaţiei avizate i-a scos pe mulţi din branşă. Pentru toţi cei care vor să înfiinţeze o ciupercărie, dar nu vor să înveţe din greşeli, drumul cel mai scurt spre succes este participarea la un curs pentru această meserie.

Au început deja înscrierile la cursul de ciupercar care va debuta pe 14 martie a.c. Acesta va fi susţinut de unul dintre lectorii cei mai experimentaţi ai României pe acest domeniu, doamna Ioana Tudor, care propune un curs complet ce se va desfăşura pe perioada a 2-3 luni şi care va cuprinde nu doar teorie, ci şi vizite la 2 ciupercării, una de Agaricus şi alta de Pleurotus. Din păcate, vizitele nu se vor transforma în ore de practică pentru că „nu poţi să introduci într-o ciupercărie 16-24 de persoane, acest lucru ar compromite igiena, lucrările şi s-ar realiza pagube de nerecuperat“, explică Ioana Tudor. Însă, cursanţii vor avea posibilitatea de a filma, fotografia, de a pune întrebări şi a primi răspunsuri competente de la tehnologii fermelor. De asemenea vor putea pipăi, mirosi, încerca umiditatea, urmări temperatura, ventilaţia şi executarea lucrărilor de către muncitorii ciupercăriei.

După susţinerea examenului scris sub formă de grilă şi cel oral cursanţii primesc Atestatul recunoscut în ţară şi în UE.

Întregul suport de curs se va baza pe experienţa doamnei Ioana Tudor, acumulată în peste 30 de ani de activitate în acest domeniu, pe studiile de cercetare şi experienţa altor ciupercării consiliate în ţară.

Cursul cuprinde tematica despre Champignon şi Pleurotus, cu tot ce înseamnă înfiinţarea şi dotarea cipercăriei, pregătirea compostului, însămânţarea, lucrări de îngrijire, condiţii de microclimat, boli şi dăunători, igienizare şi tratamente preventive sau, după caz, curative, cu pesticide recomandate şi omologate pentru cultura ciupercilor. Vor fi abordate şi alte teme precum producerea miceliului, alte specii de ciuperci ce se pot cultiva în ţara noastră cum ar fi: Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes etc., precum şi virtuţile medicinale ale acestora. Viitorii ciupercari vor primi un suport de curs de 46 de pagini, prin e-mail sau pe CD, fără a mai fi nevoie să achiziţioneze cărţi pentru a învăţa.

Cursul se va desfăşura în Bucureşti, pe b-dul Mărăşeşti nr.19, iar costul este de 700 lei, plătibil în două rate. Cei interesaţi se pot înscrie pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Patricia Alexandra POP

ciuperci, atestat

Alte articole: