Inovație Ipso Agricultură. Cea mai mare combină din lume se află deja într-o fermă din România

În cadrul ediției de anul acesta a târgului Agriplanta RomAgrotech, compania Ipso Agricultură a lansat pe piața din România un utilaj care impresionează nu doar prin caracteristicile tehnice, ci mai ales prin dimensiunea pe care o are. Este vorba despre cea mai mare combină din lume, John Deer X9, care vine în topul seriei S700 și are două modele X9 1000 și X9 9100. Ștefănel Țicău, specialistul de produs al companiei, ne-a vorbit despre caracteristicile acestui mastodont de fier.
Capacitatea motorului și designul mai eficient, două avantaje evidente
Ștefănel Țicău spune că pregătirea pentru prezentarea acestui echipament în România a durat ceva timp, dar că așteptarea a meritat.
„Când au conceput această combină, inginerii de la John Deer au avut în vedere două lucruri, și anume creșterea productivității și a eficienței. Prin intermediul acestui utilaj, au reușit să crească productivitatea și eficiența, dar reducând în același timp din consumul de combustibil. Este o combină care se adresează fermelor de capacitate mare și, în mod special, fermierilor care vor să reducă din costurile folosirii combinelor mai mici și să se axeze pe o singură combină, mult mai eficientă și cu costuri reduse.“
Capacitatea motorului, dar și designul mai eficient sunt două dintre avantajele acestei noi combine. În plus, are o cinematică mai simplă care necesită o energie mai mică.
„Dintre caracteristici este de menționat noul motor John Deer de 13,6 litri, cu o capacitate de 611 cai putere nominal și 700 de cai putere maximum. Această combină lucrează foarte bine cu un header de păioase de capacitate foarte mare de 13,7 metri.
O noutate este și faptul că această combină are cel mai mare corp de recoltare de pe piață, respectiv 1,7 metri. Asta înseamnă că este capabilă să în înglobeze foarte mult material. În plus față de S700, are două rotoare, aceleași de la S, dar de alte dimensiuni. Cu toate acestea, este dotată cu același flux axial.
De fapt, noi considerăm că viitorul este reprezentat de acest fluxul axial datorită performanței și versatilității posibile în toate culturile pe care le avem în România. În plus, ne oferă și o calitate foarte bună a boabelor.“
Este un utilaj premium, dar prețul este accesibil fermierilor cărora li se adresează
Această combină se adresează fermelor medii și mari și, spune Ștefan Țicău, fermierii vor fi interesați de achiziționarea ei. „Modelul expus la Agriplanta a fost deja cumpărat de un fermier din județul Călărași. Cred că această combină va fi foarte bine primită de fermieri, mai ales că perioadele de recoltare sunt din ce în ce mai mici, iar forța de muncă lipsește. Acest utilaj poate rezolva aceste două probleme pentru că îi va ajuta să recolteze cât mai repede și să obțină profit. Este o combină premium și prețul este pe măsură, dar este accesibil fermierilor cărora li se adresează. În cazul unei ferme cu o dimensiune între 5.000-10.000 de hectare investiția se recuperează între 7-10 ani.“
Ținând cont de caracteristicile enumerate, această combină poate să recolteze până la 100 de tone pe oră, cu o pierdere de sub 1% (această cantitate variază în funcție de mai multe condiții). Mai ales în cazul combinelor este important ca pierderile să fie cât mai reduse pentru că acestea se transformă ulterior în costuri.
„Deși aceste combine sunt configurate pentru condițiile din România, pentru fermierii interesați de această combină putem construi modele personalizate, cu alte opțiuni decât cele deja existente, adaptate nevoilor exploatațiilor pe care le au. Această combină se pretează și în cazul culturilor de prășitoare, situație în care putem folosi un header de 16 rânduri. Vorbim așadar despre o productivitate foarte mare la cultura de porumb. Această combină a fost construită în special pentru culturile cu boabe mici, spre exemplu rapiță, grâu, orz. Se pretează pentru recoltarea culturilor dificile, cu umiditate mare, unde sunt condiții grele de recoltat, dar este o combină versatilă care poate fi folosită pentru toate culturile din România.“
- Performanțe: mai mult de 100 de tone recoltate pe oră, recoltare cu mărime mare (15,2 metri), mai puțin de 1% pierderi cauzate de boabele sparte.
- Datorită celui mai lat corp de combină de pe piață, modelul X9 asigură treierare, separare și curățare cu un consum redus de energie.
- Modelul X9 este proiectat pentru a fi utilizat la performanțe maxime cu o întreținere minimă și este echipat cu funcții care economisesc timp și maximizează rezultatele zilei de recoltare.
- Este cea mai confortabilă combină a companiei Ipso, cea mai luxoasă, bine izolată fonic, iar sistemele de control ale recoltării au fost proiectate cu afișaje cu ecran tactil intuitive, personalizabile în funcție de preferințele individuale.
- Anul acesta John Deere sărbătorește 75 de ani de prezență pe piața de combine.
Laura ZMARANDA
IPSO Agricultură, AgriplantaRomAgroTec, inovatii, combine
- Articol precedent: Utilaje agricole – un salt cât o generație... De la animale de povară la sateliți
- Articolul următor: MECANICA CEAHLĂU – NOI UTILAJE LA AGRIPLANTA – ROMAGROTEC 2022