Romania

Târgul Național de Ceramică Tradițională „Cucuteni 5000“, la Iași

Târgul Național de Ceramică Tradițională „Cucuteni 5000“, la Iași
Distribuie:  

Cea de-a 40-a ediţie a Târgului Naţional de Ceramică „CUCUTENI 5000“ a avut loc în perioada 23-25 iunie 2023, în Parcul Copou din Iaşi. Manifestarea a avut ca principal scop promovarea ceramicii tradiţionale din cele mai importante centre de olărit din ţară.

Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Târgul Național de Ceramică Tradițională „Cucuteni 5000” a ajuns la cea de-a 40-a ediție și este un eveniment de mare importanță culturală și artistică ce se desfășoară anual. În cadrul acestuia, meșteri populari și ceramiști talentați se adună pentru a prezenta creații unice și autentice. Anul acesta, evenimentul a ajuns la cea de-a 40-a ediție.

Este o oportunitate excelentă pentru vizitatori de a descoperi frumusețea și diversitatea ceramicii tradiționale românești. Meșteri pricepuți vin din diferite regiuni ale țării pentru a-și expune creațiile și pentru a-și demonstra abilitățile în fața publicului interesat. Târgul oferă ocazia de a cumpăra obiecte de artă unicat, realizate manual, care pot aduce o notă de autenticitate și rafinament oricărui interior. În anii trecuți au fost prezenți peste 120 de meșteri atât de la noi din țară, cât și din Republica Moldova și Ucraina, care vor ajunge și la această ediție.

Printre aceștia se numără meșterii olari din Cătămărăşti Deal şi Dorohoi (județul Botoşani), Braniştea (județul Galați), Corund şi Miercurea Ciuc (județul Harghita), Schitu Stavnic – Voineşti (județul Iași), Marginea (județul Suceava), Horezu și Lungeşti (județul Vâlcea), Chişinău, Nisporeni, Drochia și Iurceni (Republica Moldova), dar și din regiunea Cernăuţi (Ucraina).

În cadrul târgului este programată și a IV-a ediție a Festivalului de Fanfare.

Pe lângă expozanți, târgul a găzduit și diverse activități culturale, precum demonstrații de modelare a lutului, ateliere practice și prezentări. Vizitatorii au putut participa activ, învățând despre tehnicile tradiționale de prelucrare a lutului și având posibilitatea de a-și dezvolta propriile abilități, așa cum a fost la atelierul de modelare a lutului susținut de Ionuț Bîscu.

Un meșter olar carismatic

Ionuț Bîscu practică olăritul încă din copilărie, când a deprins primele abilități de modelare a lutului în cadrul atelierului bunicilor, Gheorghe și Maria Iorga, dar și în cel al tatălui său, Ion Bîscu. Făcând parte dintr-o familie cu veche tradiție în prelucrarea lutului, Ionuț a învățat meșteșugul jucându-se inițial la roata mică de olar, urmărind mișcările părinților și bunicilor și imitându-i. Asimilând formele și motivele ceramicii de Horezu, copilul a trecut treptat la roata cea mare, devenind astfel el însuși un meșter veritabil.

Acesta descinde din două familie celebre de olari din faimosul centru de ceramică din județul Vâlcea, Horezu. Dar, deși poartă numele familiei Bîscu, după tată, meșteșugul olăritului l-a deprins de la bunicul său matern, Gheorghe Iorga. De la el a învățat Ionuț Bîscu să lucreze la roata olarului și să dea formă „gogoloțului“ de lut.

Acum locuiește la Sibiu, unde și-a deschis de curând și un atelier de olărit, iar la Horezu ajunge ori de câte ori timpul îi permite. Ajutor de nădejde îi este soția sa, Ramona, care decorează obiectele de lut, învățând meșteșugul de la bunica și mama lui Ionuț.

Din 2021 a avut colaborări cu Muzeul ASTRA, unde a fost implicat în realizarea expoziției din cadrul gospodăriei de olar din Horezu, participând constant la ateliere educaționale și la evenimentele având ca temă olăritul. În cadrul cercetării de teren a echipei muzeului, desfășurată în anul 2022 în satul Olari, a prezentat, etapă cu etapă, procesul realizării ceramicii de Horezu, de la extragerea și pregătirea lutului, până la modelarea, devorarea și arderea vaselor. A participat cu ateliere de olărit și cu stand de meșter la Salonul de Patrimoniu de la Paris, la edițiile din 2021 și 2022.

Vasele lui Ionuț Bîscu includ cele mai cunoscute modele, motive și culori specifice ceramicii de Horezu, meșterul fiind preocupat de continuarea tradiției familie și a comunității de olari din care provine. Ioan Bâscu modelează lutul cu ajutorul roții și a mâinilor, făurind astfel oale, străchini, ulcioare, castroane, căni ş.a.

O ocazie perfectă pentru a descoperi lucrări unice

Ceramica expusă în cadrul târgului a îmbinat tehnici tradiționale și inovații contemporane, având ca rezultat obiecte autentice și de o frumusețe aparte.

Manifestarea a fost un eveniment care sărbătorește meșteșugurile tradiționale și talentul artiștilor noștri, fiind o oportunitate de a pătrunde în lumea fascinantă a ceramicii și de a susține arta și cultura românească.

La Târgul Național de Ceramică Tradițională „Cucuteni 5000“, din perioada 23-25 iunie 2023, a fost programată și a IV-a ediție a Festivalului de Fanfare, care adus muzica energică și veselia specifică fanfarelor, îmbinată cu atmosfera unică a târgului de ceramică „Cucuteni 5000“ în Parcul Copou, Iași. Festivalul a oferit o oportunitate de a asculta și admira diversele stiluri muzicale abordate de fanfare, iar sunetul puternic al instrumentelor de suflat, tobele ritmice și dansurile pline de energie au creat o atmosferă contagioasă, în care spectatorii au fost invitați să se alăture în dans și voie bună.

Beatrice Alexandra MODIGA

GALERIE FOTO

Iasi, ceramica, Cucuteni 5000, Cucuteni

Alte articole: