Romania

Anamaria Sabie - un model pentru elevii care provin din mediul rural

Anamaria Sabie - un model pentru elevii care provin din mediul rural
Distribuie:  

Singura elevă din mediul rural, din judeţul Suceava, care a luat media 10 la Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2021, este Anamaria Sabie. Tânăra a absolvit Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din satul Băneşti, comuna Fântânele, şi este singura elevă a acestei şcoli care, după un parcurs foarte bun la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din municipiul Suceava, profilul ştiinţe sociale – engleză intensiv, a obţinut 10 la toate disciplinele susţinute la bacalaureat. Tânăra nu a luat meditaţii, dar a avut profesori foarte buni la liceu.

„Cine spune că în mediul rural nu se face şcoală se înşală!“

„Cine spune că în mediul rural nu se face şcoală se înşală! Am crescut în satul Stamate, din comuna Fântânele, şi sunt profund recunoscătoare că am putut fi martora unui mediu ce abundă în tradiţii, oameni simpli, ce se bucură pentru orice lucru mărunt.

Am obţinut la Bacalaureat media 10, una dintre cele mai importante realizări de până acum. Pentru această reuşită mă mândresc cu Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din Băneşti. Aş vrea să vă spun cu mâna pe inimă că nu mi-aş fi dorit să îmi petrec anii copilăriei altundeva. Am avut parte de profesori foarte bine pregătiţi, dedicaţi. Îmi doresc să-l amintesc pe fostul meu profesor de engleză din gimnaziu, domnul Nicolae Bodnaru, căruia îi datorez pasiunea pentru această limbă. De asemenea, mă gândesc la fosta mea dirigintă din clasele V-VIII, doamna profesoară de limba română, Mihaela Galan. Dumneaei m-a încântat cu un mesaj superb şi o voi admira toată viaţa: «Îţi mulţumesc că mi-ai oferit şansa să te dau exemplu generaţiilor de astăzi, care cu greu mai găsesc motivaţie să mai înveţe. Datorită ţie, vor vedea lucrurile diferit»”, ne-a spus Anamaria Sabie

„Învăţaţi, copii! Nu pentru părinţi sau pentru reputaţie, ci pentru voi“ este îndemnul unei absolvente de 10

Elevii din satele şi comunele României învaţă în continuare în condiţii grele, fapt care duce la o discrepanţă între rezultatele la învăţătură ale copiilor din mediul rural în comparaţie cu cele ale elevilor din oraşe.

Anamaria Sabie este mândră de ea şi de faptul că nu a fost inutilă munca pe care a depus-o în toţi anii de şcoală gimnazială, când şi-a dorit să înveţe la acelaşi liceu unde învăţase şi sora sa, care îi povestea mereu cât de „fain e la Liceul Pedagogic“.

„Învăţaţi, copii! Nu pentru părinţi sau pentru reputaţie, ci pentru voi. Gândiți-vă la viitor şi setaţi-vă în minte ceea ce doriţi să deveniţi, iar apoi munciţi din greu. Vă promit că am avut mereu timp să ies, să mă distrez, să mă odihnesc, dar niciodată să nu lăsaţi învăţatul în urmă. Îmi doresc să vă inspir să ţintiţi cât de sus puteţi şi sa găsiţi motivaţia necesară pentru a vă realiza visul. Vă doresc să alegeţi un liceu pe gustul vostru. Al meu a fost Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Suceava, pe care îl voi lauda constant, unde am învăţat atât de multe faţă de programa şcolară”, este îndemnul decaristei de la Pedagogic.

Cu modestie, Anamaria Sabie, adolescenta care a muncit pe brânci să-și depăşească limitele, să atingă performanţa, ne-a spus că nu a luat meditaţii, dar a avut profesori foarte buni la liceu, cu care a făcut pregătire după orele de curs împreună cu toţi ceilalţi colegi din clasă pentru a recupera ceea ce s-a pierdut cu învățământul online.

„Pentru a reuşi în viaţă nu este nevoie să te naşti într-un centru urban, ci de muncă şi dăruire“

De la profesoara de istorie Rodica Cozaciuc, diriginta absolventei Anamaria Sabie, am aflat că, în general, tinerii valoroşi din România provin din medii socioculturale favorizante care au permis dezvoltarea de competenţe şi aptitudini specifice, iar familiile au investit încredere şi resurse în formarea lor. Anamaria Sabie, din clasa a XII-a F, profil uman, specializarea ştiinţe sociale-engleză intensiv, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Suceava, a demonstrat că un asemenea mediu sociocultural îl putem întâlni şi în lumea satului românesc.

„Absolventă a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu“ din Băneşti, comuna Fântânele, Anamaria a înţeles că pentru a reuşi în viaţă nu este nevoie să te naşti într-un centru urban, ci de multă muncă şi dăruire.

Din anul şcolar 2017-2018, Anamaria, o domnişoară fragilă, dar puternică şi cu foarte multă personalitate, s-a integrat foarte bine în colectivul clasei a IX-a F, unde a întâlnit colegi care corespundeau foarte bine profilului său moral şi intelectual. O bună prietenă şi colegă, pe parcursul celor patru ani, a fost Daria Ciubotariu, care, de asemenea, a promovat examenul de bacalaureat cu nota 10. Este o plăcere să ai o asemenea elevă, inteligentă, plină de viaţă şi dornică de a se implica în orice activitate extracurriculară. Trebuie specificat faptul că eleva Anamaria Sabie a venit în clasa a IX-a cu un bagaj de cunoştinţe foarte bun, egal cu cel al elevilor proveniţi de la şcoli din mediul urban. După care, a perseverat şi a reuşit!

Obţinerea mediei 10 la examenul de bacalaureat se datorează unui cumul de factori: calităţile deosebite şi perseverenţa Anei, mediul familial, munca dascălilor de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din Băneşti şi calitatea actului educaţional prestat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Suceava“, a precizat profesoara Rodica Cozaciuc.

Dirigintele influenţează formarea intelectuală şi morală a elevilor

Personalitatea dirigintelui influenţează, în mod semnificativ, succesul desfăşurării procesului de învăţământ; la fel de mult personalitatea sa influenţează formarea intelectuală şi morală a elevilor cu care lucrează; Influenţa personală şi rolul dirigintelui nu pot fi înlocuite nici de manuale, nici de instrucţiuni, nici de pedepse sau recompense.

„Doamna dirigintă, profesoara de istorie Rodica Cozaciuc, m-a fascinat încă din clasa a IX-a. Sunt profund recunoscătoare pentru faptul că a fost atât de înțelegătoare și eficientă în a ne educa. O consider un om dedicat, ce a făcut din orele de istorie o plăcere categorică. Mulţumesc doamnei profesor Camelia Lorenţi ce ne-a delectat cu literatura română, pe care o preda cu atât de multă pasiune. Nu aș fi crezut că lecturile obligatorii ar putea conţine atât de multe simboluri şi aspecte demne de studiat. Părinţii şi sora mea sunt totodată un aspect esenţial în formarea mea. Mă bucur că am avut şansa de a-i face mândri“, a precizat Anamaria Sabie .

Anamaria spune că profesorii care i-au îndrumat paşii i-au deschis pasiunea pentru diverse domenii, precum oratoria, teatrul, psihologia, literatura, limba engleză, jurnalismul şi multe altele. Doreşte să urmeze Facultatea de Drept, să rămână în domeniul studiilor socio-umane, însă analizează şi posibilitatea alegerii unei alte facultăţi din România.

Un elev care învaţă bine nu se simte marginalizat prin faptul că provine din mediul rural

Pentru Anamaria Sabie anii de liceu au fost mai mult decât superbi şi se mândreşte cu colegii săi: cântăreţi, rapperi, olimpici, atleţi, actori, oratori, IT-işti… și „mai ales persoane minunate care merită garantat denumirea de «prieteni»“.

„Aş vrea să îndrum copiii care citesc acest articol să îşi aleagă bine prietenii. Căutaţi oameni mai buni decât voi, de la care să aveţi ce să învăţaţi şi care să nu vă invidieze când reuşiţi. Un astfel de prieten este fosta mea colegă de bancă, Daria Ciubotariu, care a obţinut şi ea media 10 la Bacalaureat. Îi mulţumesc din suflet pentru tot ce a făcut pentru mine şi că mi-a arătat ce înseamnă performanţa, înţelegerea şi libertatea de a povesti cuiva ce te frământă. Le mulţumesc tuturor colegilor mei, cu care mă voi mândri mereu.

Parcursul meu a fost presărat constant cu activităţi extraşcolare pe care mi-aş dori să le pot repeta. Acesta este un sfat pentru voi: implicaţi-vă în cât mai multe activităţi, vă garantez că veţi obţine amintiri de milioane. Nu m-am simţit niciodată marginalizată prin faptul că provin din mediul rural. Dimpotrivă, am fost privită în mod egal de către cadrele didactice care au văzut că îmi doresc să am rezultate frumoase. Nu vă eschivaţi şi nu rămâneţi în umbră!

Primul pas în vederea obţinerii unui lucru este să începi. Aşa că începeți să vă afirmaţi şi să arătaţi că sunteţi buni. Orice lucru v-ar pasiona, valorificaţi-l şi faceţi-l să vă reprezinte.

Mă bucur că am în sfârşit şansa de a transmite un mesaj foarte important tuturor generaţiilor. Lăsaţi gura lumii să vorbească. Cei din mediul rural ştiu că ceea ce facem va trece mereu prin filtrul gândirii celorlalţi. Acesta este un lucru peste care am trecut cu greu. «Ce spune lumea» nu contează. În schimb, contează ceea ce vă face fericiţi”, este îndemnul unei eleve de nota 10, Anamaria Sabie, pentru cititorii revistei Lumea Satului.

Silviu BUCULEI

invatamant, Suceava, elevi, mediu rural, Banesti

Alte articole: