Myanmar, ţara cu mii de pagode (VI)
Periplul în ţara cu mii de pagode l-am continuat în Mandalay, fosta capitală a regatului Ava, cu o vizită la Palatul Regal construit de regele Mindon Min în perioada 1857 – 1859. Istoria palatului este una cu evenimente neplăcute petrecute de-a lungul timpului care i-au afectat structura şi arhitectura originală. Un incendiu puternic a afectat structurile din lemn de tec, iar în timpul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial s-a distrus aproape tot complexul. Originale mai sunt doar turnul cu ceas și monetăria regală. Din tot complexul, se poate vizita doar o mică parte, cam 10%. Restul zonei din interior e de fapt bază militară și nici pe jos nu poți să te plimbi decât cu permis special.
Cea mai mare parte a complexului a fost reconstituită în anii ’90 şi ca atare multe elemente de construcţie au fost refăcute cu materiale moderne; dar, dacă faci abstracţie de asta, cu un pic de imaginaţie poţi să pui în scenă evenimentele care se petreceau la curtea regală în perioada de glorie a regelui Mindon și a fiului său Thibaw, ultimii monarhi ai Birmaniei.
Croazieră pe Fluviul Irrawaddy, taxi tras de zebu și şareta cu cai din Mingun și Inwa
O experienţă puţin neobişnuită pentru noi a fost deplasarea către templele din Mingun şi Inwa aflate în apropiere de fosta capitală Mandalay. După o croazieră pe râul Irrawaddy cu o barcă locală, amenajată într-un mod original, am păşit pe uscat pe o punte la fel de originală unde ne aştepta un „taxi“ cum doar în Myanmar am întâlnit, adică un fel de trasură trasă de zebu. Am fost sfătuiţi să acceptăm oferta de transport a localnicilor pentru că altfel nu reuşeam să facem faţă distanţelor până la obiectivele de vizitat. Am mers pe mâna ghizilor și am acceptat, iar drumul a fost mai puţin obositor, dar și prilej să facem glume și poze cu ceva inedit: taxi pe două roți de car tras de animale.
Orașul Mingun este renumit pentru pagoda uriaşă, neterminată, Mingun Pahtodawgyi, un templu budhist vechi a cărui construcţie a început în anul 1790 la comanda regelui Bodawpaya şi lăsat intenţionat neterminat, acesta ajungând la concluzia că finalizarea proiectului ar fi fost o povară financiară imensă pentru poporul birmanez. Pagoda adăposteşte cel mai mare clopot din lume, funcţional, cu greutatea de peste 90 de tone. Este pur și simplu impresionant.
Cea mai „cochetă“ pagodă din Myanmar este însă în Mingun, Pagoda Albă (Hsinbyume Pagoda), construită de regele Bagyidaw. Nepotul și succesorul lui Bodawpaya, care nu s-a lăsat mai prejos față de bunicul său, a construit o pagodă albă superbă, pe care a dedicat-o Prințesei Hsinbyume, prima sa soție. Pagoda este reprezentarea celor șapte lanțuri montane din jurul Muntelui Meru considerat centrul universului în cosmologia budhistă.
Apoi am plecat către Inwa, o altă fostă capitală, distrusă și reconstruită de mai multe ori și în cele din urmă abandonată, după seria de cutremure majore din martie 1839. Odată ajunși aici, am negociat pentru un mijloc de transport local, respectiv o căruță cu coviltir trasă de cai, străbătând astfel drumul până la mănăstirea din lemn de tec, Bagaya, de asemenea impresionantă. Aceasta, aflată în mijlocul câmpurilor de orez, alături de palmieri și bananieri, a fost construită pe 267 stâlpi giganți din lemn de tec și decorată cu lucrări arhitecturale tradiționale: figurine, păsări și animale sculptate, dar și mici stâlpi decorați pe pereți.
Călătoria a fost un pic obositoare, dar atât de interesantă încât oricând m-aș întoarce să revăd acele locuri în care trebuie să zăbovești mai mult ca să înțelegi cu adevărat toate tainele și frumuseţile lor.
Sper că și prin acest episod am reușit să vă stârnesc curiozitatea de a continua călătoria, chiar și imaginar, alături de mine. Povestea nu s-a terminat, ea va continua și în numărul următor al revistei, așa că... țineți aproape.
Teofilia Banu
GALERIE FOTO
Myanmar, Mandalay, Fluviul Irrawaddy
- Articol precedent: Marsilia, orașul care a dat imnul Franței: La Marseillaise
- Articolul următor: Ajaccio, orașul în care s-a născut Napoleon Bonaparte