Romania

Sărbătoarea Roadelor la etnicii polonezi

Sărbătoarea Roadelor la etnicii polonezi
Distribuie:  

Uniunea Polonezilor din România a organizat la Soloneţu Nou Sărbătoarea Roadelor, cunoscută şi sub denumirea de Dozynki. Invitaţii au fost primiţi la intrarea în sat de călăreţi cu cei mai frumoşi cai de rasă din zonă şi au ajuns la Biserica „Coborârea Duhului Sfânt“ în căruţe şi caleşti frumos împodobite, fiind întâmpinaţi la intrarea în biserică, conform tradiţiei româneşti, cu pâine şi sare. Sărbătoarea Roadelor a început cu Sfânta Liturghie Solemnă, cu sfinţirea pâinilor şi a cununilor, precum şi cu depunerea de daruri, urmate de o paradă a portului, tradiţiilor şi a coşurilor cu roadele bogate ale toamnei. Sute de persoane, printre care şi invitaţi din Polonia, au parcurs pe jos traseul de la biserică până la sediul Dom Polski. La sărbătoarea celei mai mari comunităţi de etnici polonezi din ţară a participat Marcin Wilczek – ambasadorul Poloniei la Bucureşti şi reprezentanţii regiunii Malopolska din Polonia.

Polonezii au mulţumit lui Dumnezeu pentru roadele pământului

„Astăzi este o zi specială pentru agricultori, pentru că îi mulţumim lui Dumnezeu pentru roadele date în acest an, pentru binecuvântarea dată celor care trudesc la munca câmpului. Este o tradiţie foarte veche în Polonia, dar abia în 2006 această sărbătoare a fost organizată mai amplu de Uniunea Polonezilor şi în România. Sărbătoarea începe cu Sfânta Liturghie, o reuniune a celor care vor să se întâlnească cu Dumnezeu şi să-i mulţumească pentru aceste daruri, câte puţin din ceea ce s-a recoltat în acest an fiind adus la altar şi sfinţit, pentru că orice dar primit de la Dumnezeu trebuie binecuvântat. Este o zi specială de mulţumire pentru tot ceea ce ne dă Dumnezeu“, a spus pr. paroh Stanislav Cuharec.

Produsele tradiţionale, foarte apreciate

În curtea Casei Polone din Soloneţu Nou, gospodinele şi gospodarii din localităţile cu etnici polonezi au pregătit o expoziţie de promovare turistică şi gastronomică, ateliere de gastronomie aplicată, o expoziţie de fructe şi legume, spectacole de muzică şi dansuri poloneze. La aproape fiecare stand se putea găsi câte icoană înconjurată de spice de grâu, flori sau legume. Reprezentanţi ai comunităţilor polone din Soloneţ, Pleşa, Cacica, Pârteştii de Sus, Moara, Păltinoasa, Gura Humorului, Constanţa şi Bucureşti, ai polonezilor care trăiesc în Ucraina şi ai etnicilor ucraineni şi germani, îmbrăcaţi în costumele populare specifice, au prezentat oficialităţilor şi tuturor celor care au poposit la standuri reţetele tradiţionale şi inedite, după care au preparat bunătăţile expuse pe care le-au oferit spre degustare. Fiecare comunitate a prezentat roadele culese din lucratul pământului în acest an, produse tradiţionale poloneze, începând cu mâncăruri şi terminând cu băuturi şi dulciuri, în cadrul standurilor decorate specific acestui anotimp. Au impresionat şi scenetele din care nu lipsea elementul principal, „rodul pământului“, alături şi de figurinele haioase din paie, îmbrăcate în haine ponosite sau scrobite, dar şi în ţinute moderne, sport, ale căror capete erau făcute din bostan sau dintr-o bucată de sac alb de rafie umplut cu paie, stârnind zâmbetul şi atrăgându-i pe cei mici.

„Este o tradiţie poloneză să reproducem, din baloţi de paie, ştiuleţi de porumb, figurine care simbolizează lucrul la câmp, mai exact oameni care muncesc şi care au lângă ei roadele pe care le strâng. Costumul popular este unul de sărbătoare; la munca câmpului purtăm alte haine, nu cele cu care mergem la biserică sau la diverse evenimente“, ne-a spus dna Helena din Pleşa.

Reprezentanţii asociaţiilor Dom Polski au prezentat produse tradiţionale

La sărbătoare au participat toţi reprezentanţii asociaţiilor Dom Polski din România. Din Poiana Micului, gospodinele au adus zacuscă din bureţi, compoturi, tocană de legume, gemuri, prăjituri din mere, gogoşi, fasole, ţuică, vişinată. „Totul este făcut cu drag, pentru că numai ce faci cu drag iese ca lumea. Şi pentru că este Ziua Roadelor, am venit cu cele trei generaţii ale Ansamblului Folcloric «Mala Pojana» din Poiana Micului, adulţi, tineri şi copiii, pentru că şi dansurile şi cântecele populare înseamnă tot tradiţii care trebuie păstrate“, ne-a spus Agneşca Polacec, cea care conduce Ansamblul „Mala Pojana“ de peste 20 de ani. „Am venit din Constanţa, de unde am adus şi roadele mării, scoici, dar şi roadele pământului, struguri, vin de Murfatlar şi prăjituri făcute din grâul cules de pe ogoarele Bărăganului“, ne-a spus Barbara Breabăn. La standul polonezilor din Soloneţu Nou s-au regăsit diferite mâncăruri preparate din porc crescut în gospodărie, conserve pregătite de gospodine pentru iarnă, prăjituri, colac, pâinea fiind baza oricărei mese. Pe lângă polonezi, la Sărbătoarea Roadelor au venit şi ucrainenii din Cacica cu bucate tradiţionale specifice etniei ucrainene: slănină, care nu are voie să lipsească de pe masa ucrainenilor, hribi cu smântână, sarmale, clătite, colţunaşi cu cartofi, pâine albă de casă, friptură, prăjitură cu prune, compoturi, tocinei, băutură, pentru că mâncarea consistentă trebuie dreasă“, ne-a spus Olga Niculaişen.

„Acţiunile culturale, ştiinţifice unesc România cu Polonia“

„Este a XI-a oară când ne vedem la Soloneţ şi a XVIII-a oară când ne întâlnim la «Zilele Culturii Polone». Astăzi este o zi specială pentru polonezii din Bucovina, dar şi pentru toţi prietenii noştri care sunt astăzi aici şi cu standuri. Este o zi specială pentru că putem mulţumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne dă în decursul anului. Noi, în România, nu suntem atât de mulţi, dar ne păstrăm cultura, tradiţiile, obiceiurile şi, aşa cum înalţi demnitari din Polonia şi România spun, suntem o punte de legătură între cele două ţări deoarece, prin acţiuni culturale, ştiinţifice unim cele două popoare“, a spus deputatul Ghervazen Longher.

Spectacol folcloric şi picnic cu produse tradiţionale

Au susţinut spectacole Ansamblurile „Mala Pojana“ din Poiana Micului şi „Solonczanka“ din Soloneţu Nou. Regiunea Malopolska din Polonia a fost reprezentată de Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie“ din Lipnica Wielka, Consiliul Voievodatului Malopolska fiind un partener tradiţional al acestei manifestări, alături de reprezentanţii voievodatelor Malopolska, Podkarpacie şi autorităţile din Zakopane. Spectacolul Ansamblului Regional „Mali Lipniczanie“ a fost deosebit, rafinat, repertoriul incluzând dansuri, cântece şi refrene, precum şi jocuri ale copiilor specifice regiunii din care provine. Atmosfera de bucurie şi veselie de la Sărbătoarea Roadelor a fost asigurată nu doar de formaţiile aparţinând etnicilor polonezi, ci şi de cele deja de tradiţie din zonă, aparţinând celorlalte comunităţi.

GALERIE FOTO

Silviu Buculei

Revista Lumea Satului nr. 20, 16-31 octombrie 2016 – pag. 52-53

Sarbatoarea Roadelor, polonezi

Alte articole:

Folclorul, în programa școlară

„Malanca“- Cernăuţi - 2017

Oameni care sfințesc locul

Poveşti de iarnă...

„Corindătorii“ de la Negreni

Moșoaiele de la Luncavița

Pălinca, între tradiție și pârghie economică

Lumea Satului se îmbracă în IE!