„Corindătorii“ de la Negreni
În comuna Negreni din județul Cluj tradițiile se păstrează din moși-strămoși, iar domnul primar Dorin Constantin Manea spune că de fapt toții sătenii poartă în ADN dragostea pentru obiceiurile locului, aceasta fiind zestrea ce se transmite din generație în generație și nu fac vreun efort suplimentar pentru Sărbătorile de iarnă. Și aceste lucruri se întâmplă chiar dacă vorbim despre o comună nouă, înființată în anul 2002.
Printre cele mai renumite obiceiuri ale locului este corindatul, cunoscut fiind faptul că în zona Clujului colinda este de fapt corindă. Poate veți spune că în mai toate zonele țării se practică acest obicei, însă corindele sunt speciale prin faptul că prezintă influențe din 3 județe – Cluj, Bihor și Sălaj.
Conținutul diversificat al corindelor ilustrează o mare diversitate tematică, trimițând la statutul social al localnicilor: bogat – sărac, la ocupațiile acestora – plugar, păstor, dar și la credința în Judecata de Apoi. Acestea sunt transmise din generație în generație, pe cale orală, corindându-se din copilărie până la vârsta tinereții de către pruncii și feciorii din sat. În comuna clujeană se evidențiază două grupuri care duc mai departe tradițiile din zonă: grupul de datini și obiceiuri al sătenilor din Negreni coordonat de doamna profesor Varadi Florina și de preotul Ioan Mureșan și grupul vocal bărbătesc Craii Măgurii – Bucea coordonat de preotului paroh Mircea Dejeu.
Grupul tradițional de datini și obiceiuri al sătenilor din Negreni se compune din 50 de persoane cu vârste cuprinse între 10 și 75 de ani, oameni care transmit ceea ce au învățat de la înaintașii lor. Grupul Craii Măgurii este format din bărbați cu vârsta cuprinsă între 25-75 de ani și se prezintă în costumul tradițional specific satului de pe valea Crișului Repede, format din: suman, căciulă – cușmă, cămașă – chimeșe, pantaloni – ițari, chimir – chisău, pălărie – clomp, vestă, cizme și pantofi.
„În seara de Ajun, feciorii merg pe la casele gospodarilor pentru a corinda. Se opresc în special la casele unde sunt fete de măritat. Corindele sunt diverse, printre acestea menționez corinda gospodarului, corinda fetei, iar la final se grăiște colacul“, ne-a declarat doamna prof. Florina Varadi – coordonatoarea grupului de datini și obiceiuri al sătenilor din Negreni.
„Ia sculați, români, sculați / Și cu toți vă bucurați / Că azi s-a născut Hristos, / Oamenilor de folos, / Hristos Domnul din vecie / A venit cu mărturie / Lumina să ne-o arate / Să ne scoată din păcate.“
GALERIE FOTO
Loredana Larissa SOFRON
Revista Lumea Satului nr. 24, 16-31 decembrie 2016 – pag. 50